Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nosni tumor

Nosni tumor

Spoštovani!

Imam paničen strah pred tem, da imam mogoče tumor v nosu. Star sem 30 let in imam kronični alergijski rinitis. Če ne uporabim Nasonexa, cel dan šmrkam in ne morem dihat skozi nos. In sedaj k problemu.
Ta je v desni nosnici. Kake pol leta sem zadevo ignoriral, zdaj pa postaja čedalje bolj moteča.
V desni nosnici malo nad “inferior turbinate” je neka krasta. Ko si spiram s fiziološko se to notri sem in tja premika in noče ven. Na vsake toliko časa pa ko se zelo useknem prileti ven krvav šmrklej in potem in je notri spet prostor in lahko normalno diham. Čez 10 minut pa potem nastane spet krasta. Dvomim, da je polip, ker sem bil že na medrolu in ni bilo nič manj težav s tem. Prav tako sem bil na Sumamedu in Hiconcilu in tudi ni bilo nič boljše. In ker zadeva krvavi in se ne celi, se bojim, da je tumor. Problem je tudi z Nasonexom. Če ga ne uporabljam, sem cel zašmrkan. Če pa ga samo enkrat uporabim v desni nosnico, začne ta stvar takoj krvaveti in takoj šmrknem ven krvave nitke in potem se sploh noče več celiti. Zato ga večinoma uporabljam samo v levi nosnici. Mesec dni sem pustil desno nosnico brez steroida in se ta rana ni zacelila. Čist sem paničen. Kaj menite, da je lahko to? Mogoče kaka žilna anomalija? Kako se potem to zaceli, pozdravi?
Kaj mora pisati na napotnici za nasalno endoskopijo?

Prosim, če mi lahko malo pojansite, za kaj vse bi lahko šlo.

Spoštovani,

Najverjetneje imate sluznico na tem mestu razdraženo, kar je lahko tudi posledica aplikacije zdravil vedno na isto mesto. Žilice v vašem nosu so razširjene zaradi alergije, ki je kronično vnetje. Ob silovitem izpihovanju nosu pa žilice tudi počijo. Zato v nos nežno pršite fiziološko raztopino in spredaj namažite nežno tudi mastno mazilo. Ne smete s prsti in robci drgniti in drezati po nosu.

Za boljšo kontrolo alergijskega rinitisa svetujem kombinirano zdravilo (nosni kortikosteroid + lokalni antihistaminik) – Dymista. Lahko pa tudi posvet pri alergologu o ev. specifični imunoterapiji.

Za spremljanje kontrole vašega alergijskega rinitisa (in astme) priporočam, da začnete z uporabo brezplačne aplikacije MASK air https://www.mask-air.com/
(nastala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, WHO), ki je od že na voljo tudi v Sloveniji.

Da vas ne bo več skrbelo, predlagam pregled pri ORL specialistu z endoskopijo nosu (vprašajte ob naročanju na pregled, ali je endoskopija v tej ambulanti možna). Tumor v nsou je sicer v vaši starosti malo verjeten.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Ah Vi vedno tako lepo odgovorite! 🙂 Jaz bi kar k vam prišel na pregled. Delate Vi osebno nosno endoskopijo in kje se moram naročiti?

No Dymisto mi je danes predpisal pulmolog. Spirometrija je pokazala, da so vrednosti nadpovprečne, da je astma zelo dobro urejena. Za nos pa je bil v dvomih glede vseh kortikosteroidov. Strinja se, da brez njih ne gre, samo je pa mnenja, da se ranica dokler jih bom uporabljal ne bo nikoli zacelila. No, ampak tudi ko mesec dni nisem uporabljal Nasonexa se ni zacelila. Tudi on priporoča ORL strokovnjaka za to zadevo.

Eh nč, treba bo na endoskopijo!

Še to, če vam čas dopušča, a lahko mogoče na kratko opišete kako to poteka? In pa, a si pred preiskavo dobro izperem nos s fiziološko ali pa naj bo zabsano?

Lep pozdrav!

Za endoskopijo pri meni se lahko naročite v mojo rinokirurško ambulanto na Kliniki za ORL in CFK v Ljubljani. Endoskopija traja le nekaj minut, včasih nos pred tem predhodno površinsko omrtvičimo (odvisno od tega, koliko je prostora v nosu za endoskop). Kakšno posebno čiščenje ni potrebno – naj bo nos tak, kot je običajno.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close