Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Teratom v glavi

Teratom v glavi

Pozdravljeni!

Mi lahko nekdo prosim pojasni kaj je to teratom? Namreč prebrala sem na internetu in bi naj to bile spolne celice. kako se potem lahko pojavi teratom v glavi in to maligni? Kako se zdravi in kakšne so prognoze pri tem?
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor in pojasnila.

Zelo prestrašena,
Barba

Teratom je tumor, ki se razvija iz matičnih celic. Gre za „izgubljene“ zarodne celice. Nekateri teratomi vsebujejo tudi lase, zobe, mišice, hrustanec, živčne celice, maščobo… Najpogosteje so sicer v jajčnikih ali v modih, lahko pa se pojavijo tudi drugod. Pri novorojenčkih se pogosto najdejo teratormi v CZS; najpomembneje je, da se totalno odstranijo.
Pri benignih teratomih je dovolj, če se operativno odstranijo, pri malignih (nezrelih) teratomih pa se pri odraslih zdravi dodatno še s kemoterapijo. Ne vem, kako je, če se ne morejo popolnoma odstraniti; takrat je večje tveganje za recidivnost. Za obsevanje nimam nobenih podatkov. Če je mešano tkivo, je tudi težje zdraviti. Tako, da se ne da nič povedati brez zadostnih informacij.
Zaupajte Vašemu onkologu, boste več profitirali od tega, kot če se obremenjujete s strahom.
Vse dobro!

Hvala za odgovor! Gre se za mojega očeta, ki je v zelo slabem stanju. Namreč že pred 1,5 letom je bil operiran zaradi tumorja v glavi, ki je bil benigen, a ni bil v celoti odstranjen. Ta isti je tokrat spet zrasel obdan z edemom, kar je povzročalo hude težave. Oče je bil operiran 3.2., ko je zdravnik spet rekel, da ni mogel v celoti odstraniti tumor, a je povedal, da zgleda, da je benigen. Čez 2 dni so ga ponovno operirali zaradi nastale krvavitve in edema in takrat so ga dali v umetno komo, iz katere se je prebudil po 1 tednu. Ker se mu je zaradi tubusa vnela traheja in grlo so mu naredili traheostomo. Šele zdaj, po ukrepanju, smo prišli do izvida, katerega so izgubili in je le ta pozitiven, je torej maligen. Naj bi pa šlo za teratom. Ker je oče v slabem stanju, saj je še vedno nepokreten in je shujšal za vsaj 30 kg, je onkološko zdravljenje trenutno nemogoče. Zato me zanima kakšne vrste raka je to in kako zelo je invaziven. A se za to dajejo tudi biološka zdravila?
Jezna sem na celoten sistem, saj se mi zdi nedopustno in malomarno, da tako pomembne izvide izgubljajo, medtem pa izgubljamo dragoceni čas. Prestrašena sem, ker ne vem kaj lahko pričakujemo…
Hvala za pomoč in trud.

Dokler bo v tako slabem stanju, ne bo nobenega dodatnega zdravljenja bolezni, ne glede na stopnjo malignosti ali razširjenosti bolezni. Tako da drugega kot je, ne pričakujte. Telo ima omejene možnosti obnavljanja.

Pozdravljeni,
nisem doma, zato nisem mogla prej odgovoriti. Bo pac brez sumnikov.
Zal Vam ne more na podlagi teh podatkov nihce napisati, kaj lahko pricakujete. Ce je oce na kortizonu, bo to hitro pomagalo proti vnetju; dolgotrajno jemanje kortizona pa vsekakor poslabsa imunski sistem in ce je krvna slika ze sedaj preslaba, potem niso dobri izgledi. Ker omenjate bioloska zdravila, pomislim najprej na omelino zdravljenje, ki bi sicer lahko potekalo poleg jemanja kortizona, oz. ce nima vec povisanega vnetja in/ali drugih kontraindikacij. Problem bi bil najti zdravnika, ki ima dovolj izkusenj in bi znal pravocasno prepreciti bolezenska stanja, ki nastanejo ob evtl. prezgodnjem prenehanju jemanja kortizona (protivnetna alternativa < to nima veze z omelo). Zato tule ni na mestu dajati ali jemati upanje. Traheostoma je verjetno prehodnega znacaja, ker dokoncne/plasticne se dobijo pri raku poziralnika. Tule lahko zaenkrat samo predlagam, da glejte, da bo dobil dovolj naravne vitaminske hrane in tekocine, da se bo opomogel.
Razumem Vaso jezo; vendar, da se izgubi izvid, ni problem celotnega sistema, so bolj cloveske napake. Vecji problem je, da v Sloveniji ni kvalificiranega osebja, ki bi se smelo baviti z alternativo. V Avstriji je to dovoljeno, se dogajajo pa druge napake, ker nimajo dodatne izobrazbe. Nikjer ni 100%.
Vse dobro!

New Report

Close