Najdi forum

Spoštovani,

zaradi prehitrih degenerativnih sprememb na hrbtenici (stara sem 29let) so mi opravili EMG pregled, ki je pokazal nevropatske spremembe v mišicah miotomov C7 obojestransko. IFV levo je izraziteje reduciran. Ali mi lahko to kako interpretirate? Svetovali so mi le, naj preneham s treningi s specialko (dirkalnim kolesom) in delam vaje za vrat. Menite, da bi mi pomagala manualna terapija? Rentgen je namreč pokazal tudi nekakšne izrastke na vretencih in blago skoliozo. Imam kar precejšnje bolečine, sem se pa pripravljena angažirati, vendar ne vem kako naprej … Naročena sem tudi na MRI vratne hrbtenice.

Prosim za vaše mnenje in hvala že v naprej!

Pozdravljeni!

Kostni izrastki se naredijo navadno zato, ker je vrat nestabilen in telo najprej začne zategovati mišice, da bi se stabiliziral vrat in ko ta princip ne da zadovoljivih rezultatov, telo začne tvoriti kosti. Problem je, če te kosti pritiskajo na živčne korenine, jih dražijo in to se kaže kot bolečina in mravljinčenje po roki. Bolečine v vratu lahko izvirajo iz zdrsa medvretenčne ploščice oziroma iz aktivnih trigger točk v mišicah. Pri izboljšanju stanja in zmanjšanju bolečine lahko pomaga kombinacija manualne terapije in trigger point terapije.

Kar se vaj tiče, je pomebno, da izvajate vaje za globoke mišice vratu in nikakor ne preobremenjujete zunanjih vratnih mišic (te ko so vidne). Ker le te pogosto povzročajo bolečino. Izjemno pomembna je pravilna drža – pri sedenju, stoji, hoji, dnevnimi aktivnostmi, športu… Glava naj bo v nevtralnem položaju, izogibajte se sklonjeni glavi naprej in nagibu naprej (to je pri kolesarjenju).

New Report

Close