Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje napredovanje

napredovanje

Spoštovani.

Kako hitro napreduje demenca (alzhajmerjeva in vaskularna)? Je to odvisno od vsakega posameznika? Mama jemlje zdravila Yasnal10 mg že od decembra 2013-se pravi 5 mesecev, pa je stanje enako (kratkoročni spomin ji ne dela). Je lahko še več let tako ali lahko pričakujemo poslabšanje v kratkem času? Rečeno je bilo, da gre za začetno fazo. Živi še sama. Opažam, da ima težave s spominom že dve leti. Kaj lahko pričakujemo? Strašijo me s tem, da prav dolgo ne bo več mogla sama skrbeti zase. Kako bom vedela, kdaj bo napočil ta čas? Slišala sem tudi, da ta zdravila lahko celo pozdravijo bolezen, je to res? Neki gospod jih jemlje že 4 leta in se zaenkrat počuti dobro. Kaj menite? Hvala.

Spoštovani!

Pri demenci gre v prvi vrsti za zmanjšanje duševnih zmožnosti, pri čemer lahko pride do okvar spomina, mišljenja, presoje, učenja ter propadanja osebnosti. Potek bolezni navadno napreduje počasi, zlasti pri bolnikih, kjer se demenca pojavi relativno kasno (po 65 letu starosti).

Demenco lahko povzroči več kot sto različnih vzrokov, pri čemer pa je daleč najpogostejši vzrok Alzheimerjeva bolezen. Dokaj pogosta je tudi demenca zaradi bolezni možganskega žilja (vaskularna demenca), redko pa jo povzročajo hormonske motnje, tumorji ali okužbe.

Zavedati se moramo, da demenca kljub vsemu ni normalen pojav staranja. Samo staranje, seveda pri vseh ljudeh povzroča določene spremembe v možganih, zaradi katerih ljudje v določeni meri izgubljamo spomin (še posebej kratkoročni spomin) in se težje na novo učimo. Kljub temu, pa omenjene spremembe ne vplivajo na zmožnosti normalnega delovanja. Po drugi strani pa gre pri demenci za patološke spremembe, ki se kažejo v veliko pomembnejšem zmanjšanju duševnih sposobnosti, pri čemer se le-to sčasoma samo še poslabšujejo.

Poznamo dve obliki Alzheimerjeve bolezni: zgodnjo obliko, ki se običajno pojavi pred 65. letom starosti in pozno obliko, ki se običajno pojavi po 65. letu. Izid in hitrost napredovanja demence sta slabša pri zgodnji obliki, saj bolezen hitreje napreduje.

Ko se Alzheimerjeva demenca pojavi pri starejših, je v začetku lahko praktično povsem neopazna. Prvi znak je običajno izguba kratkoročnega spomina, lahko pa se bolezen začne tudi z depresijo, tesnobo ter drugimi osebnostnimi motnjami. Sčasoma postajajo spremembe opaznejše in na žalost takšen bolnik prej ali slej ne more več normalno funkcionirati v družbi. Bolnik z Alzheimerjevo demenco postopoma izgublja voljo do dela in drugih aktivnosti, hkrati izgublja tudi zanimanje za družabno življenje, zato potrebuje pogostejši nadzor. Ko bolezen še napreduje, je sčasoma pri takšnem bolniku žal potrebna tudi stalna popolna oskrba, saj sam postopoma postaja nesposoben zagotavljanja lastnih osnovnih življenjskih potreb in funkcij.

Od začetnega pojava demence tipa Alzheimer do potrebe po stalni, popolni oskrbe, ki jo takšen bolnik potrebuje, običajno mine nekje med tremi in dvajsetimi leti, v povprečju nekje med osmimi in devetimi leti. Ta čas je seveda, kot že večkrat rečeno, v veliki meri odvisen od pravočasnega, čim zgodnejšega odkritja bolezni in posledično pravočasnega pričetka z zdravljenjem. Čas je seveda v veliki meri odvisen tudi od ustrezne izbire zdravila – odziva posameznika na izbrano zdravljenje, splošnega psiho-fizičnega stanja bolnika in nedvomno od podpore in razumevanja okolice v kateri takšen bolnik živi.

Alzheimerjeva bolezen žal še ni ozdravljiva, kar pomeni, da bolezen kljub zdravljenju še vedno napreduje. Ne glede na to pa je zdravljenje te bolezni z zdravili izredno pomembno, saj lajša posledice bolezni – pomembno izboljša funkcioniranje bolnika in upočasni napredovanje znakov bolezni. Zdravila izboljšajo mišljenje in spomin bolnika, dnevna opravila postanejo tako lažja, manj pa je tudi vedenjskih motenj bolnika

Zelo težko je napovedati potek same bolezni priposameznem bolniku, saj kot ste lahko opazili, na potek vplivajo številni dejavniki. Kar lahko storite je, da mami omogočite ustrezno zdravljenje, ji nudite potrebno razumevanje in podporo ter po najboljših močeh skrbite zanjo. Pri bolnikih z demenco je predvsem pomembno, da čim dlje ostanejo aktivni in se v okviru svojih zmožnosti ukvarjajo z dejavnostmi, ki jih zanimajo. Pomembno je tudi uživanje uravnotežene prehrane z zadostno količino mineralov in vitaminov ter dosledno izogibanje škodljivim razvadam, kot sta alkohol in kajenje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close