Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Zasvojenost in pomoč Tesnoba, občutek paranoje, strah po pijani noči – Alcohol Anxiety

Tesnoba, občutek paranoje, strah po pijani noči – Alcohol Anxiety

Lep pozdrav

Star sem 23 let, in 4 leta nazaj se mi je po pijani noči naslednji dan začelo dogajat da imam občutek tesnobe, paranoje, strahu itn…tudi slabo spim, se skos zbujam, in to se zdaj dogaja vedno ko sem pijan to se dogaja samo po 1 dan, v ponedeljek sem super( če pijm v soboto). Sem aktiven športnik že 14 let, treniram po 5x na teden, alkohol pijem 2-3 na mesec ko gremo s prijatli ga žurat. Vsi prijatli so naslednji dan vredu, mal potarnajo da jih glava boli to je pa to. Mene pa niti ne boli glava samo te občutke imam ki so pa 100x hujši.

Zanima me če ima kdo podobne probleme in s čim se jih oblaži ali celo popolno prenehanje uživanje alkohola….

hvala

Če ne boš prenehal, je to začetek konca. Ker se kaj kmalu začne zdraviti tole zadevo z alkoholom in si v začaranem krogu in na poti v propad.

Pozdravljen.Tudi jaz sem take težave doživel še celo pet let mlajši, kot si ti sedaj. Danes jih imam 57. Tudi danes imam še vedno take težave in to vedno kadar se ga napijem, kar pa je v zadnjega pol leta vse bolj pogosto.Razlogov za popivanje ti ne bom govoril. Me pa ob popivanju povlečejo še cigareti. Da se pojavijo ti strahovi je seveda 99 procentov kriv alkohol. pri meni se pojavijo strahovi, kot naprimer strah pred smrtjo, strah pred boleznijo, da bi me lahko ustavili policaji in mi sigurno vzeli vozniško pa še avto mogoče. Ponavadi vidim takrat vse črno in negativno.Strah pred smrtjo imam že od petnajstega leta dalje , ob popivanju pa se ta strah tako spotencira, da se včasih kar tresem, in vzamem kako pomirjevalo, kar pa sam vem , da to ni dobro. Ko ti to pišem , že od polnoči ne spim in bo vsak čas pol šestih zjutraj. Tako , da bom naredil vse , da neham piti, saj so ti strahovi in paranoje postale ubijalske. Predlagam ti , da TAKOJ nehaš s pitjem alkohola, kave in vseh pijač ki vsebujejo poživila. Nekaj časa bo hudo, izgubil boš nekaj prijateljev, ampak zavedaj se , da si na prvem mestu ti in tvoje zdravje. lep pozdrav

Pozdravljen!

Zadnje leto svoje alkoholne kariere, ki ni bila tako kratka navkljub večkratnemu zdravljenju, se mi je po vsaki prekinitvi pitja dogajalo, da tri noči nisem spala (tudi podnevi nisem čutila potrebe po spanju). Sem pač počela kaj drugega, ker je najslabše ležati v postelji in čakati, da mine. Zagotovo ti ne roji po glavi nič pametnega. Leta pred to fazo pa sem po obdobju pijanosti doživljala, ne vsakič, zelo hude abstinenčne krize, ki so sicer trajale dober dan, s sabo pa so prinašale obupno duševno stisko, samomorilske misli, občutke krivde, nesmisla, tesnobo, depresijo,…enkrat me je kuhala vročina, naslednji trenutek me je zeblo. Skratka, na koncu sem bila, kot kot bi me povozil vlak. Torej so znaki (beri posledice) podobne tvojim. Vendar se je pri meni tovrstno “trpljenje” pojavilo po letih neprestanega pitja, ti pa preživljaš vse to že zdaj. Podnevi sem tako stanje “izboljšala” z gibanjem, npr. s sprehodom, čeprav sem komaj stala na nogah, ponoči pa je bilo – bog pomagaj.
Po dvajsetem letu sem si zaradi kupa travmatičnih dogodkov, nespečnosti, stalnega zbujanja in ostalih težav začela “pomagati” z alkoholom. Seveda je v začetku učinkovalo, razmeroma hitro pa sem pristala, kjer sem. In bi si lahko zapela: “Brez alkohola mi živeti ni…” Tudi meni je navkljub ogromni količini popitega alkohola (marsikateri moški bi že zdavnaj končal s cirozo ali čim drugim na britofu) pomagalo veliko gibanja in kolikor toliko redna hrana. Žal je bila cena prevelika.
A se ne da žurat, ne da se ga naliješ do kraja?! Res je, da se počutiš grozno, ko so vsi okoli tebe pijani, ti pa trezen. Saj potem nimaš skupaj z njimi kaj počet, ker ste na dveh razlićnih valovnih dolžinah. Izbira pa je v rokah vsakega izmed nas, ali si kot oni ali pa izbereš drugo pot. Sama sem se tovrstnih družb izogibala, ker sem ob podpori in stimulaciji sotrpinov popolnoma izgubila kontrolo, potem so me vlačili po urgenci. V zemljo bi se vgreznila, pa še velikokrat tudi kje drugje. Sem raje izbrala solo izvedbo, nehati pa za daljše obdobje navkljub trudu in neštetim obljubam sama sebi nisem mogla. Z alkoholizmom sem se v glavnem spopadala sama, kajti pri domačih in še marsikje drugje sem naletela na gluha ušesa. V stilu, pomagaj si sama.
Naj ti drobec moje zgodbe pomaga pri uvidu, kam te lahko tako nedolžno občasno zapijanje pripelje, pot iz tega pekla pa terja veliko napora in časa, da o potrpljenju ne govorim.
Srečno!

kako se odvaditi pitja alkohola,, sam doma, kakšen nasvet, hvala

Odgovor na objavo uporabnika
Ml, 14.04.2023 ob 16:58

kako se odvaditi pitja alkohola,, sam doma, kakšen nasvet, hvala

Precej je odvisno od vaših osebnih značilnosti, karakterja, telesnega in psihičnega zdravja, navad, okolja, v katerem živite, kako močno je prisotna zasvojenost, imate še kakšne druge težave, kakšen je vaš vsakdan, ritem dela in počitka, koliko ste stari, živite sami, kakšne hobije imate, kako telesno ste aktivni, kakšna je vaša stopnja motivacije, kako ste finančno stabilni in kaj si lahko časovno in finančno privoščite, pa verjetno sem še kaj izpustila.

O tem je napisanih stotine knjig, za vsako od zgoraj omenjenih področij bi lahko napisali celo knjigo. Pa vendar, če poskušam odgovoriti čisto na splošno, čisto osnovno in na grobo (le toliko, da dobite nekaj informacij v skladu s svojim vprašanjem in začnete raziskovati naprej), bi se lahko začela pot odvajanja takole:

    Umik alkoholnih pijač iz svojega doma in službe.
    Zaposlitev z drugimi bolj zdravimi aktivnostmi, ki naj bodo kar določene na urniku, ker na začetku potrebujete strukturo. Ne smete imeti prostega časa, da bi začeli se začeli dolgočasiti, nekaj pogrešati.
    Vključitev v skupino – lahko online na Anonimni alkoholiki ali v kakšnem od društev: https://brezalkohola.si/drustva_klubi_ustanove.
    Vpis v knjižnico, izposoja in branje knjig s področja zdravega načina življenja, samopomoči, osebnih zgodb alkoholikov in svojcev, teorij zasvojenosti …
    Vključitev v psihoterapevtsko svetovanje. Obstajajo tudi online. Bo treba odkrivati vzroke in korenine zakaj posegate po alkoholu. Nič se ne zgodi naključno. To vam bo pozitivno vplivalo na vse vidike vašega življenja.
    Pijte vodo. (Po različno dostopnih podatkih za odrasle moške velja od 2,5 do 4 litre. Približno 80 % celotne dnevne vode je treba pridobiti s pijačo, preostalih 20 odstotkov pa iz hrane).
    Zmerna telesna aktivnost – sprehod, hitra hoja, hoja v hrib, tek, kolesarjenje, pohodništvo, plavanje. Lahko tudi kaj drugega, če vam je ljub šport. Povečajte te aktivnosti, še posebno takšne in v tempu, da se preznojite- Izločali boste strupi in utišali svojo nemirno glavo.
    Spat najkasneje med 22. in 23. uro, vsaj 7,5 ur. Po potrebi še popoldanski kratek počitek.
    Prehrana z več zelenjave, tudi sadja, da pomagate telesu z dobrimi hranili in pri razstrupljanju. Vse kar užijete naj bo sezonsko, domače in lokalno.
    Ogled komedije (lahko film, gledališče), branje humornih knjig, pogovori o lepih, prijetnih, smešnih dogodkih.
    Izogibanje spremljanju dnevnih novic.
    Prostovoljno delo – pomoč staršem, sosedom, v skupnosti, v kakšni organizaciji.
    Ureditev delovnega in domačega okolja (znotraj in na zunaj) – pospraviti predale, znebiti se stvari, ki jih ne potrebujete, odvreči kramo, premajhna, sprana oblačila, čevlje, ki tiščijo, stare revije, lonce, ki jih ne uporabljate …
    Redna duhovna praksa – meditacija ali neke vrste molitev vsako jutro in zvečer. Lahko tudi preko dneva, če vam čas dopušča.

To je kratek splošen nasvet. Za podrobnosti in prilagoditev na vaše potrebe pa sporočite več informacij.

Srečno, Ml.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close