Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Izvid ščitnica

Izvid ščitnica

Pozdravljeni,

Prosim vas za razlago izvida. Od otroštva (20 let) sem jemala tablete za ščitnico v različnih odmerkih (Vobenol, Eutirox). Diagnoze so varirale od latentne hipotiroze do prirojene hipotiroze z difuzno golšo… Poleti se mi stanje obrnilo in zaradi preveč hormonov so mi najprej zmanjšali tablete (Eutirox 50mg) na polovico, kasneje pa čisto ukinili. Sedaj sem tri mesece brez terapije. Nova diagnoza je bazedovka z izvidi:

TSH: manj kot 0,008mE/L
FT4: 16,08pmol/L
FT4:5,41pmol/L
TSI: 4,498 E/L

Zdravnica je ob pregledu omenila, da gre za precej slabšo situacijo kot prej (hipotirozo), vendar mi ni povedala, kaj to pomeni. Sama drugih znakov poleg tega, da mi je hitro vroče, ne zaznavam, sem pa v zadnjem času prebrala nekaj izkušenj drugih, sedaj nevem, ali me vsi ti simptomi še čakajo, ker zgleda, da jih je kar veliko..
Ali obstaja možnost, da bom napotena na zdravljenje z radioaktivnim jodom?
Obstaja kakšna dieta, ki bi jo bilo dobro upoštevati?
Je možno, da je novo stanje posledica napačne diagnoze in terapije (tablet)?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice pri kateri se tvorjo protitelesa proti TSh receptorju (TSI). Ta povzročijo prekomerno proizvodnjo ščitničnih hormonov in simptome in znake hipertiroze (prekomernega delovanja ščitnice). Možno je, da Hashimotov tiroiditis s hipotirozo preide v bazedovko, lahko pa je bila bolezen prisotna že od samega začetka in so bila prisotna t.i. blokirajoča TSI protitelesa. Vsekakor bo sedaj potrebno zdravljenje s tirostatiki (Athyrazol, Propiltiouracil). Aplikacija radiojoda pride v poštev kasneje, če se bolezen ne umiri oz. se ponovi. Sprememba v delovanju ni posledica terapije z Vobenolom oz. Euthyroxom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close