Najdi forum

strgan meniskus

Pozdravljeni,

pred 14 dnevi sem bila na artroskopiji. Zašili so mi lat. meniskus z 2 šivi. Malo me skrbi okrevanje. Zdravnik je rekel, da še en mesec ne bom smela pokrčit koleno za več kot 90 stopinj. Se meniskus v 3 tednih z longeto zaraste toliko, da si ga spet ne strgam z vajami? Baje se slabo celi in res ne zelim še ene operacije. Je dovolj fizioterapija ki mi pripada ali svetujete se kakšno dodatno?
Hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Meniskus je najslabše prekrvavljen, ko se noga pokrči nad 90 stopinj. To je razlog, zakaj vam je zdravnik prepovedal upogibati nogo.

Za natrganje meniskusa je potrebna rotacijska sila na koleno. Pri vajah, ki jih boste izvajali, pa tega nikakor ne boste delali, tako da naj vas nič ne skrbi, da bi lahko z vajami oziroma normalnimi obremenitvami dodatno oz. ponovno poškodovali meniskus.

Pomemno je, da čimprej (ko vam bo ortoped dovolil) dobite normalno gibljivost kolena, da bo hrustanec normalno obremenjen.

Približno 2 meseca nazaj sem videl da desnega kolena ne morem skrčit oz ga iztegnit. Ampak me to ni tako oviralo da ne bi mogel hodit, plavat ali kolesarit. Špranja na notranji strani kolena me je bolela na pritisk. Po vsem tem sem se še naprej ukvarjal z športom, večinoma hojo v hribe, a sem hodil počasi in z pomočjo palic sem mislil da je kaj povezano z mišicami in da bo minilo. 3 tedne nazaj ko sem se dvignil na noge iz čepečega položaja, se mi zdi da je bilo ključno da se je začela pojavljati bolečina pri hoji. Naslednji dan mi je začelo otekati koleno. Doma sem ga hladil z ledom in počival z dvignjeno nogo. Vmes sem obiskal še fizioterap. ki mi je rekel da je poškodba mehanska..meniskus.. pri specialistu ortopedu sem opravil rentgen, zdaj še čakam na magnetno ki jo imam namen opravit ta mesec. Tudi special. ortoped mi je rekel da je verjetno meniskus. Zdaj po 3 tednih od poškodbe še zmeraj uporabljam bergle saj kolena ne morem iztegnit in skrčit se je pa gibljivost izboljšala. Imam sledeča vprašanja za vas.
Ker zdaj obremenjujem drugo nogo bolj kot to bolečo mislim da bi bilo smiselno narediti kakšno terapijo tudi na drugi nogi.
Verjetno bi bilo smiselno narediti trigger point terapijo na obeh nogah, je to možno opraviti prvič ko pridem k vam in za kakšno ceno?
Prebral sem tudi za Popliteus mišico zadaj kolena da jo je dobro zmasirati, je velikokrat spregledana in naj bi izboljšala rotacijo in gibljivost kolena.
Torej kaj je smiselno narediti in koliko obiskov narediti, kolikor sem prebral po forumu, manualno terapijo , trigger point masažo in 3diminzinalno sklepno mobilizacijo. Morda še kaj druga?
Torej zanima me kako hitro lahko pridem na vrsto ko se naročim. Koliko stane pregled in terapije ki so smiselne v mojem primeru?

Najlepša hvala. Gregor

Pozdravljeni, Gregor!

Če prav razumem, verjetno čakate na operacijo meniskusa – dobro bi jo bilo opraviti čimprej, da se zaščiti propadanje hrustanca. Na poškodovanem kolenu kaj dosti več, razen 3d mobilizacije za pomiritev sklepne kapsule in večje gibljivosti (seveda samo do tam, kamor nacefran meniskus dovoli), se ne da narediti – a vsaka stopinja gibljivosti več pomeni bolj normalno obremenitev hrustanca!

Kar se tiče druge noge, verjetno niti ne trpi toliko koleno kot trpita kolk in gleženj – pomembo je, da bi se doseglo, da normalno hodite – pa saj če imate bergle ne bi smeli bolj obrmenejevati zdrave noge?

Koliko terapij bi bilo potrebno? Težko reči, saj niti ne vem v kakšnem stanju sta nogi…to se vidi sproti in seveda tudi glede na odziv vašega telesa – mlajši kot ste, hitrejša je regeneracija, starejši kot ste, počasnejša je regeneracija in potrebno je več terapij.

Prosim vas za razumevanje, da o ceni terapije ne pišem na forumu, saj ni njegov namen moja promocija…tako da vas prosim, če me lahko pokličete na spodnjo številko, pa vam bom vse razložila 🙂

New Report

Close