Najdi forum

afte

Pozdravljeni,

zadnja dva tedna imam težave z aftami. Pojavljajo se mi ena za drugo na dlesni in pa na ustni sluznici. Higieno imam dobro, dvakrat do trikrat na dan si umivam zobe, redno nitkam in občasno uporabim ustno vodo. Zobe imam bp in nobenih težav. Star sem 27 let. Bolan nisem ali da bi mi padla imunost, prav tako si skoraj vedno preden jem umijem roke. V čem je problem?

Pozdravljeni,

afte so dokaj pogost pojav, predvsem v razvitem svetu, kjer prizadenejo pribljižno 20% populacije. Običajno se začno v otroštvu ali adolescenci in s starostjo izzvenijo. Pojavijo se do 3-6 x letno.
Vzrok nastanka ni popolnoma pojasnjen. Smatra se, da je izbruh posledica več dejavnikov, kot so: dedna predispozicija, stres, poškodbe zaradi ugrizov ustne sluznice, hormonski dejavnik pri ženskah, redko so povezene s krvnimi ali črevesnimi obolenji, pogoste so pri okuženih z virusom HIV, nastanejo pa lahko tudi zaradi alergij na hrano ali na druge sestavine, kot je natrijev lauril sulfat (SLS), ki je komponenta večine zobnih past. Pri nekaterih se pojavljajo tudi po prenehanju kajenja.
Vsekakor pa niso infekcijske narave in niso prenosljive.
Glede na velikost razdelimo afte v tri skupine: manjše afte, premera 2-4 mm, velike afte, premera 1 cm ali več in herpesu podobne afte, ki so za razliko od prvih dveh lahko pojavljajo tudi na dlesni in ne le na sluznici.
Zdravil za zdravljenje aft žal ne poznamo, zdravljenje je simptomatsko. Izogibajte se hrani, ki okrepi bolečino, previdni bodite pri ščetkanju, da se ne poškodujete s ščetko, uporabljajte zobno pasto brez Natrijevega lauril sulfata (SLS free). V času pojava aft spirajte z antibakterijsko vodo (z 0,2% klorheksidinom), ki prepreči, da bi se aftozne razjede dodatno infecirale.
Afte se sicer vedno spontano zacelijo, majhne v 7-10 dneh brez brazgorin, velike afte v 10-40 dneh z brazgotinami.
Če se vam afte pojavljajo pogosto ali če imate velike afte, je priporočljivo, da obiščete zdravnika/parodontologa. Opravil bo dodatne preiskave, da izključi morebitne sistemske bolezni in vam po potrebi predpisal lokalna kortikosteridna zdravila za hitrejše celjenje.

Upam, da ne bo potrebno!

Lep pozdrav, AM

New Report

Close