Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice kaj lahko začnem na vrtu saditi?

kaj lahko začnem na vrtu saditi?

nimam nobenih izkušenj z vrtnarjenjem,v jeseni pa smo se preselili na vas in imam zdaj vrt.
Kaj lahko pričnem saditi in kako???
Hvala-prosim ne se mi smejati,ker sem res čisto frišna vrtnarka…
hvala.

Ma ne prehitevaj. Sem na obali pa nimam še nič posajeno. In še vsako leto smo z vsemi ” pridnimi ” v enakem obdobju pobirali pridelke.

Sadit in sejat se začne takrat, ko se zemlju zunaj segreje na vsaj 5¤c, kar pa zdaj zagotovo še ni. Zdaj ima nekje 3¤c.
Če prehitevaš, ne narediš nič dobrega ne semenu ne rastlinam, pa še neodporne so.

Lahko pa v hiši v gajbice poseješ papriko, paradižnik,…da zrastejo, in ko bo čas, jih presadiš na vrt.
Lahko pa tudi poguglaš malo, je dosti nasvetov o tem.
Nikar bit neučakana. �

Ne prehitevaj! Saditi in sejati se začne, ko se zemlja segreje. Sicer pa ne vem, od kje si, ali si z Gorenjske ali s Primorske. Mi najprej posadimo krompir (ponavadi v marcu), ko se zemlja segreje pa solato, radič, grah, špinačo, potem posadim paradižnik itd. Skratka, vse ob svojem času. Če je zemlja premrzla, seme strohni.

Kot so napisali je največ odvisno od tega s kje ste.
Mi smo sicer že posejali bob, česen in eno vrsto čebule. Za bob je sedaj že skoraj prepozno. Česen, čebula je kar pravi čas sedaj. Določena čebula se pa vse do maja daje. Grah in kolerabica sta tudi že v zemlji. Pri nas je tudi ena vrsta zelo zgodnjega krompirja že v zemlji.
Ostalo kar imam (radič, motovilc, blitva, špinača) je še od jeseni.

Je pa pri nas na južni strani že kar pomladansko.

Aja pa seveda sadike že pridno rastejo. To je pa kar za pohitet.

ni čisto vseeno, če “kmetuješ” na Primorskem ali pa na Gorenjskem.

sem v Pomurju torej lahko začnem sajenje čebule in česna?
Grah če sem razumela tudi? Katerega pa? V trgovini sem videla ene visoke in ene nižje. kaj pa fižol tisti je tudi v dveh višinah,pa kje je sploh prednost česa?
solato katero sorto?
hvala.
aja,pa pod kopreno ali brez?

Predlagam majhno toplo gredo, kjer boš hitro vzgojila solato za flancat, berivko, blitvo, sadike zelja, cvetače…

Prvo vprašanje pri grahu (enako pri fižolu) je koliko prostora imate. Mi damo v dolini na večjo njivo vedno nizke sorte in se tako izognemu postavljanju opore. Če je prostora manj potem so seveda primernejše višje sorte. Katere so najbolj primerne za vaše kraje bo pa povedal kdo drug.
Grah posejete sedaj, in potem v razmaku 14 dni od marca do aprila in nato spet jeseni. Tako imate dalj časa vedno svež mlad grah na voljo.

Solata pa tisto sorto, ki jo radi jeste :)))

Začni z grahom. Potem daš recimo not česen, nato še čebulo. Pri čebuli si malo poglej kakšno čebulo bi sploh rada imela. Pri čebuli je tudi več teorij in eni jo dajo not že jeseni, drugi so jo sadili sedaj. Eni jo bodo dali not maja. Malo odvisno od sorte, malo od sorte in malo po izkušnjah katera setev bo boljša zaradi čebulne muhe.

Prvo leto malo poiskušaj. Posadi isto zelenjavo v več različnih sortah, malo časovno zamaknjeno in bo sama ugotovila kaj je za tvojo zemljo in lego boljše.

Predvsem pa ne pozabi na dobre in slabe sosede in vse varovalne rastline. Če to vtipkaš v google imaš par tednov branja 🙂

zgodnji krompir, če imaš prostor

Pred 10 dnevi sem posejala peteršilj.

Načeloma je res da se na vrtu ne hiti preveč razen morda graha oz grah lahko takoj posadimo ko se zemlja odtaja ker ne mara visokih temperatur,lahko se ga pa sa seje tudi še v drugi polovici avgusta in bo oktobra ravno prav za ozimnico. Visoki fižol se sadi v maju nizkega pa lahko v drugi polovici aprila.Oba imata pa svoje prednosti in slabosti vzgoje jaz osebno gojim samo nizkega. Solato lahko seješ že sedaj seveda pa jo je treba pokrit z kopreno. Sedaj se sejejo vse sorte poletnih solat.

Pozdravljene,
sem tudi frišn vrtnar in me zanima…posejal sem redkvico rdečo, in je ful je pršlo ven. Samo se mi zdi, da je pregosto posejana. Kajti ena je velka, druga pa zelo mičkena… Bi mogu jih kej ven populit?

New Report

Close