Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost hči in njene potrebe

hči in njene potrebe

Hčerke, stare 18 let, načeloma ne kontroliram, saj je vzorna hči, ki blesti v šoli.
A nekako je naneslo, da je pustila fb odprt in sem iz radovednosti prebrala nekaj sporočil in sem šokirana.
Hči se s prijatelji dogovarja za spolne sestanke, razlaga da je potrebna … bilo mi je kar slabo ob prebiranju sporočil. Hodila je z nekaj fanti, a pravi, da čustva ljubezni nima v sebi in da ji je vseeno zanje. V bistvu jih bolj tretira kot spolni objekt.
Pri praznjenju koša sem naletela tudi na prazno embalažo od umetnega penisa nedavno kupljeno.
Moti me njen odnos do fantov in mislim, da ima velik vpliv njena prijateljica, ki je precej starejša in sem že večkrat opazila na telefonu (sporočila na ekranu, ko je telefon kje v bližini), da ji razlaga kako je potrebna in kolikokrat ji je prišlo… Njeno mnenje je, da so fantje/moški dobri le za posteljno aktivnost, potem pa naj spakirajo in vso to mišljenje, po moje, prenaša na mojo hči.
Nikomur, niti možu, ne upam kaj povedati, ne vem ali ji naj kaj rečem ali naj vzamem to kot fazo odraščanja.

Zdravo,


Hm… če je to merilo, da Vas samo in zgolj le to zanima oz., če bi ga tukaj “fušala”, da bi bilo šele in samo zgolj to alarm za Vas,… ja potem pa ne vem koliko Vam je res do lastnega mesa (kar Vaša hči sigurno je). Malce predogleda kaj dejansko je šola oz. njen namen:

[klik]
[klik]
[klik]
[klik]

Tega je še več, če se poglobiš.


Pravilno, da ste to storili, dokler živi pod Vašo streho, se bo igralo po Vaših pravilih, čeprav starše je potrebno spoštovati nasplošno, četudi si že pri svojem kruhu.
Drugo – otroci so odraz vzgoje (svojih) staršev. Tretje – zunanji svet poskuša izoblikovati (Vaše) otroke glede na svoje želje. Torej prej ali slej imate “clash” med vrednotami družine in agendo družbe (zanalašč uporabljam ta izraz). Če se bo otrok ravnal po normah, vrednotah (recimo) konzervativne družine, bo izobčenec v katerikoli današnji družbi, ne glede na geografsko lokacijo. To je za odraščajočega človeka lahko huda travma. Torej kaj storiti, se podrediti ali ohraniti svojo prvobitnost ?
Vaša hči je seveda pač spolno bitje, s tem ni nič narobe, vendar očitno pa nima neke predstave (kot prvo) kaj je za v javnost oz. kaj spada v zasebno, intimno sfero. Če gledamo iz poslovno-zaposlitvenega vidika[/url], ga je že polomila, čeprav ne vemo pa kako degenerirana bo že družba takrat, ko bo sama iskala zaposlitev. Torej kako bo njena “spletna aktivnost” vplivala na to (vsaj na to). Drug vidik je ta, da vprašanje kako in če sploh bo ona dobila kakšnega resnega fanta in kasneje seveda moža. Očitno ga itak noče, vendar tudi ona bo prišla še prej v stanje kot on (v obratni smeri). Torej “vse njene potrebne prijateljice” si bodo koga našle, ona bo pa zadnja rupa na sviralu.
Mislim, da bi morala iti na obvezno testiranje za SPB (spolno prenosljive bolezni). Eno za Vašo evidenco, drugo pa tudi kot morebitna obramba, če bi kateri drug fant kaj v kratkem staknil in se odločil svojo jezo stresti nanjo, tako da bi njo obtožil, da je kaj od nje dobil (Bog ne daj, da bi to pisal po FB-ju). Če ona fante zaznava le kot spolne subjekte, lahko da se bo zapletla z nekom, ki bo dejansko imel kakšna čustva do nje in se bo zaradi zavrnitve odločil takole njej maščevati. Dovolj je že samo eden takšen primer, pa bo obveljala kot kužna oseba in bo imela, ne glede na izjave v kiberprostoru, precejšnje tudi v fizičnem. Če zna biti nasilje dovolj veliko, lahko pripelje tudi do samomora. Veliko je znanega o kibernadlegovanju oz. cyber-bullying (Google it).
Očitno se bo treba vprašati ZAKAJ in OD KJE je pobrala takšne miselne vzorce ZAKAJ so moški dobri samo kot spolni subjekt. Zakaj nima ljubezni v sebi ? Je bila mogoče močno zaljubljena in celo prizadeta v precej mlajših letih ali nedavno ? In se je potem po neki čudno tipični slovenski avtodestruktivni metodi odločila takole maščevati vsem moškim oz. sebe uničiti. Je možna tudi spolna zloraba ?


Če bi bilo samo to, bi bilo to teoretično še dobro, vendar samozadovoljevanje vodi v osamo, samoto in zasvojenost. Z vidika današnje družbe in njenih vrednot bi bila pa to vseeno boljša alternativa kot pa iskanje princa na črnem konju oz. predajanje vsakomur, ker ironično je masturbacija, če ne napreduje v čudne, nenavadne metode, še dejansko varna spolnost. 🙂
Vemo pač kako je s kondomi in to.


Prenašanje krivde na druge je prikladno, čeprav morate tudi vzroke morebiti poiskati pri sebi zakaj Vam ni uspelo dovolj obvarovati/izobraziti hčere o njenem trenutnem početju oz. nekih abstraktnih situacijah, kakšne so lahko resnične posledice – in to že prej, v mlajših letih. Možno je, da je padla pod vpliv pokvarjene prijateljice, vendar še hujša bo ločitev od le-te. Ni ga čez ranjeni, prizadeti ego ženske. Tudi ta prijateljica, bi se sam vprašal ZAKAJ in KAKO je začela tako razmišljati, KAJ jo je pripeljalo do tega. Tudi kakšna nesrečna ljubezen ? Je Oče Mamo varal (ona je pa potem v duhu falusne misantrofije prenesla svoje sovraštvo na hčer) ?


Jah… odvisno sedaj kdo spet nosi hlače oz. krilo v družini. Če ste dovolj močni, da sami rešite zadevo, ukrepajte sami. Seveda je pa neprimerno boljše, če oba starša ukrepata.
To ni faza odraščanja ! Ona bo te vzorce vedenja vzela za svoje in prej ali slej se bo bralo, videlo, slišalo še za kakšno streljanje v kakšnem klubu (kot pred kratkim).

Pozdravljena, tudi jaz sem stara 18 let in ti lahko mogoče opišem iz mojega vidika. Res je da smo mladi in je to faza našega odraščanja in na nas veliko vpliva družba. Tudi sama sem imela prijateljico ki je bila starejša od mene in je imela name velik vpliv. Takrat sem ji v vsem ugajala ker se mi je zdelo to kul saj je bila starejša, bolj izkušena…no saj tako se mi je takrat to zdelo. Ampak, če pomislim za nazaj mi je naredila veliko škode. Izgubila sem vse normalne prijateljice, odnosi z domačimi so se spremenili na slabše, zmeraj sem ji v vsem ustregla in postajala takšna kot ona. Na srečo mi je nekdo odpru oči in drugačen pogled nanjo in sem lahko še vse popravila, kar sem si uničila.

Mogoče bi morala z svojo hčerko napeljati pogovor na temo o odnosih z fanti in bi opazila njeno reagiranje na to in kako bi ti odgovarjala glede na to, da poznaš resnico.
Verjetno se zgleduje po svoji prijateljici ker se ji to zdi uredu saj je starejša in ona že ˝ve˝ da je to uredu. Probaj se čim več pogovarjati z njo o takih temah in ji povej par stvari. Starši ponavadi mislijo, da jih otroci sploh ne posušajo, ampak ni tako. Mi slišimo prav vse, ampak na to, v tistem trenutku sploh nočemo odgovarjati, se pa o tem zelo zamislimo in poglobimo in mogoče začnemo drugače razmišljati o kakšni stvari.

imam enako staro hči in ne vem kaj bi jaz naredila
bi pa najbrž pri recimo ko sta sami
začela kaj na to temo, da si slišala od sodelavke kakšne so zdaj punce oz ne vse
in kaj si ti misliš o tem
in potem kaj si ona misli o tem..
mora vedet kako ti razmišljaš
drugač ima pa kr prav..deci niso za nič druzga kot to kar pravi

zakaj si sploh brala sporočila? Punca je polnoletna, mislim, da lahko ima toliko zasebnosti -ne rečem, dokler živi pod tvojo streho te mora upoštevat -, da ji mama več naj ne bi brala sporočil.
Da bi meni kdo bral sporočila ga pošljem nekam, pa ne glede na to če se bi pogovarjala o seksu ali o zobni pasti.

Pozdravljeni!

Vidim, da ste resno šokirana pri vsem kar ste odkrila pri vaši hčeri. Lahko, da gre zgolj za fazo, kjer so trenutno hormoni precej na vrhuncu in se rada o tem pogovarja, raziskuje, odkriva. Res pa je, da živimo v družbi, kjer je človeško telo vse manj spoštovano in vredno. Hči odkriva stvari in raziskuje po internetu, kjer so informacije o spolnosti popolnoma drugačne, kot bi jih bilo potrebno posredovati mladim. Dostopno je ogromno pornografske skupine, ki mlade pri njihovem intenzivnem doživljanju vsega okoli njih zelo hitro potegne za seboj. Omenila ste tudi, da ima prijateljico, ki prav tako ne ceni ne svojega telesa in ne spoštuje moških. Predlagam, da hčeri vseeno omenite zadevol, vendar na en primeren način, če seveda imata kakor toliko odprt odnos. Omenila ste, da je že hodila s fanti, prav lahko si je negativno mnenje o njih ustvarila prav zaradi kakšne od neuspelih vez ali pa jo je kakšen fant sprejemal le za spolnost in se je to v takšni vezi naučila. Vsekakor predlagam pogovor, saj ne rabite povedati vse, kar ste videli. Pomembno je, da načnete temo in da ji razložite, da bi velika škoda zanjo, če se bo dogovarjali s fanti za seks, saj je na koncu nihče ne bo želel imeti za punco, ženo, prav hitro pa se o takih puncah začne govoriti okoli. Nič narobe, če s fanti o tem govori; to je tema, ki je v teh letih številka ena. Škoda pa bi bilo zanjo, da bi se dobivala s fanti le za seks. Če se ne morete pogovoriti z njo, ji lahko napišete pisemce in razložite, da je ne želite spravljati v zadrego in poveste o čem razmišljate. Mislim, da vam bo tudi ona hvaležna, saj je o teh temah težko govoriti. Mogoče pa ima vaš mož kakšen predlog…moški včasih znajo presenetiti 😉

Lp
Lily

Hja, čeprav gre najbrž za takšno fazo, razumem da ste močno zaskrbljeni. Pisanje po facebooku lahko pomeni nekaj čisto drugega, morda se samo šali in piše takšne stvari.
Menim, da pogovor nebo pomagal, niti se ne trudite, ker bodo trpeli le vaši živci. Upam, da ste z njo kdaj razjasnili pomen zaščite pri spolnih odnosih, če ne, je za to skrajni čas. Če je že spolno aktivna, bodite prepričani, da jemlje kontracepcijske tabletke, da vam slučajno nebo treba čez kako leto pestovati vnučka.
Če je hči bolj uporniške vrste, se lahko zgodi da vam zabrusi, da je že polnoletna in so to njene odločitve.

Srečno

Že tista vrstica “načeloma ne kontroliram”, pove vse. Očitno hčerka nima postavljenih nekih jasnih meja, kaj je še sprejemljivo in kaj ne. Potem pa se starši nenadoma začnejo čuditi, zakaj so njihovi “zlati sončki” tako samosvoji in imajo vplivi prijateljev, medijev in ulice naenkrat tak vpliv.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close