Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija bula pod celjustjo

bula pod celjustjo

pozdravljeni

Konec novenbra sem opazila bulico v velikosti okoli 2 cm pod desno celjustjo. nasla sem jo po nakljucju ker je bil prek nje prekrit velik mozolj in sem ga hotela stisnit. v zacetku decembra sva oba s partnerejm prebolela gripo. simptomi gripe so do sedaj minili in se pocutim dobro, vendar pa me ta bulica spravlja v paniko. Je neboleca in trda na otip in se ne premika. drugih simptomov kot so potenje, hujsanje, srbecice nimam. dostikrat cutim nelagodje v usesih in poziram sluz v grlu veckrat na dan. ko opazujem se mi dozdeva da sluz izhaja iz desne strani grla priblizno nekje tam kjer je bulica. Ne vem ali je to bezgavka ali kaj drugega. Naj omenim da sem v zacetku novembra bila v savni in so se mi zaradi temperaturne razlike malo vnela usesa vendar je bolecina do sedaj ze minila. opazam pa obcasno nelagodje. zelo me je strah najhujsega in se neprestano sekiram in skrbim ce ni mogoce rak. nimam nobenih bolecin v glavi ali kje drugje, utrujena pa sem od skrbi. stara sem 38 let in zivim v tujini. danes sem bila v zdravstvenem domu vendar tukaj casa kar nekaj dni na pregled. Imam razlog za skrb in to paniko v kateri sem zdaj? vsakega odgovora vam bom zelo hvalezna.

Pozdravljeni,

naj vsa vsaj malo pomirim…. navadno so bezgavke pri limfomu neboleče in premakljive in vidno rastejo. Mislim, da bo najbolje vseeno počakati, da bulico pogleda osebni zdravnik in presodi, zakaj gre. V kolikor bo zdravnik neodločen, kaj bi lahko bilo, mu predlagajte, da vas napoti na punkcijo bulice. Laično pa razmišljam, da bi lahko bila tudi povezana z mozoljem, ki ga omenjate.

Vse dobro,

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Pozdravljeni tudi jaz imam pod spodnjo celjustjo nekakso bulo oz. Eno vecjo in eno manjso. Verjetno gre za bezgavko. Ze celi cas se sekiram ce je bog nedaj rak. Pred 2 mescom sem imela korono sem zelo kasljala hropela imela zelen izpljunek zdravila nisem jemala razen mukosulvana. Sedaj 3 tedne nazaj se mi zacelo tako: ko sem vzela zrak sem cutila neko praskanje kot suh zrak newem opisati mi je bilo neprijetno. Ok sem misla da je od suhega zraka. Potem sem 1x samo izpljunila kri v slini blago ne mocno.  Moram tudi recti da mam ze en cas cuden obcutek v usesu zdravnik prawi da je vse ok. Kot da bi imela pritisk v usesu in tudi obcasno mi iztece nekaksa tekocina prozorna. Sedaj sem pa zatipala bulico pod celjustjo. Imam obcasno cuden obcutek v grlu in poziranju. Veckrat mam goste sline v grlu in obcutim nekaksen cmok v grlu. Tudi poka mi pri ppziranju ampak to je tudi obcasno. Je to nevarno?? Pri zdravniku se nisem bila. Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

najbolje bo, da se oglasite pri osebnem zdravniku, da se pogovorita o vseh simptomih in da vam pretipa bulico. Verjetno bi bilo dobro, da vam pogledajo tudi kri, če imate kakšno vnetje. Saj bezgavke so lahko povečane zaradi vnetja, lahko so rekativne, redko pa pomenijo resnejšo bolezen.

Če bezgavka raste, je neboleča in premakljiva pod kožo, lahko opravite tudi UZ. Izkušen ultrazvočist z UZ vidi, za kako spremenjeno bezgavko gre.

Najprej pa priporočam obisk osebnega zdravnika.

Še informacija… pri limfomu, je eden od simptomov povečane bezgavke, a to lahko spremljajo potem še drugi simptomi kot so hitro in nepojasnjeno hujšanje, izrazito nočno potenje, povišana telesna temperatura proti večeru, suh in dražeč kašelj, če gre za povečane bezgavke v medplučju….

Vse dobro želim in predvsem dobre in da težave čim prej izzvenijo.

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Gospa Kristina Modic, prosila bi za vaso pomoc. Stara sem 22 let. Od decembra do zdaj sem zgubila 6kg(decembra sem imela 65 sedaj imam 59kg vcasih pade tudi pod 59kg, ne hujsam, niti nic ne treniram, jem normalno le apetita imam bolj malo). Imam povecane bezgavke na levi strani 3 bunkice, in pa nasploh oteceno levo stran tam pri vratu. Bila sem na UZ mehkih tkiv ki ni pokazal nic posebnega, tudi vranica je okej. Imam vedno bolj srbeco kozo po rokah in nogah. Nasploh se ne pocutim dobro v primerjavi kaka sem bila vcasih. Najbolj me pa skrbi izvid krvi. V zacetku Leta 2021 sem imela levkocite 9.18, aprila 2021 sem imela levkocite 10.03. No vceraj sem dala kri in imam levkocite 13.67. Jaz sem cisto obupana ker nevem kaj naj naredim. Termin pri zdravnici imam cez 2 tedna kjer upam da bom dosegla kake preiskave. Prosim svetujte mi ali te povisane vrednosti tako spremenjene v teh dveh letih ze pomenijo limfom ali levkemijo? Na kake preiskave se naj grem? Kaj naj prvo naredim biopsijo bezgavk ali slikanje CT celega telega? Res prosim za pomoc

Pozdravljeni,

glede na opisane težave (naraščanje levkocitov, hujšanje, srbečica kože) je potrebno izključiti limfom. Opraviti je potrebno rentgensko slikanje pljuč, za izključitev povečanih bezgavk v medpljučju (mediastinumu), ponoviti odvzem krvi za hemogram z diferencialno krvno sliko in sedimentacijo ter LDH. Sicer spremembe števila levkocitov niso alarmantne, včasih so povezane tudi z drugimi stanji (okužba, kajenje, ravmatološke bolezni, stranski učinek zdravil, itd).

Zanima me, če bezgavke na vratu rastejo ali so ves čas približno enake velikost? Če se njihova velikost spreminja, je potrebno opraviti citološko punkcijo. Potreben je tudi pregled ostalih bezgavčnih lož (vrat, pazduhe, dimlje), morda tudi kakšen ultrazvok vratu, trebuha. CT celega telesa zaenkrat ni potreben. Pred biopsijo bezgavke je potrebno najprej opraviti citološko punkcijo – temu se reče stopenjska obravnava.

Želim vam čimprejšnji pregled pri osebnem zdravniku ter ugodne izvide opravljenih preiskav.

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

 

ste preko preiskav kaj ugotovili. Temveč imam zelo podobne težave, bulico na levi strani pod čeljustjo, pokanje pri požiranju, čuden občutek nasplošno, bulica je malenskost boleča, če jo premikam. (Premika se, če glave premikam navzgor in navzdol). Mislim, da je bulica tam že kar nekaj časa, več kot 1 leto. Hvala za odgovor.

Pozdravljeni

sem star 39 let in sem pred dva mesece prvic zatipal povecane bezgavke na vratu eno ispid celjusti eno iza uha in eno na sredini vrata z leve strani.

pregled na UZ je izvid da gre za reaktivni bezgavki in so se po stiri tedna zmanjsale.

potem sem pa pred dva tedna imel nekaksno mocen glavobol v predelu ocesa in prednjem delu glave, nekaksna viroza. Za tem so se bezgavke rahlo povecale.

vprasanje je ali je to normalen proces in ali to pustim tako naprej…?

lpD

Pozdravljeni,

kar opisujete, je normalno povečanje bezgavk ob okužbi. Bezgavke lahko ostanejo povečane nekaj časa, pri nekaterih je ta čas daljši, pri drugih krajši. Kadar bezgavka izgine ali se zmanjša, ni potrebno nobene skrbi. Kadar pa bezgavke ostanejo povečane ali pa celo ves čas počasi (ali hitro) rastejo, takrat pa je dobro, da se razjasni, kaj se v bezgavki dogaja.

V primeru, ko opisujete, da vas je bolela glava ob virozi in so se bezgavke povečale, je to normalno in pričakovano. Najverjetneje se bodo po nekaj tednih ponovno zmanjšale, zato kar brez skrbi.

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close