Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bolečina okoli ušesa

bolečina okoli ušesa

Pozdravljeni!

Že dobra dva meseca imam težave okoli levega ušesa, s tem, da se težave spreminjajo in malenkost stopnjujejo.

Začelo se je s stalnim pritiskom v ušesih, ki sem ga reševala z odpiranjem ust in pihanjem ob zaprtih nosnicah. Te težave imam še vedno, vendar le pri vožnji z avtomobilom.
Dan kasneje me začelo boleti v levem ušesu, pokati v čeljusti in ker bolečina po enem mesecu ni prenehala, sem šla k zdravniku, ki mi je na podlagi rdečine predpisal AB  – prijel je sicer takoj, vendar le za dva dni, potem pa so se težave ponovno pojavile.
Stanje se mi je v dveh dneh tako poslabšalo in sicer s še močnejšim pritiskom, ki ga čutim celo na obeh straneh, vključno z občasno bolečino na levi strani od čeljusti do senc. Zaradi tega sem šla ponovno k zdravniku, ki mi je tokrat postavil diagnozo vnetje obraznega živca. Danes pa je stanje zopet slabše in sicer je pritisk ravno tako prisoten na obeh straneh (na levi bolj), na trenutke me v levem ušesu močno zbode, največje težave pa mi predstavlja bolečina pri čeljustnem sklepu tik pri ušesu – ta me boli in tudi poka.

Prosila bi za vaše mnenje in sugestijo, na katerega specialista (ali preiskavo) se lahko obrnem (samoplačniško).

Hvala za vas čas in lp!

Pozdravljeni,

svetujem vam ORL pregled, saj je potrebno preveriti, ali gre morda za kakšno vnetje. Glede na opis pa imate temporomandibularno mialgijo, mišično bolečino, prenešeno iz žvekalnih mišic. Preko trigeminusnega živca se ta napetost iz žvečnih mišic prenaša v drobno mišico zategovalko bobniča, m. tensor tympani, to vam daje občutek zamašenost, nezmožnosti izenačevanja pritiska, lahko tudi slabši sluh. Gre za trigeminalni sindrom (živec pa ni vnet, samo vzdražen, prenaša bolečino na sosednej predele).

 

Vzroki so disfunkcionalne navade:

– škripanje z zobmi (bruksizem) ali stiskanje čaljusti, ki ga je potrebno odpraviti – s trdo ploščo za bruksizem ali z injekcijo botulinum toksina v mišico maseter

– pretirano grizenje trde hrane ali žvečilnih ali oreščkov

– zobni aparat – vzemite analgetike, grejte boleče predele

– grizenje nohtov – takoj prenehajte

– asimetrično grizenje – pomagajo vaje TMJ exercise

 

Svetujem nesteroidni antirevmatik (nalgsin ali brufen ali podobno) vsaj 2 do 3 tedne do umiritve bolečin, masažo in gretje s toplimi oblogami, izključno mehko hrano 3 mesece, vaje za čeljustna sklepa (TMJ exercise), po potrebi ploščo za bruksizem in injiciranje botulinum toksina v žvečno mišico.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close