Najdi forum

Pozdravljeni!

Stara sem 17 let in že kar nekaj časa ne spim normalno (cca leto, leto in pol). Zvečer grem spat, ko sem utrujena (med počitnicami od polnoči pa do enih) , potem pa več ur ležim v postelji in nikakor ne morem zaspati. V povprečju zaspim okoli 6-7, če sploh zaspim, kar mi med počitnicami ne dela preglavic, ker lahko spim do 12.00-13.00 in se za silo naspim. Drugače je med šolo.
Včasih se mi zgodi, da zvečer zaspim normalno, vendar spim zelo rahlo in se zbujam na uro, uro in pol. Zjutraj pa se počutim nenaspano in utrujeno. Potem sem slabe volje, ne da se mi družiti s prijateljicami…
To se mi ne dogaja vsak dan, je pa zadnje čase precej (preveč) pogosto.
Starši pravijo, da sem pred spanjem preveč živčna, ker mislim na nespečnost, kar je do neke mere res. Živčnosti res ne obvladam dobro in bi Vas rada vprašala, kako naj se v takih primerih obvladam, in ali je živčnost res lahko kriva za nespečnost? V večini neprespanih noči živčnosti sploh ne čutim in sem sproščena, tako da svoje težave ne povezujem v celoti s živčnostjo.
Prijateljica mi je “postavila” diagnozo insomnie, kar me do neke mere straši. Bi to res lahko bila insomnia?
Imam pa še eno vprašanje… Ali je lahko polna luna vzrok, da ne spim? V času, ko je bila tista mega luna, cel teden nisem spala več kot tri ure na noč.

Hvala za Vaše odgovore.

Pozdravljeni,

razlogov za nespečnost je lahko veliko, prav tako za živčnost.

V primeru, da nimate nobene telesne okvare ali bolezni, je vprašanje s čim se vaše nezavedno tako intenzivno ukvarja, da vam ponoči ne pusti spati. Pravite, da imate težave s spanjem leto ali leto in pol. Kaj se je takrat dogajalo v vašem življenju (pred letom in pol ali več)? Kaj presenetljivega, nenavadnega, težkega? Za dober spanec je pomembno tudi, da imate vsak dan redni bioritem spanja in tudi dovolj spanja (ne preveč in ne premalo). Znano je, da lahko tudi (polna) luna vpliva na naše počutje.

Pravite, da živčnosti ne obvladate dobro. Kakšni so razlogi za živčnost, s čim se obremenjujete?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close