Najdi forum

slabi zobki in dlesni

Pozdravljeni

Vaš nasveti so super, zato sem se tudi jaz obrnila na vas. Hčerka bo stara sedem let. Ima štiri nove zobke spodaj.
Imamo pa grozne probleme z mlečnimi. Na treh mlečnih zobkih smo imeli karies nič posebnega,a se je naša zobobozdravnica vseeno odločila, da popravi zobke. Zobki so imeli belo polombico. A se je kaj kmalu na dlesni nad popravljenimi zobki naredila gnojna bulica. Zobke so nam vse odprli in sedaj jih čistimo z zobotrebcem, da ni hrane v luknjicah. Eden od teh zobkov se je že čisto polomil in sedaj je samo še ploskev. Bojim se, da bi čez to ploskev zrasla dlesen? Kako bo ta zobek sploh prišel ven? Nad zgornjim odprtim zobkom je zrasla dlesen in štrli čez zobek? Njene dlesni so včasih zelo bele in polne močnih žilic, včasi pa močno rdeče in skoraj krvave? Okoli stalnih zobkov se mi zdijo dlesni kot bi bile zatečene.

Naj povem da smo bili s temi težavami že pri naši zobozdravnici ampak nam ni nič drugega svetovala kot da pobrusi še ostale odprte zobke. Meni se to ni zdela rešitev tako da tega nismo storili. Za vse drugo pa je rekla da se bo že uredilo.

Kaj mi svetujete vi?

Hvala

Pozdravljeni,
najprej se vam zahvaljujem za pohvalo. Z veseljem odgovarjam na vprašanja in mi je v zadovoljstvo, ko lahko pomagam.
Pri mlečnih zobkih vaše hčere bi bilo potrebno, v kolikor se še da, čimveč rešiti in pozdraviti, v kolikor pa je stanje že preveč napredovalo, ni smiselno ohranjati zob, ki so zaradi zobne gnilobe preveč okvarjeni. Zaradi bakterij, ki so tam prisotne, so v nevarnosti še drugi (tudi stalni) zobje. Prav tako naj ne bi puščali zob odprtih, ampak je tendenca, da se jim (v kolikor je mogoče), zdravi korenine in se jih nato zapre. Tako ne bi imeli težav z nabiranjem hrane v njih.
Pomembno je, da se poleg naštetega doma izvaja odlična ustna higiena (torej pomgajte hčeri ščetkati zobe tudi vi), ter pravilna prehrana, da preprečimo razvoj zobne gnilobe tudi na stalnih zobeh.
V kolikor imate še kakšno vprašanje, me lahko seveda kontaktirate.
Lp,

Pozdravljeni

Hvala, res mi vaši enostavni odgovori veliko pomenijo.
Kaj je za vas zdrava prehrana? Poleg tega, da sem ji omejila sladkarije. Žvečinih in bonbonov ne kupujemo in jih niti ne je. Enkrat do dvakrat na teden ji kupim kinder jajček pa še tega ji dovolim pojesti pol. Primer danes sem ji dovolila da je pogledala samo igračko. Ni razvajena tudi, če ji povem zakaj ne dobi jajčka se ona strinja. Liziko poje dvakrat na leto, pa še to je od obiskov. Piškotov nimamo razen za rojstni dan. To pa je vse od sladkarije.
Tudi kar se ostale hrane tiče skrbim, da je dobra. V šoli sem ji zaradi tega odpovedala kosilo in je doma in domače. Trudim se, da je ogromno zelenjave. Za popoldansko malico sadje. Najraje si izbere jabolka, sedaj mandarine.
Ali bi lahko s čim spirali dlesni? Ali bi lahko obstajalo kaj posrednega, da so zoki tako slabi? Ker njena sestrica (5 in pol let), nima nobenih težav.
Ali pa kaj naravnega?
Sem že čisto izgubljena.

Šeenkrat hvala
Šeenrat hvala

Pozdravljeni,
kot pravilna prehrana se pojmuje omejevanje sladkarij (če pa že, čim redkeje, po uživanju le-teh je treba takoj po tem umiti zobke), za žejo naj otrok pije vodo (tudi sadni sokovi vsebujejo sladkorje!), po kisli hrani (tudi sadje) in pijači je potrebno usta izprati z vodo, zobe pa ščetkati šele čez eno uro. To velja tako za otroke kot za odrasle.
Pri vaše hčeri je potebno odpraviti vzrok za krvavečo dlesen, to so torej zobne obloge, ki se okoli zob, ki so zaradi zobne gnilobe uničeni, nabirajo še bolj. V vsakem primeru so vzrok za vneto in krvavečo dlesen zobne obloge, torej krvavitev iz dlesni ni normalno stanje in je treba poiskati vzrok zanjo ter ga odpraviti. Priporočam temeljito in pravilno ustno higieno, da zmanjšate obloge na minimum, prav tako tudi pei zobozdravniku sanirati poškodovane oz. uničene zobke. Tako bo v ustni votlini manj bakterij, zato bo ob temeljiti higieni manj zobne gnilobe tudi na stalnih zobeh. Izpiranje s kakršnimikoli preparati je samo dopolnilo k temeljiti ustni higieni.
Lp,

New Report

Close