Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Simfizioliza in kasnejše težave

Simfizioliza in kasnejše težave

Stara sem 40 let, visoka 165 cm, težka okoli 51 kg, zadnje leto precej fizično aktivna, predvsem tečem 3 – 4 krat tedensko med 6 in 13 km. Zadnjih nekaj mesecev imam bolečine na levi strani ledvenega predela hrbtenice in na zunanji strani stegna v višini levega občasno tudi desnega kolka. Pravzaprav ne znam točno locirat bolečine, ki je topa, ampak občasno kar močna, tudi med mirovanjem. Med samim tekom do pred kratkim nisem imela težav z bolečinami. Zanimivo je, da mi pašejo udarci ob strani po kolkih med kostmi. Občasno, ko hočem iz sedečega položaja vstati, se ne morem takoj zravnati, šele čez nekaj korakov mi uspe. Čuden občutek.
Znanka nevrofiziatrinja me je pred dvema mesecema, ko sem se pripravljala na en 10 km tek, polepila s kineziološkimi trakovi na obeh straneh ledvenega dela hrbtenice in zraven pripomnila, da imam v ledvenem delu zelo napete mišice, saj so bili trakovi precej zgubani, ko sem se zravnala. (Medtem, ko mi jih je lepila sem bila nagnjena naprej in oprta na roke na mizo.)
Poleg teka prakticiram trikrat tedensko tudi vaje za moč z lastno težo: izvajam jih neagresivno npr. delam počepe samo do kota 90 stopinj in pazim na kolena … namesto klasičnih trebušnjakov izvajam “plank”, tudi stranski, ki ga, če se prav spomnim, tudi vi priporočate, sklece in s serijami ne pretiravam … Delam tudi raztezne vaje za celo telo in še nekaj vaj, za katere pa nisem več prepričana, da so dobre zame. Zadnjič sem v enem od vaših odgovorov zasledila, da naj bi se izogibali vajam, kjer upogibamo trup nazaj. Npr. vaja, kjer ležeč na trebuhu dviguješ noge in/ali trup. Zanimivo je, da so mi to vajo pokazali na fizioterapiji, ko sem po dveh letih, po drugem porodu še vedno imela hude težave zaradi razmika sramnih kosti pri obeh porodih. Ali pa vaja “kobra”, kjer se ležeč na trebuhu, opreš na roke, boki naj bi ostali na podlagi, trup in glavo pa dvigneš. Mislila sem, da bo bolje, če bom imela ledveni del hrbtenice bolj gibljiv, namreč tako sem trda v tem predelu, da tudi mostu ne morem več narediti. S katerimi vajami lahko izboljšam gibljivost v tem predelu? Prav tako redno delam vaje za globoko trebušno mišico. Sedaj berem, da naj bi mišice medeničnega dna in globoke trebušne mišice imeli ves čas rahlo napete. Trenutno si tega ne predstavljam, ampak je za poskusit. 😉

V otroštvu in najstniških letih sem bila srednje fizično aktivna, med prvo nosečnostjo sem hodila na aerobiko za nosečnice, potem pa sem se predvsem ukvarjala s sezonskimi športi in veliko hodila. Po prvem porodu so me zaradi hudih bolečin prvo noč (še posebej hudo je bolelo, ko sem se hotela obrniti na drugi bok, da bi podojila otročka na drugi strani), poslali na rentgen in postavili diagnozo simfizioliza. Dobila sem močan elastičen pas in po štirih mesecih je bilo veliko bolje. Čez štiri leta, proti koncu druge nosečnosti, so bile, zaradi ponovnega razmikanja simfize, bolečine včasih res hude. Tokrat sem bila po porodu fizično manj aktivna zaradi bolečin in priznam pomanjkanja volje, saj vse kar sem prej rada počela, nisem več mogla. Občasno sem imela občutek, kot da noge niso moje. Po dveh letih sem imela vsega dovolj, odšla do svoje zdravnice in vprašala če se da kaj narediti, saj nočem biti invalid že pri tridesetih. Poslala me je na magnetoterapijo in fizioterapijo. Bilo je malo bolje, čeprav sem si potem sama sestavila optimalen program vaj, s katerimi sem počasi ojačala mišice, predvsem trupa.

To vse sem vam napisala, da dobite vpogled v moje športno življenje in težave, zaradi katerih ne morem več uživati v teku, kot sem še pred pol leta. Moja osebna zdravnica mi je predpisala protibolečinske tablete in tek odsvetovala. Jaz pa uživam v občutku dobre fizične pripravljenosti, saj mi je posledično tudi hoja v hribe in smučanje v veliko večje veselje. Je možno, da imam še zmeraj nestabilno medenico? Glede na vse kar sem prebrala se mi je zdela idealna kombinacija teka, vaj za moč in razteznih vaj – ne neposredno pred tekom. Se motim in to ni to? Nimam pojma kaj delam narobe. Enkrat bi že rada prišla do dna glede mojih težav, ki jih imam po malem ves čas od prvega poroda naprej. Če se ne da kaj dosti pomagati, bom to sprejela, samo rada bi vedela kako si stanja ne bom še poslabšala. Rada bi ostala dolgo fizično aktivna. Upam, da sem napisala razumljivo vse kar je pomembno in da mi boste znali svetovati! Hvala! 🙂

Pozdravljena!

Za simfiziolizo pomagajo vaje. Medenica nima monoartikularnih mišic, ki bi lahko stabilizirale medenico, zato se za stabilizacijo medenice priporočajo vaje za krepitev mišic primikalk in odmikalk kolka, stranskih upogibalk trupa, stabilizatorjev trupa in iztegovalk kolka. Vse te mišice so med seboj povezane z membranami in zato lahko pomagajo pri stabilnosti meenice. Druge pomoči pri simfiziolizi ni, razen še nošnja medeničnega steznika.

Tek pri nestabilni medenici ni ravno dobra izbira, saj pri vsakem koraku zahtevate od telesa, da stabilizira medenico. In če mišice odmikalke kolka samo malo popuščajo, se lahko pojavi bolečina zaradi nestabilnosti medenice.

Pri raztezanju pazite, da je ledveni del hrbtenice vedno rahlo usločen nazaj. Ne izvajajte razteznih vaj pri katerih se hrbtenica upogiba naprej. Za moč trebušnih mišic izvajate “plank” in stranski plank, saj imata vaji hrbet v nevtralnem položaju.

Kar se tiče zgoraj opisanih težav, ki se vam pojavlajjo sedaj, je pa po opisu najbljiža diagnoza zdrs medvretenčne ploščice – protruzija diska. Seveda pa brez pregleda ne morem točno ugotoviti.

Spoštovana,
najprej hvala za vaš odgovor. Katere preiskave bi bilo priporočljivo opraviti preden bi prišla k vam na posvet, pregled in postavitev natančne diagnoze? Je moje stanje bolj primerno za obisk ortopeda?

Hvala in lep pozdrav! 🙂
Natalija

Pozdravljeni!

Morda bi bilo priporočljivo RTG slikanje Chamberlein view, da vidive za kako hudo simfizioliza je. Slikanje je na napotnico. Potem se pa kar oglasite pri meni, ne potrebujeva nobenih dodatnih preiskav.

Pozdravljena!
Po dolgem času se ponovno oglašam. Niti moja zdravnica, niti na rentgenu še niso slišali za RTG slikanje Chamberlein view. Tako me je osebna zdravnica poslala na običajno RTG slikanje medenice s kolki in včeraj sem se oglasila pri njej, ter dobila izvid.

Takole piše: Desni kolk je hipoplastičen s slabšo acetabularno prekritostjo glavice desne stegnenice. Sklepna špranja je normalno široka. Glavica desne stegnenice je sferične oblike z normalno strukturo.
V levem kolku je prav tako nekoliko slabša acetabularna prekritost glavice leve stegnenice, sicer je acetabularni kot normalen. Sklepna špranja levega kolka je normalno široka. Glavica leve stegnenice je sferične oblike z normalno strukturo.

V skeletu medenice ni rtg znakov patoloških sprememb. Simfiza je normalno široka.

Dobila sem napotnico za fiziatra in se bom na datum kar načakala …

Če si boste vzela čas in mi napisala ali me mora glede na izvid skrbeti ali ne, vam bom zelo hvaležna. 🙂

Lep pozdrav!
N.

Pozdravljeni!

Izvid je žal brezpredmeten, ker ne pokaže stanja simfize, ampak samo stanje kolčnih sklepov, ki vam ne povročajo težav. Obstajajo tudi klinični testi s kateirmi lahko ugotovimo, ali gre za simfiziolizo.

Za vašo zdravnico: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=266169

Pozdravljeni!

Pred 7 meseci sem prvič rodila. V drugi polovici nosečnosti zaradi študijskih obveznosti nisem bila kaj dosti telesno aktivna. Približno 1 mesec pred porodom so se mi pojavile bolečine po celi desni spodnji okončini- po opisu naj bi šlo za lumboishialgijo. Do poroda so se bolečine še stopnjevale in preko simfize razširile tudi levo v dimlje z izžarevanjem nekoliko navzdol proti kolenu. Porod je bil naraven, precej dolgotrajen. Po porodu se je stanje še močno poslabšalo- bila sem komaj pokretna, 2 meseca na berglah, po stopnicah nisem mogla hoditi, komaj sem dvignila nogo za par cm od podlage, najhujše so bile bolečine pri vstajanju s stola in s postelje, še zlasti ponoči. Brez bolečin sem bila samo, če sem popolnoma mirovala. Ginekologinja mi je rekla, da imam najverjetneje simfiziolizo. En mesec po porodu sem z napotnico osebne zdravnice opravila rtg medenice s kolkoma, ki pa ni pokazal večjega razmika med simfizo. Hodila sem na fth- Tens in magnet, po kateri je prišlo do minimalnega izboljšanja kar se tiče bolečin. S časom so se bolečine nato zmanjševale, še vedno pa jih čutim pri počepu. V teh mesecih razen hoje nisem bila telesno aktivna. Zanima me, kdaj po simfiziolizi je priporočljivo začeti s telesno aktivnostjo in katere aktivnosti priporočate? Ali med morebitno naslednjo nosečnostjo svetujete bolj mirovanje ali je telesna aktivnost celo zaželjena oz. kaj priporočate?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
K.

Pozdravljeni!

Ali so vam opravili RTG slikanje tako, da ste stala na eni nogi in so slikali, ter stala na drugi nogi in so vas slikali?

Pozdravljeni!

Ne, rtg slikanja niso opravili tako kot opisujete. Med slikanjem sem ležala na hrbtu.

Lep pozdrav!
K.

New Report

Close