Najdi forum

Obrezovanje drevja

Kolikor mi je znano imate vi doma tudi drevesnico, zato imam eno vprašanje glede obrezovanja drevja. Najprej, če se s tem tudi ukvarjate ali lahko samo date kakšen nasvet, kako se to počne. Jaz imam doma pri starših en staro jablano, ki bi bila potrebna malo rezanja. Kot drugo pa me zanima za kivi? Kako močno ga je treba obrezati ali raje ne.
Hvala.

Če hočemo pravilno obrezovati, moramo poznati temeljne zakonitosti rasti sadnega drevja. Čim bolj pokončen je poganjek, tem bujnejša je rast ter slabša je rodnost in obratno.
Praviloma pri sadnem drevju režemo:

A. Koreninske izrastke
B. Poškodovane in polomljene poganjke
C. Poganjke, ki rastejo navzdol
D. Veje, ki se križajo
E. Poganjke, ki rastejo v notranjost krošnje
F. Veje, ki so konkurenčne voditeljici
G. Tanke, suhe rogovilaste poganjke
H. Zverižen les

Kivi je plezalka in potrebuje stalno oporo. Prvo leto, takoj po sajenju, jo spomladi prikrajšamo na 2—3 očesa. Naslednje leto izberemo najmočnejši poganjek in ga prikrajšamo na višini, kjer potrebujemo razraščanje. Naslednje leto prikrajšamo stranske poganjke na 8—10 brstov in kakšnega na čep z nekaj brsti.
Tako obrezujemo tudi naslednja leta. Z rezjo na čep dosežemo stalno dobro obraščanje z novimi rodnimi poganjki, tisti daljši pa so nosilci rodnosti Paziti moramo tudi, da ne postane vse skupaj pregosto, saj zaradi tega lahko les slabo dozori in pride lahko do zimskih pozeb.

New Report

Close