Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT Creutzfeldt-Jakobova bolezen

Creutzfeldt-Jakobova bolezen

Pozdravljeni

Prosim vas, če mi lahko poveste, ali je Creutzfeldt-Jakobova bolezen dedna. Sin je želel na krvodajalski akciji darovati kri, vendar so mu v laborotariju rekli, da zaradi tega, ker je dedek umrl pred 7 leti zaradi Creutzfeldt-Jakobova bolezni, kri ne more darovati. Mi lahko poveste, ali je kakšen pregled ali testi, kjer bi lahko potomci (jaz kot hči in oba otroka) izvedeli, kaj to pomeni za nas.
Hvala in lepo pozdravljeni.

Ilka

Spoštovani!

Creuzfeld-Jakobova bolezen (CJB) sodi v skupino prionskih bolezni, ki so v svetovnem merilu zelo redke. Za eno od teh bolezni zboli približno eden na milijon ljudi. Na transfuziji so verjetno pomislili na variantno obliko CJB, ki se jo dobi z okužbo s prioni, je pa ta oblika tudi v svetovnem merilu bolj izjema kot kaj drugega. Morda se spomnite zgodb iz 90. let, ko so mediji poročali o BSE pri kravah, ki se prenaša s kostno moko. Takrat se je izkazalo, da CJB pri človeku lahko povzroča tudi zaužitje mesa (in drugih izdelkov) okuženih krav.

CJB je lahko dedna, vendar le v približno 10% vseh primerov te bolezni. Najpogostejša je sporadična oblika CJB, ki nastane zaradi nepojasnjenih dejavnikov tveganja pri zgolj enem članu družine. Zelo redko gre lahko tudi za že omenjeno variantno obliko CJB (ob infekciji s prioni).

Za več informacij vam predlagam genetski posvet.

Maruša Škrjanec, specializantka klinične genetike Medgen d.o.o. Medicinska genetika tel.:01-510-71-30 fax.:01-510-71-31 mailto:[email protected] http://www.medgen.si

New Report

Close