Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Srbečica in oteklina

Srbečica in oteklina

Pozdravljeni!

Stara sem 38 let, imam dva otroka, nekadilka, ne pijem alkohola, se zmerno gibam. Imam nekaj odvečnih kilogramov, drugače zdrava, vendar z občasnimi (migrenskimi) glavoboli ter z alergijo na penicilin. Opravljam sedeče delo.

Pred desetimi dnevi me je začelo srbeti zapestje na notranji strani, ob praskanju je zapestje zateklo, bilo vroče ter na dotik boleče, nato se je zadeva v dveh dneh umirila. Enako se je zgodilo na nartu desne noge, le da sem tam imela najprej oteklino in bolečino, kot da bi se kam udarila, potem pa se je to spremenilo v srbenje in po praskanju je bila nart rdeča in otečena. Prav tako je minilo v roku dveh dni. Ker sem dobila tudi koprivnico po notranji strani stegen in po obrazu, sem pričela jemati Zyrtec ter obiskala osebnega zdravnika. Ta mi je dal pregledati kri, tudi ščitnico (vsi izvidi BP), ter mi dal napotnico za dermatologa. To je bilo v četrtek. Isti dan me je začel srbeti palec na levi roki, ki je otekel, postal vroč, težko sem ga pokrčila, bolel je na dotik. Enako se je zgodilo isti dan še na notranji strani dlani. V petek zvečer sta mi otekla in pričela srbeti palca na nogah, z istim potekom kot zmeraj-srbenje, rdečica po skoraj celem nartu, oteklina, bolečina na dotik, palce sem težko pokrčila. Izzvenelo je po dveh dneh. V nedeljo sem dobila osip pod koleni in spet po notranji strani stegen, zvečer me je pričela boleti in zatekati nart leve noge (kot da sem se kam udarila) ter podplat desne noge (komaj sem hodila), danes zjutraj pa še zunanja stran leve dlani (zatečeno in boleče, ne nart ne dlan me ne srbita). Oteklina se lepo vidi.

Ves ta čas jemljem Zyrtec, magnezij, kalcij ter tablete Liverin za čiščenje telesa (nasvet osebne zdravnice). Zadnjih par dni ne jem čokolade, oreščkov, mastnega že prej nisem. Nisem menjala praška ali mehčalca, tudi pri prehrani nisem ničesar spremenila.

Ali imate mogoče kakšno idejo, kaj bi to lahko bilo in kako si lahko pomagam? Čakalne dobe pri dermatologu so pol leta, pripravljena sem iti samoplačniško, vendar mi je škoda plačevati, če mi dermatolog ne more pomagati. Na koga naj se obrnem? Osebna zdravnica nima ideje, je pa res, da ko sem bila na pregledu, težave razen koprivnice niso bile tako izrazite (in moteče!!!).

Mi lahko karkoli svetujete?

Hvala,
Tina

Spoštovani!

Koprivnico lahko spremlja tudi angioedem, ki pomeni prehodno otekanje kože in podkožja in ima isti vzrok kot koprivnica. Zdi se mi, da se to dogaja vam. Najpogostejši vzrok koprivnice in angioedema je prebolevanje okužbe (npr. viroza), pogosto jo povzročajo tudi zdravila, piki kožokrilcev, manj pogosto pa hrana. Velikokrat vzroka žal ne odkrijemo. Ker je v večini primerov koprivnica z angioedemom prehodna bolezen, posebna diagnostika ni običajno potrebna. Če v dveh tednih ne boste opažali izboljševanja, poiščite pomoč dermatologa.

Lep pozdrav.

____ doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije Dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24 Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Doktor 24 http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Pozdravljeni!

Glede na v prejšnjih postih omenjena zatekanja in koprivnico, me je splošna zdravnica po pregledu krvi in urina (vse OK), poslala pod nujno na dermatologijo. Tam sem v torek dobila eno injekcijo Dexametazona, v sredo pa dve (1x Dexametazon, za drugo pa ne vem, ker še nimam izvidov). Oteklina na podplatih je izginila že prvi dan, otekla roka naslednji, izpuščaji pa ne (pred zadnjim pregledom v sredo me je zdravnica vprašala, ali še imam izpuščaje, meni se ni zdelo, da bi jih imela, doma pa sem potem ugotovila, da niso izginili, ampak so se še dodatno pojavili). Sem na dieti, ki sem jo dobila na dermatologiji, ter 2x na dan vzamem tableto Telfast. Izpuščaji (v nivoju kože, rdeče barve) in koprivnica se mi še zmeraj pojavljata, kljub dieti in zdravilom. Ponovno so mi začeli zatekati podplati, danes tudi gleženj. Ali je sploh smiselno hoditi po injekcije, glede na to, da se stanje ponovi po par dneh? Sicer mi je tisti trenutek lažje, ne srbi in ne boli, vendar zaradi tega trpi služba (tedenskih izhodov po par ur si ne morem privoščiti, pa tudi vožnjo po injekciji mi je zdravnica odsvetovala).
Dermatologinja mi je predlagala, da ukinem Lekadol, ki sem ga v zadnjih 2 tednih kar pogosto jemala (imam migrene ter skoraj vsak teden kakšen navaden glavobol), da bi lahko bila alergija na zdravilo. Čeprav ga nisem vzela že en teden, se stanje ni izboljšalo. Katero drugo zdravilo proti bolečinam lahko vzamem (že dva dni me boli glava, poskusila sem vzdržati brez, ampak ne gre, vsaj dan je glavobol hujši)?
Ali bi lahko bila alergija na kontracepcijske tablete?
Za alergološko testiranje sem naročena v aprilu.

Hvala za odgovore,
Tina

Spoštovani!

Korivnica in angioedemi lahko trajajo več tednov, kljub ustreznemu zdravljenju, ki ga prejemate. Pri večini ljudi se stanje počasi umiri – ko iz organizma izgine vzrok za alergijsko reakcijo. Vzroka žal večinoma ne odkrijemo niti z alergološkim testiranjem, na katerega ste naročeni. Svetujem vam, da ste potrpežljivi in da upoštevate navodila dermatologinje. Namesto Lekadola lahko vzamete kak drug analgetik, ki ne vsebuje paracetamola in ga lahko prosto kupite v lekarni. Alergija na kontracepcijske tablete je zelo malo verjetna, ni pa izključena.

Lep pozdrav.

____ doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije Dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24 Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Doktor 24 http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

Pozdravljeni

Čeprav je že mnogo let od vašega posta, bom poskusila srečo, če morda še gledate na to stran. Iščem na internetu kaj v vezi s srbečico, izpuščaji in otekanjem, pa mi je ponudilo to povezavo. Žal sem že kak teden ali nekaj več na istem ali podobnem kot vi. Več bom napisala (in vas prosila za vašo izkušnjo in rezultat), ko bom videla, če je stran še aktivna.  Lep pozdrav, Gabi

Stran je aktivna že več kot 10 let odgovarjam redno!

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Spoštovani!

Približno pred osmimi meseci se mi je na eni roki okrog pregiba naredil večji rdeč flek, cca 10 cm, ki srbi predvsem zvečer in ponoči. Vmes so nastale ranice in ponekod dvignjena zadebeljena koža, ki tudi peče in skeli. Kasneje sta me začeli srbeti še obe zapestji, kjer so se naredile drobne rdeče pikice. Nekje pred štirimi meseci mi je splošna zdravnica predpisala kremo Advant, ki sem jo uporabljala 14 dni. Kakšnega večjega izboljšanja ni bilo. Potem sem izpirala to področje s tekočino iz hrastovega lubja, mazala s kremo Bepanthen in sedaj še s Sudocrem. Rdečina se je malenkost zmanjšala in kakšen dan ne srbi, potem pa ponovno začne. Pri dermatologu nisem bila. Res je, da se težko spravim k zdravniku in kar čakam in se poskušam sama “cajtati” z domačimi pripravki. Stara sem 60 let. V mlajših letih se spomnim, da sem imela občasne izbruhe koprivnice, izpuščaje na uhane, ki niso bili iz zlata ali pasove, občutljivost na sonce(srbenje), in nekaj podobnega kot sedaj, na komolcu, vendar ni tako dolgo trajalo. Ali lahko na ta opis predvidevate za kaj gre in ali je možno, da tako dolgo traja? V naprej hvala za povratno informacijo. Lp, Marta

 

Pozdrav!

Lahko bi šlo za glivice, lahko bi šlo za atopijski dermatitis, lahko za kontaktno alergijo…. Mislim, da bo potreben ponoven obisk pri osebnem zdravniku in nato odločitev za terapijo ali pa napotitev do dermatologa.

lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close