Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje flexi force

flexi force

Spoštovani.

Ker sem imela težave s koleni in hrbtenico (v levem kolenu mi je pokalo, tudi zaštekalo se je, prisotne so bile potem še bolečine v obeh). Zdravnica-fiziatrinja me je napotila na rtg kolen in ledvene hrbtenice. Rečeno je bilo, da gre za začetno obrabo, artrozo, da ni nič hudega. Omenila sem ji flexi force in kapsule glukozamin. Pa mi je rekla, da so kapsule glukozamin dobre, da naj jih jemljen 3 mesece ne več. Pa me zanima še vaše mnenje kaj je boljše, če je sploh dobro, da jemljem kapsule flexi force, kaj pa gel flexi force (zanima me uporaba kapsul in gela, kako se sploh uporablja in koliko časa)? Kaj pa kapsule glukozamin, je to še boljše, slabše kot flexi force? Kaj menite? Hvala za odg. Lep dan, Lady7

Spoštovani!

Dejstvo je, da je uporaba glukozamina dokazano učinkovita v primeru ugotovljene obrabe sklepov – osteoartroza.

Artroza je degenerativno revmatsko obolenje, katerega posledica je postopen razkroj hrustanca, kar vodi v obrabo sklepa. Do obrabe sklepov lahko pride zaradi njihove preobremenitve (nepravilna telesna drža, intenzivno ukvarjanje s športom, čezmerna telesna teža), navadno pa je posledica starosti. Tovrstno obolenje večinoma prizadene hrbtenico, kolke in kolena. Pri artrozi gre predvsem za mehanske težave, ki so ireverzibilne, lahko jih zgolj upočasnimo. Tu je na mestu uporaba glukozamina. Do artroze prihaja tudi pri mlajših ljudeh, predvsem zaradi fizičnih preobremenitev in načina življenja, ki vodi do slabše prekrvavitve kosti in hrustanca.

Glukozamin ob ustrezni indikaciji dokazano zavira propadanje hrustanca, izboljša gibljivost sklepov in zmanjša bolečine ter samo vnetje.

Pri obrabi sklepov se namreč hrustančno tkivo, ki pokriva kosti, obrabi. Hrustanec služi kot zaščitna obloga, ki pri premikanju in upogibanju omogoča kostem, da gladko drsijo druga ob drugi. Ko pa se hrustanec obrabi, se kosti začnejo drgniti druga ob drugo, kar povzroči bolečine ter otrdelost. Poleg tega prihaja do razkroja hrustanca, se pravi tudi do drobljenja hrustanca. Ti zdrobljeni delci hrustanca in po drugi strani pomanjkanje in razkroj »maziva« (prožno tkivo, ki lajša gibanje kosti v sklepih) ter posledično drgnenje kosti seveda povzroča tudi vnetje. S tega vidika je vsekakor vsaj v začetni fazi zdravljenja smiselno poleg glukozamina uporabljati tudi protivnetno delujoče omega-3 maščobne kisline – lahko Liberin, Sklepin ali katere druge pripravke, ki vsebujejo ustrezne omega-3 maščobne kisline. Namesto kombinacije Glukozamina in omega-3 maščobnih kislin se lahko poseže tudi po pripravku kot je na primer Lyprinol, ki vsebuje oboje.

Glukozamin je potrebno jemati v odmerku 1200 mg dnevno (običajno gre za 3 kapsule). Lahko se jemlje vsak dan brez kakršnih koli prekinitev, lahko pa na vse tri mesece naredite 1 mesec pavze. Več kot en mesec pavze ni priporočljiv, saj učinek po več kot enem mesecu pavze začne pojenjati.
Torej, sam bi vam svetoval uživanje kapsul glukozamina, ki pa ga lahko kombinirate tudi s sočasno uporabo Flexiforce hladilnega gela.

Kot že omenjeno, Flexiforce gel deluje na principu hlajenja (krioterapija). Uporaba gela nudi takojšen hladilni in posledično tudi protibolečinski učinek na vrhnji plasti povrhnjice – lajša bolečine v mišicah in sklepih. Flexiforce gel združuje trojni hladilni učinek sestavin. Alkohol zaradi izhlapevanja povzroči znatno znižanje temperature na površini kože. Ta učinek je okrepljen z mentolom, ki poveča občutek hlajenja in evkaliptusovim oljem, ki zmanjšuje občutek toplote.

Flexiforce gel se lahko uporablja 3-4 krat dnevno. Nanese se ga na boleče področje in se ga nežno vmasira.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

tudi jaz imam vprašanje glede glukozamina in omega-3. Ker imam obrabo kolena in so seveda pristotne tudi bolečine in sloba gibljivost, so mi v lekarni svetovali FidiFlex in pa Morepo, ki vsebuje kar 850 mg omega3. FidiFlex jemljem tri mesec in moram priznati, da so se bolečine zmanjšale. Vedno zraven vzamem še eno Morepo. Zanima me ali je ta kombinacija dobra in ali naj delam prekinitve ali skoz jemljem oba izdelka?

Hvala,
Lep pozdrav
Franča

Spoštovani!

Kot sem omenil že zgoraj je kombinacija glukozamina in protivnetno delujočih omega 3 maščobnih kislin smiselna vsaj v začetni fazi zdravljenja. Prav nič pa ni narobe, če se jo jemlje kontinuirano ves čas, tako kot glukozamin.

Poleg protivnetnega delovanja v povezavi z bolečinami v sklepih, imajo omega-3 maščobne kisline namreč tudi kopico drugih pozitivnih učinkov, med drugim predvsem ugodno delovanje na srce in ožilje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close