Najdi forum

živjo, stara sem 15 let, visoka sem 143cm in imam 63 kilogramov, mi lahko kdo pomaga kako naj shujšam, kakšen nasvet glede hrane, gibanja. lepo prosim, hvala

meki, ne bodi huda in razočarana kar ti bom napisala

Glej, rosnih 15 let šteješ – ponavljam kar sem že večkrat na forum pisala.
Si v fazi razvoja, hormoni divjajo.. in hujšanje v tvoje dobro odpade. Pazi, da boš čim bolj zdravo živela.
Na hitro kaj to pomeni:
– več manjših obrokov lepo razporejenih čez cel ljubi dan, obvezen zajtrk – brez izgovorov, da nimaš časa – za kakšen kos sadja se vedno čas najde, za kosilo se lahko kar konkretno naješ, večerja pa naj bo bolj skromna, vmes za malice kakšno sadje ali oreščki
– čim manj obiskov lokalov s hitro hrano ( upam, da je jasno, da razne mastne pizze, hamburgerji, pomfrit, bureki usluge tvojemu telesu na dolgi rok pač ne delajo)
– pij vodo ali nesladkan čaj – sobne temperature, da si želodca ne prehladiš
– koliko kalorij ima alkohol najbrž veš stara pa si tudi dovolj, da veš kakšne so posledice prekomernega uživanja.
– spanje dela čudeže ( 7-8 ur na noč)
– ne pozabi ne rekreacijo, sploh tisto na svežem zraku

Sploh pa ti svetujem, da ješ hrano in sladkarijo, ki se skuha in speče doma. Samo tako si lahko 100% kaj sploh ješ. Pa tudi en kup zdravih zamenjav lahko najdeš. Malo možgančke vklopi, kakšno kuharsko knjigo ( ali na netu poguglaj) in kuhalnico v roke – dobra naložba tudi za naprej, ko boš samostojna.

Pa še ena zelo pomembna zadeva – ne bodi zagrenjena, punca premlada si – svet je takšen kot si ga sami naredimo……Zravnaj hrbtenico, hodi pokončno, nasmešek na obraz, oblači in naliči se letom primerno. Vsi bodo opazili samozavest, ki kar vre iz tebe. V letu ali dveh boš zagotovo zrasla, dobre prehranjevalne navade pa ti bodo pomagale, da bo teža padla ali pa ostala tam, kjer je zdaj.

res hvala ti. no moj dan poteka nekako takole: zjutraj vedno zajtrkujem, ponavadi največkrat musilje z jogortom ali mlekom, ali pa črn kruh. ob pol desetih jem v šoli toplo malico, nato okoli dvanajste ure če mi uspe zaradi natrpanega urnika pojem še kakšno jabolko. malo čez tetjo ko pridem domov jem kosilo, nikoli se ne prenabašem. za večerjo, ponavadi okoli šestih popoldne pa ponavadi kakšno pečeno ribo, tuno, solato, kuhana jajca ali kaj podobnega in pa zelenjavo, zeleno solato, papriko, kumare, paradižnik…
gibljem pa tudi recimo da se, okoli štirikrat na teden grem na daljši sprehod okoli 4 do 7 km, odvisno, ponavadi vmes tudi malo pretečem in ob večerih pogosto telovadim naprimer t25 učasih poskusim ali kaj podobnega.
hitre hrane in tega ne jem, pijem samo vodo okoli 2litra na dan, si pa tudi sama spečem kakšno pecivo, ne kupujem sladkarij in podobnega, samo včasih pojem malo čokolade ampak to je res včasih, če si vzamem čas pa si naredim energijske tablice iz raznih semen in oreščkov.
Ja višina bo pa na žalost ostala ista, zaradi bolezni, no to me pri tem ne ovira, samo kar sem manjša to je vse.

Najprej oprosti, res nisem vedela, da imaš bolezen zaradi katere ne boš več rasla.
Po moji logiki se prehranjuješ zdravo, gibaš se tudi, pridno kaj skuhaš in spečeš…
Koliko pa količinsko kaj poješ?

Glede prehrane imaš kar urejeno, če ni prevelikih porcij je to čisto ok. Gibanje 4x na teden? Super.
Slabe hrane skoraj ne ješ (sladkarije, mc donalds,..)
Tudi meni ni jasno, da ne shujšaš oz. imaš toliko kg.

Ja tudi, ko sem to povedala prijateljici ji je bilo čudno da imam toliko kilogramov, no največ imam v bokih. količina hrane pa ni velika, ponavadi si dam na manši krožnik ravno zato, da ne pojem preveč. No včeraj za kosilo naprimer sem pojedla za eno majhno šalčko riža, to sem si namerila preden sem ga dala kuhat in košček piščančjih prs, zdraven pa še sklečko zelene solate. tkole nekako je ponavadi vedno, ali če si spečem manjšo ribo in skuham dva krompirja. mislim, da to ni neka obilna količina

še nekaj, sedajle sem se šla stehtat in mi je vaga pokazala 61,7kg. ja lepo mi je videti kaj takega:)

Samo vztrajaj – prvi vzpodbudni rezultati so že tu :-). Seveda pa vseeno pazi, da boš količinsko dovolj jedla. Ali pa 6 dni pazi kaj in koliko ješ, 1x na teden pa se zavestno pregreši – telo tako dobi signal, da je obdobje pomanjkanja mimo.
Mogoče si že slišala kako telo naredi “blok”, če količinsko in kalorično premalo ješ? In še ves tisti minimum hrane, ki jo poješ shrani v maščobne zaloge za še hujše čase. Rezultat tega je da ne shujšaš niti grama pa če se na glavo postaviš!

Ja za to sem že slišala. Iz hrano sem ugotovila da ne morem neki velik naredit in spreminjat usega in sem razmišljala če bi veliko telovadila in več tekla, da bi si nabrala kondicije pa da bi še shujšala ob tem.
Ampak se bojim, da bom potem dobila samo mišice in bom imela še več kilogramov.
Razmišljam, če bi šla na kakšno dieto.
npr. tole iz slivami:
zajtrk: 6 suhih sliv
dop. malica: jabolko
kosilo: hrenovka, kuhano jajce
pop. malica: hranovka, kuhano jajce(enako kot kosilo)
večerja: jogurt
Samo me malo moti, ker imam med tednom, ko grem v šolo kosilo šele ob pol štirih, treh popoldne in v treh urah trije obroki mi je kar malce prehdo, zato bi mogoče popoldansko malico spustila.
No ob tem bi se še čim več gibala.
Naj povem še, da se sedaj iz tistih 61 kilogramov nikamer ne premakne.

Pusti diete in raje delaj majhne spremembe. Mogoče namesto 2 krompirjev, pojej enega, pa dodaj več zelenjave, da ne boš lačna. Samo pusto meso in ribe, pečene, kar pogumno jej, izogibaj se beli moki, rižu, makaronom, če že, jej polnozrnate.

Na tvojo velikost se na žalost pozna vsak kilogram, ki je več. Vem, ker imam le malo več kot ti. Da o oblačilih, ki jih enostavno ni, sploh ne govorim 🙂

Pridno športaj, zdravo jej in uživaj v življenju. Najslabše se je karkoli sekirat 🙂

meki:
2 hrenovki + 2 kuhani jajci na dan- po moje, da je to poleg 6 suhih sliv, jabolka in jogurta absolutno premalo! Predlagam kot je že dd pisala. Jej normalno hrano, 5-6 obrokov dnevno samo zmanjšaj količine.

Ja količina, na tem že delam, tako da sedaj imam majhne. Ta dieta s slivami cencha si napisala, da je premalo, ampk jaz tudi drugače ne pojem kaj več od tega. Pa nekako nimam tiste volje, motivacije do tega, ker ne vem kako naj se vsega skupaj lotim, kaj naj delam, kako naj jem da bo prav. 5-6 obrokov, ne vem kam naj jih stlačim, ker v šoli nimam časa, popoldne pa ni ravno dobro da veliko pojem.
Vem da se ni dobro sekirat, ampak jaz se stalno obremenjujem s tem, kakšna sem, koliko kilogramov imam, kako naj shujšam…

5-6 obrokov z lahkoto spraviš na jedilnik.
Evo primer:
Zajtrk: itak že zdaj ješ – to ne bo problem, drži se ga še naprej
Dopoldanska malica: enostavno, poješ jabolko ali hruško ali banano, ali pa 10 orehov ali 15 lešnikov ali 15 mandeljnov, ali 5 suhih sliv ( marelic, fig….) ali pa navaden jogurt ali 5 prepečencev.
Opoldanska malica: glej dopoldansko malico, po možnosti jej kaj drugega ( če si za dopoldansko malico pojedla sadje, opoldan pojej suho sadje ali jogurt ali oreščke)
Kosilo: jej normalno kar pač je kuhano – pazi, da ješ tudi kaj kruha ali testenin ali riža ali krompirja in seveda zelenjavo 🙂
Popoldanska malica: jej sadje ali suho sadje, oreščke ali jogurt
Zvečer: Najbolj priporočajo puste beljakovine ( meso torej) in zelenjavo.
Kakšen piškot ali košček temne čokolade v 2-3 x na teden v dopoldanskem času ne škoduje in res ne pokvari hujšanja kot je vsesplošno prepričanje. Včasih se je pač treba malo pocrkljati. Boljša varianta kot pa da se sladkariji čisto izogneš in si zamorjena.
Kot vidiš čisto z lahkoto poješ 5-6 obrokov dnevno – pa sadje, suho sadje in oreščki so idealni za prenašanje naokoli. Vedno pa naj s teboj potuje tudi plastenka z navadno vodo – ja tisto, ki jo z lahkoto natočiš s pipe. V Sloveniji je to privilegij, ki ga na žalost ne cenimo dovolj. Če navadne vode ne moreš piti ji dodaj sok sveže stisnjene limone, mandarine, pomaranče….
Ne obremenjuj se toliko z mislimi kakšna si, da imaš preveč kilogramov….. Sploh ni tako hudo kot imaš slabo mnenje o sebi. Nasmešek na obraz, pozitivna energija, obleči in naliči se letom primerno…. vse to pripomore k boljšim rezultatom.

Hvala cencha, se bom poskušala držati tvojih nasvetov. Suha jabolka, hruške in slliva, pa orehe in mandelne imamo že doma tako da jih bom sedaj redno nosila v šolo poleg flaške z vodo. Navadno vodo pa lahko pijem brez vsega. Včasih je nisem marala in sem pila samo sokove,največ tistih razredčenih z vodo. Potem pa sem se tem sokom in ostalim pijačam nekako odrekla, ker sem ugotovila da spijem res preve vsega tega. Tako da sem mogla se nekako navadit na vodo, najprej tisto z limono, ker si drugega nisem dovolila. Sedaj pa mi sokovi sploh ne grejo, spijem mogoče včasih kakšen kozarec soka ampak mi je včasih kar slabo po tistem, pa še ne odžejam se ne kaj dosti.
S tvojimi nasveti bom vedela da jem bolj zdravo in da sem na boljši poti do tega da izgubim kakšen kilogram, s tem pa upam da se ne bom več toliko sekirala.

Sedaj se držim vaših napotkov, ampak se ni nikamor premaknilo, še vedno imam isto kilogramov. No priznam, da sem se malo tudi kdaj pa kdaj pregrešila. Pred malo več kot enim tednom, sem videla da se moja teža nikamor ne premakne iz teh 61 kilogramov, sem si rekla da moram ukrepat. Zdaj se veliko več gibam, telovadim eno uro na dan, no mogoče kakšen dan malo manj po pol ure in vsak dan prehodim 7 km, mogoče še malo od tega pretečem. Pa zelo pazim na to kaj pojem. Danes pa zjutraj vsa polna pričakovanj, če se je kaj premaknilo stopim na tehtnico in vidim da ne dela. Ko bo tehtnica okej v normalnem stanju, vam sporočim če je šlo kaj na bolje.

Če potrebuješ prehranska dopolnila ima kodo za 25% popusta v spletni trgovini Planet diet
planet-diet.si

koda:PLANETDIET4418

meki samo vztrajaj in ne obupaj. Še dobro, da ti je tehtnica crknila….Meni je tudi tako, da se ziher že en mesec nisem tehtala, pa imam baterijo doma samo zamenjati jo moram. Pa se spomnim šele takrat, ko stopim na vago :-)……..jo lepo porinem pod omarico do naslednjega tedna…

vstrajam, samo malo mi motivacija popušča. Pa bojim se, čw bom veliko telovadla da bom s tem dobila mišice in maščoba ne bo izginila, da bom potem imela samo še več kilogramov

no takale je zdej situacija, jem zmerno, telovadim trikrat na teden, potem še dalši sprehodi pa malo teka. ampk me je začeu boleti žolč, mi lahko kaj predlagate glede tega

Zdravo jej koliko se da ! Gibaj se koliko se da! Sicer pa a nisi mal premlada za diete in veliko hujšanje??
Ko sm bla jaz tvojih let mi ni na pamet padlo kaj takega -.-

New Report

Close