Najdi forum

Pozdravljeni!

Imam vprasanje v zvezi z dedovanjem bolezni scitnice. Babica, soprogova mama, ima namrec eno od bolezni scitnice in me je poklicala, ker ji je njena zdravnica povedala, da gre za bolezen, ki jo v veliko primerih dedujejo vnuki, zato naj nasi pediatrinji povemo o zadevi, potrebni naj bi bili redni preventivni pregledi. Pri pediatrinji za to ni bilo posluha, zato me zanima, kako je s tem in ali naj vztrajam. Sin je star 2,5 leti. Prehiteva v vseh razvojnih mejnikih, res pa je, da se hitro utrudi, hitro je zaspan, spi pa kljub temu malo.
Ce dovolite, se to me malo bega. Sama sem bila v reji, zato ne poznam sorodnikov, vem le, da je oce umrl za kostnim rakom pri 39ih letih. Je znanega kaj o dedovanju le-tega?

Hvala in lep dan!
Karmen

Pozdravljeni!

To, da ima soprogova mama eno od bolezni ščitnice žal ne pove dovolj, da bi lahko sklepali, katero bolezen ščitnice ima. Odgovora o morebitni dednosti te bolezni zato sploh ni mogoče dati. Za presojo ali bi bila bolezen lahko dedna pa je pomemben tudi podatek, ali ima vaš soprog takšno bolezen ščitnice kot mama. Bolezni ščitnice so multifaktorialne, to pomeni, da na njihov pojav razen genov bistveno vplivajo tudi drugi dejavniki, ki jih strnemo z besedo okolje. Načeloma ima genetska predispozicija pri boleznih ščitnice omejen vpliv. Družine, kjer se bolezen ščitnice pojavi pri več članih v vsaki generaciji so zato zelo redke. Če pa je tako v moževi družini, predlagam genetsko svetovanje.

Na splošno za boleznimi ščitnice najpogosteje zbolevajo odrasle ženske, pri otrocih in moških so te bolezni pojavljajo precej redkejše.

Vsem novorojenčkom v Sloveniji takoj po rojstvu odvzamejo kapljo krvi iz petke in iz nje, med drugim, določijo tudi ali je delovanje ščitnice pomanjkljivo. Če bi to ugotovili, bi vas iz bolnišnice, kjer ste rodili o tem obvestili in otroka napotili na zdravljenje. Če vas to skrbi predlagam, da se o tem ponovno pogovorite z otrokovo pediatrinjo.

Podobno tudi kostni rak ni ena bolezen in za odgovor o morebitni dednosti takega obolenja prav tako potrebujemo vsaj točno medicinsko diagnozo, ker vam družinski podatki niso dostopni. Na srečo se večina rakov ne deduje.

Najlepsa hvala za izcrpen odgovor! Vse lepo v 2014!
Do bolj podrobnih podatkov o bioloskem ocetu zal ne morem priti, babica pa sama ne ve, kako se rece njeni bolezni, sklepam, da najbrz “hipo”, ker je bila stalno utrujena, pozabljiva, zaspana in se redila.

Se enkrat hvala,

Karmen

New Report

Close