Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pekoč jezik in nebo

Pekoč jezik in nebo

Spoštovani!

Že nekaj dni imam občutek pekočega jezika. Kot, da bi se z vročim opekla po celotnem jeziku. Zadnja dva dni se je pekoč občutek naselil tudi na nebo. Ob straneh jezika so vidni tudi odtis zob. Na samem jeziku ni razjed, razpok ali oblog. Na dlesni težav ni. Zobje so sanirani. Sline bi rekla, da je primerno, morda celo nekoliko več.

Morda je vredno omeniti, da se mi na vratu naradi neboleča bula v velikosti manjšega oreha, večinoma med žvečenjem hrane, ki izgine po uri ali dveh. Včasih je ni cel mesec, včasih se pojavlja vsak dan. Pregeld pri ORL v januarju 2015 je pokazal vnetje ustne suznice, UZ vratu pa je bil brez posebnosti. Drugače brez posebnih zdravstveni težav.

Prosim za nasvet.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

pekoč občutek po jeziku in ustih je včasih psihičnega izvora – povezan s stresom. Prav tako so odtisi zob na jeziku znak povečane napetosti v jeziku, tudi zaradi stresa.

Izboklina na vratu med hranjenjem je lahko povečanje žleze slinavke (podčeljustne) tzaradi povečane produkcije sline med hranjenjem in hkrat oviranem odtoku sline. Vzrok ovire odtoka sline je lahko brazgotinska zožitev ali kamenček.

Pomagate si lahko z masažo žleze, povečanim vnosom tekočine (posledično redkejša slina). Če vas bo oteklina bolela ali ne bo več izginila, priporočam obisk ORL specialista za dogovor o morebitni sialendoskopiji (endoskopski preiskavi vodov žleze slinavke, izpiranje).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close