Najdi forum

Predelava strahu/ anksioznosti

Pozdravljeni,

pišem še enkrat, ker se je moje vprašanje očitno nekje izgubilo in upam na več sreče v tem poskusu.

Glede na to, da poudarjate pomen predelave potlačenih vsebin oz. vsebin v nezavednem, me zanima, kaj lahko posameznik sam naredi zanjo (recimo, če se ne vključi v psihoterapevtski proces). Kako npr. nadaljevati iz (vsaj delnih) uvidov v vzroke strahov?

Najlepša hvala za odgovor oz. vaše mnenje.

Pozdravljeni,

se opravičujem, očitno je prišlo do tehnične težave.

Hvala za zanimivo vprašanje. Uvidi so pomemben del v procesu, vendar je za izboljšanje pomembna še čustvena predelava. Glede na to, da so naše težave nastale v odnosu, je pomembno, da se v odnosu tudi razrešijo in predelajo. En od takšnih načinov za reparacijo je lahko tudi partnerski odnos, vendar samo do določene mere. Navsezadnje partnerski odnos ni terapevtski odnos. Za uspešnost takega razreševanja je veliko odvisno od vzroka težav, intenzitete, partnerja in naše osebnostne strukture.

Navsezadnje tudi v vsakodnevnih odnosih (znanci, prijatelji itd.) razrešujemo naše notranje konflikte, vendar včasih pridemo do trenutka, ko se zgolj vrtimo v krogu. V tem primeru je pomoč psihoterapevta priporočljiva, odločitev pa je vedno na nas samih. Sicer je iluzorno pričakovati, da v psihoterapevtskem odnosu ne pride do zastojev, težav ali konfliktov, vendar je to vseeno prostor v katerem je dovoljeno marsikaj, kar v našem vsakdanjem življenju ni. S to novo izkušnjo, če do nje pride, lahko bolj lahkotno vstopimo v svet.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Hvala za odgovor.

Za boljše razumevanje vas prosim za dodatno pojasnilo – kaj sploh je čustvena predelava? Kdaj pride do razrešitve notranjih konfliktov, kaj naj bi se zgodilo?

Morda bi bila ilustrativna obrazložitev na primeru nekega notranjega konflikta, ki ste ga recimo srečali pri kateremu od pacientov.

Vnaprej hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

čustvene predelave ne moremo naresti z intelekutalnim razumevanjem procesa notranje predelave in nam pri našemu procesu ne pomaga, ampak prej deluje zaviralno.

Čustva lahko opišemo z besedami, vendar jih zares razumemo šele, ko jih začutimo.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close