Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Nevrinom oz. Schwanom levega slušnega živca

Nevrinom oz. Schwanom levega slušnega živca

Lep pozdrav.

Pred par dnevi so mi ugotovili NEVRINOM oz. SCHWANOM LEVEGA SLUŠNEGA ŽIVCA, velikosti nekje 1,5 cm x 1,5 cm. Po pregledu pri nevrokirurgu v UKC Ljubljana so mi povedali za dve možnosti odstranitve. Prva je operativni poseg, druga možnost pa je direktno obsevanje, ki ga opravlja dr. Smrdel na onkološkem inštitutu v Ljubljani. Pri tem obsevanju se obseva samo švanom, ne pa cela glava.

Pri kirurškem posegu so mi povedali, da je velika verjetnost izguba sluha saj raste švanom v notranjost sluhovoda in delna poškodba obraznega živca. Glede na moja leta (star sem 37 let) mi priporočajo drugo možnost, obsevanje pri dr. Smrdelu na onkološkem inštitutu.

Zdaj me pa zanima kje bi lahko dobil več infornacij o tem posegu pri dr.Smrdelu?
In kaj menite o obeh posegih?

Lep pozdrav, Boštjan

Pozdravljeni,
na Vaše vprašanje Vam ne morem odgovoriti; lahko pa razširim razumevanje za Vašo situacijo. Tule lahko samo posameznik napiše osebno mnenje, na temu ne smete graditi. Vsekakor je treba slišati najprej mnenje dr. Smrdela, ker ima v Lj. kar največ izkušenj na tem področju. Če še potem vedno dvomite, ne bo imel nič proti, če greste še po kakšno drugo strokovno mnenje, preden se odločite za način zdravljenja.

Schwannon (syn. Nevrinom) je namreč „hiperplazija“ Schwannovih celic, ki predstavljajo zaščitno plast živca (axona). Med kopičenjem teh celičnih gmot so še celice veznega tkiva, večinoma ni maligno, ampak dela motnje s pritiskom; pri vas na motorični živec obraza.
Za obsevanje se odločijo, z ozirom na starost tudi če obstojajo še kakšne sočasne bolezni ali vzroki, da operacija ni možna …. Frakcijsko stereotaktično obsevanje traja od 5 – 6 tednov, prinese pa iste rezultate kot radiokirurgija, ki je SAMO enkratno pricizno obsevanje z mnogo višjo dozo. Po obsevanju lahko pride do napredovanja in je potem težje operirati (npr. pride potem pri operaciji bolj pogosto do izpada motoričnega živca obraza).
Tako da če so pogoji za mikrokirurško odstranitev podani, je to zaenkrat še najboljša opcija. Dostikrat pomaga že tudi, če se lahko odstrani vsaj del Schwannoma. Imaste pozneje še vedno odprto opcijo za obsevanje.
Pri radiokirurgiji se tumor ne odstrani, ampak se omrtviči/ubije (to vseeno ne pomeni, da ne pride do ponovitve). To se priporoča pri tumorjih do max. 3 cm premera, pri starejših bolnikih s povišanim tveganjem ob narkozi, pri ponovitvi ali ostankih po mikrokirurški resekciji, ali če se bolnik sam odloči proti operaciji. Tile argumenti niso splošni…je odvisno še od lege, če pritiska Schwamon drugam… Ponovna radiokirurgija pa je še vprašljiva.
Vse dobro!

Hvala Vam za odgovor, po priporočilu konzilija sem se odločil za operativno zdravljenje.

Lp.Bostjan

Ja, potem je bilo moje sporočilo le še potrditev, da ste se najbolje odločili.
Vse dobro!

Pozdravljeni, g.Boštjan!

Ker imam sama enake težave, bi prosila za vaše izkušnje glede operacije, seveda, če ste jo že opravili. Sama se odločam za zdravljenje s cyberknifom.

Lep pozdrav
Jasmina

Danes je dva tedna od moje operacije.Operiran sem bil na ukc Ljubljana na nevrokirurgiji. Operacijo sta izvedla dr. Tomaž Velnar in prof.dr. R.Bosnjak. Poseg je trajal skoraj 8 ur.
Na sedmi dan po operaciji sem šel domov. Pri operaciji so odstranili tumor, ki je bil benigni, obrazni in slusni živec sta ostala cela. Izgubil sem edino sluh na levo uho,vendar je možno, da se bo sčasoma delno popravil.
Z operacijo sem bil zelo zadovoljen, počutim se relativno dobro in okrevam.

Lp.Bostjan

New Report

Close