Najdi forum

Re: strah in zaskrbljenost

se bom kar sem prilepila… 10 let nazaj sem imela anksiozne težave, odpravila sem jih s cipraleksom in kognitivno vedenjsko terapijo. Zdravila sem se 1 leto. Sedaj pa spet. Že kakšno leto se mi dogaja nepopisan strah (da se bo nekaj slabega zgodilo, da bom zbolela, če npr ima nekdo rak in na hitro umre, v meni kar zavre..in mislim da se mi bo isto zgodilo, ko vozim otroka na plavalni tečaj, mislim da bo utonil….in sedaj zadnji mesec je pa res hudo, panični napadi, stalno, skoz suha usta, razbijanje srca, negativne misli o bolezni, da se mi bo zmešalo, sedaj enkrat na dan bol mehko odvajam in seveda sem shujšala za 3 kg (od poletja) in kr mislim da je nekja narobe. Potem gledam roke od prstov do komolca in mislim da se mi sušijo… skratka groza. Bila sem pri in dala kri, levkociti, eritociti, crp, holesterol,ščitnica bp… le cukr je pokazal 7.3, nato grem drugi dan sept tešče dat sladkor in je 6.1. Se pravi stres. Sedaj sem začela danes s cipraleksom 1/2. Ali se zaradi stresa tudi lahko shujša in koliki po navadi? Apetita nimam prav veliko.

Pozdravljeni,

slišim, da se vam tesnoba sčasoma stopnjuje in tudi simptomi so bolj intenzivni. Pred 10 leti ste imeli anksiozne težave. Kakšne težave?

Zdaj se vam že kakšno leto dogaja nepopisan strah. Kaj se je dogajalo/zgodilo 1 leto nazaj?

Ne znam vam odgovoriti koliko lahko shujšate zaradi vaših težav, vendar v tem niti ne vidim glavne težave. Vzrok za stres in posledično za hujšanje so vaše anksiozne misli. Torej, če želite odpraviti težave s hujšanjem, stresom in anksioznostjo, bi bilo smiselno, da se soočite z vzrokom vaših težav.

Pravite, da ste se zdravili s Cipraleksom in KVT. Cipralex je antidepresiv, ki vam lajša simptome in ne zdravi oz odpravlja težav. KVT je terapija, ki se ukvarja s simptomi in ne vzrokom, zato se nemalokrat zgodi, da se isti simptomi zopet pojavijo ali pa se pojavijo v kakšni drugi obliki. Če želite odkriti in predelati vaše težave, vam predlagam, da poizkusite s psihodinamsko psihoterapijo (med nje spada tudi psihoanalitična psihoterapija).

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

hm eno leto nazaj sem opazila izpadanje las, ki me je resnično vrglo. Poleg tega sem šla s druge porodniške v službo in na začetku leta 2012 in potem celo leto furala družinsko življenje normalno pol se je pa začelo…nepojasneji strahovi….in potem imam sodelavca, ki ima zelo baolnega očeta in celo leto poslušam vse bolezni ….v službi je gužva, preveč dela…..kje bi pa lahko kaj več izvedela o tej terapiji, ker do danes se sploh še nisem vprašala kje je pa res vzrok temu. Tudi tablet ne bi rada jemala. Trenutno se moram prav prisiliti da grem ven, samo mi potem zelo paše ko sem na zraku, najslabše je pomoje doma na kavču. Rada bi se tega strahu in anksioznodti dokončno rešila.

Pozdravljeni,

O psihoterapiji si lahko več preberete tudi na spletu. Vtipkajte “psihoterapija” in dobili boste kar nekaj zadetkov. Ena od strani je tudi moja, kjer boste lahko več prebrali o psihoanalitični psihoterapiji – www.psihoterapija-strukelj.si. Če boste imeli kakšna dodatna vprašanja mi lahko tudi pišete na email ali me pokličete.

Upam, da boste našli pot, ki vam bo pomagala do boljšega počutja.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close