Najdi forum

ANGINA

Pozdravljeni Ali je lahko angina ampak nimam mandljev ker me boli močno grlo pri požiranju lp

Pozdravljeni, Neja,

večina vnetij v žrelu je virusnih, ne glede na prisotne ali odsotne mandlje. V primeru enostranske (lahko pa tudi obojestranske) bolečine, kasneje vročine, težjega požiranja, je možna angina – bakterijska infekcija (tudi v ostankih mandljev). Bakterijsko vnetje pa je možno tudi v žrelnici in v jezičnem mandlju.

Včasih je edini način, da ločimo virusno in bakterijsko vnetje, izvid krvi (hemogram, diferencialna krvna slika, CRP).

Bris na Streptokoka – streptolateks je manj zanesljiv pri ločevanju virusne okužbe in bakterijske okužbe,  saj saj angino povzročajo tudi druge bakterije, ne samo streptokoki.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Moja 5 let stara hčerka je prvič imela angino, dobila antibiotik . je bolje vendar ima od vsega začetka povečano žrelnico in mandlje. prosim za nasvete. lp

Pozdravljeni, rebekaj,

žrelnica in mandlji se najbolj povečajo zaradi pogostih virusnih okužb pri mejhnem otroku, kar je najbolj očitno med 3. in 5. letom straosti.

Prisotno je dihanje z odprtimi usti, pohrkavanje, slinjenje, smrčanje, lahko pa celo zastoji dihanja med spanjem. Kadar nismo povsem prepičani o dolžini in pomembnosti zastojev dihanja, nam podatke da preiskava poligrafija spanja (preučevanje spanja) – o dolžini, pogostnosti zastojhev in padcu saturacije krvi s kisikom.

 

Žrelnica se lahko malenkostno zmanjša z ustreznimi nosnimi glukokortikoidi, ki jih lahko otrok redno prejema tudi več let, saj nimajo sistemske biorazpoložljivosti.

 

Mandlja in žrelnico odstranimo v primeru

– zmernih ali hudih obstruktivnih apnej v spanju pri otroku, ki ima povečano žrelnico in mandlja

– sindroma periodičnih vročin z aftoznim faringitisom in vnetjem vratnih bezgavk (PFAPA)

– zelo pogostih angin (5 na leto ali 2 leti zapored 4 na leto ali 3 leta zapored 3 na leto)

– že 2 peritonzilarnih abscesov

– izrazite asimetrije mandljev

– suma na fokus bakterij v mandljih, ki poslabšuje okvaro drugih organov (ledvic, srčnih zaklopk), slabša sistemske bolezni ali ogroža presajene organe.

 

Žrelnico odstranimo v primeru

– vztrajanja povečane žrelnice in oviranega dihanja skozi nos

– kroničnega izlivnega vnetja srednjih ušes ali vztrajne disfunkcije Evstahijevih tub

– strukturnih sprememb bobničev

– ortognatskih težav.

 

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovana dr Tanja soklič košak

sem imela mandlje odstranjene v celoti

New Report

Close