Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Biostatine forte – Cholex

Biostatine forte – Cholex

Pozdravljeni

Kupoval sem Biostatine forte, pa se jih več ne dobi. Sedaj so mi ponudili Cholex. Zanima me, zakaj se Biostatine forte ne dobijo več in kakšna je razlika med Cholexom?

hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

V osnovi gre za dve prehranski dopolnili s podobnim namenom, in sicer vzdrževanju normalnega nivoja maščob in holesterola v krvi.

Biostatin Forte tablete so vsebovale kombinacijo treh rastlinskih sestavin, in sicer artičoke, flavonoide citrusov in rdeči fermentirani riž.
Zdravilne učinkovine v listih artičoke (cinarin, kafeoilkvinična kislina) povečajo izločanje žolča in zmanjšajo sintezo holesterola. Flavonoidi (luteolin) imajo antioksidativno in protivnetno delovanje. V lupini citrusov pa so prisotni bioflavonoidi (posebej hesperidin), ki znižujejo encimsko aktivnost encimov, ki sintetizirajo holesterol, ter delujejo antioksidativno in protivnetno. Riž (Oryza sativa), fermentiran s kvasovko Monascus purpureus v prahu, ki proizvaja sekundarne metabolite monakoline.

Wellion Cholex je prehransko dopolnilo naravnega izvora, ki vsebuje posebej izbrane seve rdečih kvasovk riža, katerih glavna sestavina je monakolin K, edini naravni zaviralec HMG-CoA reduktaze, encima, ki sodeluje pri izgradnji holesterola v jetrih.

Razlika je v tem, da Cholex vsebuje več monakolina K (10 mg ali več v dnevnem odmerku v primerjavi z 3 mg v dnevnem odmerku Biostatina Forte). Ker Biostatin Forte vsebuje zgolj 3 mg monakolina K v dnevnem odmerku zanj niso več dovoljene zdravstvene trditve v smislu, da uživanje omenjenega prehranskega dopolnila prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi, kar je verjetno tudi glavni razlog zakaj ga ni več na tržišču. Klinične študije so namreč pokazale, da Monakolin K prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi v primeru, da ga zaužijemo dnevno minimalno 10 mg.

Namesto Biostatina lahko seveda sedaj uporabljate Cholex, tako kot so vam že svetovali v lekarni.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close