Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Povišan PTH, PCO&urtikarija

Povišan PTH, PCO&urtikarija

Spoštovani,

obračam se na vas, ker sem bila pred leti pri vas na pregledu, na endokrinologiji v Ljubljani, in ste se mi zdeli izredno strokovni. Trenutno živim v tujini.

Stara sem 40 let, imam 2 otroka, zanosila brez težav. Imam PCO, diagnosticiran že pred nosečnostma. Imam povišan PTH, opravila sem scintigrafijo, obstaja sum na adenom, vendar trenutno dobivam le visoke doze vitamina D, s čimer se PTH sicer znižuje, vendar ne pride v normalo. Zdravniki so deljenega mnenja, pravijo, da dokler na UZ ni nič vidno, operacije ne priporočajo. Sama si operacije tudi ne želim, vendar me skrbi…Kaj vi menite?
Druga težava je močno povišana telesna teža, nikakor ne morem shujšati. Imam 20-25 kg nad idealno težo, maščobo predvsem v predelu trebuha. Splošna zdravnica ugotavlja hiperinzulinemijo, opravila sem test z glukozo. Svetuje Metformin. Glede na blago proteinurijo me je napotila pred tem še k specialistu za ledvice, ki je opravil dodatne teste, tudi MRI abdomna, proteinov v urinu pri 24-urnem testu ni bilo. Tako da z ledvicami naj bi bilo vse ok.
Tretja težava je kronična urtikarija, ki traja približno 8 mesecev, opravila teste pri alergologu, bila napotena k revmatologu. Vse OK. Jemljem Telfast 180 po potrebi in deluje. Odkar poskušam izredno zdravo živeti – nobene predelane hrane, upoštevanje navodil alergologinje, etc., imam občutek da se je urtikarija precej umirila. Drugih zdravil ne jemljem.

Zanima me vaše mnenje…Glede uvedbe Metformina, ki ga endokrinologinja odsvetuje, češ da naj pač se še naprej trudim z dieto in telovadim. Moram povedati, da vse to počnem, vendar je edina posledica hvalabogu, da teža ne gre navzgor, navzdol pa tudi ne. Moram povedati da sta tudi oba otroka imela nad 4 kg ob rojstvu. In pa seveda glede povišanega PTH.

Vkolikor bi za razjasnitev potrebovali dodatne podatke, vam lahko pošljem tudi izvide.
Vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Maja

Spoštovani!

Glede na to, da imate PCO in prekomerno telesno teže priporočam zdravljenje z metforminom. Za diagnostiko morebitnega adenoma obščitnic pa je najprimernejša preiskava PET obščitnic s holinom.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!
V vmesnem času sem bila še enkrat na odvzemu krvi in sedaj je PTH skoraj v mejah normale, odstopa le še okoli 10% navzgor. Endokrinologinja pravi, da glede na to da je tudi kalcij in ostalo v mejah normale, da predvideva, da gre le za pomanjkanje vitamina D. Tako imam ponovno kontrolo čez 4 mesece, vmes nadaljujem terapijo z vitaminom D. Hvala vam za vaš predlog, vkolikor po 4 mesecih ne bo bolje, bom zaprosila tudi za to preiskavo.
Le še podvprašanje – torej Aerius ali Telfast lahko jemljem skupaj z Metforminom?

Hvala še enkrat,
Lep pozdrav,
Maja

Spoštovani!

Tudi antihistaminike (Aerius, Telfast) lahko jemljete skupaj z Metforminom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close