Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje Zdravnik mi je odsvetoval prenehanje kajenja

Zdravnik mi je odsvetoval prenehanje kajenja

Pozdravljeni,
kadim že približno 10 let in v zadnjih 5 letih sem neštetokrat poskušal s prenehanjem. Vsakič sem začel znova samo zato, ker so se pojavile prevelike težave s prebavo in posledično depresija, stres etc. Najprej se tega sploh nisem zavedal, dokler mi ni proktolog povedal, da je vzrok prenehanje s kajenjem in naj raje ne neham. In vsakič znova, ko želim nehat, se pojavijo težave s prebavo in zato v dveh dneh že hitim po cigarete, da si lahko oddahnem. Sliši se smešno, ampak je žalostno.
Vse mogoče sem že poskušal, spremenil prehrano (jem samo brezglutensko, brez laktoze, brez sladkorja, brez soli, bio in tako dalje), redno se ukvarjam s športom (ampak, če ne kadim, ne odvajam in mi potem tudi do športa ni, ker postanem len), redno jemljem tablete za prebavo, obiskal sem že vrsto specialistov, pa niso odkrili nič. Bistvo je, da je prenehanje s kajenjem prevelik šok za telo. Povzroča mi totalen stres, če ne kadim, se z vsemi prepiram, imam težave s spolnostjo, padem v depresijo in ostanem v postelji in si grem na živce. Še toliko bolj, ker me takrat prebava dodatno muči.
Kakorkoli, če se nakadim cigaretov, je potem boljša spolnost, boljša samozavest, ne moti me hrup iz okolja, ne motijo me ljudje in vse je ok.

Me pa vseeno skrbi za moje zdravje … Želim si prenehat, ampak … Kako? Kam naj se obrnem? Sploh nimam več pojma …

Spoštovani!

Težave, ki jih opisujete so zelo značilne pri ob prenehanju kajenja pri ljudeh, ki so zelo odvisni od niokotina. Pravilno ugotavljate, da se je organizem “navadil” na stimulacijo z nikotinom. Preden ste pričeli s kajenjem je vaše črevo zagotovo normalno delovalo. Ob začetku kajenja, se navadilo, da povzroči peristaltiko nikotin in brez tega je ni. Ta težava in tudi vse ostale, ki jih opisujete, so zelo značine za abstinenčni 8odtegnitveni) sindrom po prenehanju kajenja. pravilno ste poskusili z primerno prehrano in športom vendar bo to očitno pri vas premalo. svetoval bi vam, da poskusite z zdravilom Champix, ki deluje tako, da deloma blokira vezavo nikotina na nikotinske receptorje, deloma pa jih stimulira, da šok ni prehud po prenehanju vnosa nikotina. Glede na to, da je zasvojenost z nikotinom pri vas zares huda, bi vam svetoval dvakrat po 12 tedensko terapijo pod kontrolo vašega osebnega zdravnika, ki vam bo tudi napisal recept za preparat. Ob tem pa nikakor ne smete pozabiti na primerno oprehrano z veliko balastnimi snovmi ter zares veliko športa. Zavedam se, da so težave ob prenehanju lahko zares hude. Potrebna sta potrpljenje in vzdržljivost. Prebroditi morate prve najtežje dneve, da se organizem počasi zopet “navadi” na delovanje brez nikotina. Prepričan sem, da to zmorete in držim pesti za vas.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Ojla,

ko to preberem me zmrazi. Vse v glavi jaz sem 20 let kadila, štiri – pet mesecev trpela abstinenčno krizo in vse je za mano. Vsak izgovor za še enega je dober, kaj pa izgovor za “NE”” še enega teh izgovorov pač ni ker ljudje vedno izberemo lažjo pot.
Po enem letu in dveh mesecih sem tako ponosna sama nase, da tudi če bi še tega enega si nebi dovolila odvisnosti..

Zdrži samojazsamojaz. ker vse se uštima :))

Lep nekadilski pozdravček….

New Report

Close