Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Moje težave s kolkoma

Moje težave s kolkoma

Spoštovani,

že kakih 8 let imam precejšnje težave z obema kolkoma.

Imam 37 let, 190/85.

Sicer sem včasih treniral košarko in na splošno sem se in se še vedno rad ukvarjam s športom vendar moje aktivnosti so se v zadnjih leti glede športa precej umirile.

Vsi športi kjer se dosti uporabljajo kolki oziroma se premikajo mi povzročijo hude težave. Včasih so bolečine zelo velike in hude, včasih malo manj.

Recimo s tekom sem skorajda čisto prenehal vendar naslednji dan po teku se komaj iz postelje poberem, ker me tako bolita oba kolka na predelu kjer je kolčni sklep in sicer po zunanji strani. To se mi enako zgodi, če grem v hribe, če na fitnesu delam vajo izpadnega koraka, najhuje pa je to, da me tudi boli, ko grem na sprehod več kot pol urice čeprav tam malo manj kot pri določenih športih.

Na splošno sem v kolkih čisto nerazgiban, že recimo, ko želim iti v turški položaj sedenja, ko se raztegujem ali pa sem na jogi imam kolka čisto zakrnela in sem čisto neraztegnjen v kolkih in brez rotacije in imam zelo majhen kot med njima, ko grem v tak položaj vendar več ne gre. Vse kar gre več kot je to, če se potrudim mi povzroča naslednji dan, ko se telo ohladi hude bolečine in komajda vstanem iz postelje.

Pri ortopedu sem bil že nekajkrat in so sumili na trohanterni bursitis. Imam omejeno fleksijo v kolčnima sklepoma, ki gre 100 stopinj z bolečo notranjo rotacijo in čuti se preskok v predelu velikega trohantra. Skratka vsaka rotacija mi povzroča bolečine. Test za utesnitev kolka je rahlo pozitiven.

MR artrografija desnega kolka z dne 30.9.2011 je pokazala deformirano femoralno glavico v zvezi z robno apozicijo – CAM, alfa kot meri 72 stopinj; debelina in kvaliteta signala iz artikularnega hrustanca sta primerni. Hrustančni rob acetabula je anteriorno poškodovan, na bazi je videti ozko špranjo, ki zajema okoli 12 stopinj oboda. Recesi ovojnice so primerno razviti.

Mi prosim lahko razložite kaj to pomeni?

V primeru, če mi boste svetovali artroskopijo me zanima malo več o posegu, koliko časa sem doma, kdaj sem lahko na nogah in kdaj lahko v polnem pogonu. Kaj lahko pričakujem po artroskopiji in kaj pomeni to za mojo raztegljivost kolkov v bodoče? Ali je lahko po artroskopiji kaj težav, da je slabše kot je bilo pred posegom?

V primeru, da artroskopija ni potrebna kaj mi svetujete?

Sicer imam še dve herniji, ena je na ledvenem delu hrbtenice, druga na vratnem, tega vam nisem omenil in me zanima kako je mogoče, da imam tako veliko težav z vsemi svojimi sklepi, če odštejem kolena in gležnje.

Najlepša hvala že vnaprej.

Pozdravljeni!

MRI je pokazala, da ima desni kolk na enem delu stegnenice preveč kosti, kar bi bil lahko razlog, da imate kolk gibljiv samo do 100 stopinj. Če je gibljivost kolka omejena zaradi takih objektivnih razlogov, je to potrebno spoštovati in ne kolke razgibavati v smislu povečevanja gibljivosti ampak samo v smislu ohranjanja gibljivosti – se pravi samo do 100 stopinj.

Izpadni korak za vas ni primerna vaja, saj zahteva večjo gibljivost v kolkih kot je 100 stopinj. In vsakič ko to forsirate, si delate škodo, saj forsirate nabijanje dveh kosti skupaj in posledica je seveda na eni strani vnetje, ki zelo boli in na drugi strani je vsaka kompresija na kost stimulus, da se še dodatno gradi nova kost! in stvar je še slabša… Enako velj za turški sed – za vas je to prezahtevna vaja v smislu, da zahteva preveč gibljivosti v kolkih.

Zakaj vas boli med hojo in tekom, je samo na osnovi povedanega, brez pregleda, težko komentirati, saj pri hoji ne uporabljamo veliko gibljivosti, pri teku pa bi bil lahko razlog omejena gibljivost v smislu ekstenzije kolka?

Moje mnenje je, da se najprej poskusi z manualnimi tehnikami in z trigger point terapijo in če to ne deluje, operacija. Pomembno je, da spoštujete omejitve, in ne forsirarate določenih stvari.

Kar se hernij tiče, ni to nič posebnega. Praktično vsak v življenju izkusi bolečino zaradi hernije, saj je to komplikacija, ki je danes bolj pogosta zaradi sedečega načina življenja, je pa to zelo pogosto spremljajoči pojav degenerativnih sprememb medvretenčne ploščice. Tako da ste lahko brez skrbi :)a

Pozdravljeni,

hvala za odgovor vendar se z določenimi zadevami ne morem strinjati. Pravite, da hernia ni nič posebnega? Meni pa se zdi zelo posebno, če se recimo dvakrat letno skloniš, da si daš nogavice gor in me uščipne v hrbtu zagotovo zaradi hernije in sem 3 mesece na injekcijah in vseh možnih fizioterapijah itd….če hernija ne bi bila nič posebnega bi lahko tekel tako pa žal ne grem, ker vem kaj to pomeni za moj hrbet naslednji dan.

Glede samih kolkov pa je zadeva taka, da hodim na jogo ravno zaradi tega, ker mi joga pomaga za hrbet in ga raztegujem, je pa res, da je joga pač taka kot je in da sedimo v turškem sedu precej časa. To mi niti ni problem vendar nisem raztegljiv v kolkih.

Mene zanima kako bi mi vi lahko pomagali glede mojih vseh omenjenih težav in ali se da sploh kaj narediti? Razlika med trigger point terapijo in manualnimi tehnikami pa je? Vi delate oboje?

Kaj to pomeni, če ne deluje, ko ste napisali? V primeru, če ne deluje kako je potem s samim plačilom?

Star sem 37 let, te težave imam že od 30 leta in žal ne morem poslušati zdravnikov, da mi pravijo, da je to od starosti, ker pri 30 ih letih ne moreš imeti od starosti vse sklepe praktično kot 80 letnik, če odvzamemo kolena in gležnje…

Zadnja stvar pa je operacija…

Hvala na odgovorih vnaprej.

Pozdravljeni!

Pri težavah v križu je izjemnega pomena, da kontroliramo svoje premike skozi dan. Vse gibe je potrebno delati z ravnim križem ali z rahlo izbočenim križem. Če se tega držimo in se izogibamo upogibanja križa ter okrepimo globoko trebušno mišico in globoke hrbtne mišice – je možnost ponovitve težav izjemno majhna. Moj komentar, da ni nič posebnega je bil namenjen temu, da se zavedate, da hernijo občutijo praktično vsi ljudje na temu svetu. Nekateri sploh ne vejo, da je to hernija – ker čutijo npr. samo usek v riti. Vsako sklanjanje mora biti s čim bolj ravnim hrbtom in pa še posbna previdnost velja zjutraj, ko ste neogreti!

Žal mi je, a za vas sedenje že itak ni priporočljivo ker provocira hernijo, sedenje v turškem sedu brez uleknjenega križa je pa najboljši položaj, da se vam hernija takoj ponovi!!!! Joga za osebe s hernijo in ki so potencialni kandidati, da se jim ponovi ni enaka, kot joga za zdrave osebe brez težav.

O trigger point terapiji si lahko več preberete na:
http://www.fizioterapija.net/blog/trigger-tocke-misicni-vozli/
http://www.fizioterapija.net/blog/trigger-point-masaza-bolecina-v-krizu/

In o manualni terapiji:
http://www.fizioterapija.net/blog/trigger-point-masaza-bolecina-v-krizu/

In še:
http://www.fizioterapija.net/blog/kronicna-bolecina-je-res-tako-hudo-ali-si-le-domisljam/

Lep pozdrav zopet,

nekaj bi vas še vprašal…pred časom sem bil na masažah katere so zdravilne in so mi ugotovili, da imam povsod kalcinacije…in v rami in na ledvenem delu križa in lopaticah in vratu…

Kaj to točno pomeni, me lahko boli to vse skupaj zaradi kalcinacij in kako se kalcinacije lahko odpravljajo? Ali je možno, da imam toliko kalcinacij?

To me zanima, da vem ali potrebujem kako napotnico za kam, da rečem osebni zdravnici…

Ko pa se bo vse skupaj malo umirilo pa pridem do vas, ker se mi vaši odgovori zdijo na mestu…

Hvala

Pozdravljeni!

Zanima me, kako oziroma s kakšno metodo so vam odkrili kalcinacije v ledvenem delu križa, v vratu….?

Glede na vse moje težave katere se vlečejo že leta in leta od različnih obiskov zdravnikov, ortopedov, specialistov itd…je sedaj najmanj pomembno kako so mi to odkrili:).

Mene zanima samo odgovor na zastavljena vprašanja zgoraj…hvala.

Pozdravljeni!

1. Kalcinacije v rami: kalcinacije v rami najpogosteje nastanejo v kiti m. supraspinatus, ki je globoko skrita v “banji lopatice” in se jo ne da zaznati s prsti, lepo jo pokaže RTG oziroma UZ. Kalcinacije v tej mišici so zelo pogoste in navadno ne povzročajo preglavic. Včasih lahko kalcinacija povzroči nadraženje kite, kar se opazi z zmanjšano močjo v roki in določeni gibi so boleči. V tem primeru pomaga terapija z ultrazvokom ali pa injekcija. Pogosta komplikacija disfunkcije te mišice pa je utesnitveni sindrom rame, ki se kaže tako, da ne morete dvigniti roke gor brez bolečin. V tem primeru se izvaja trigger point terapija v kombinaciji z ultrazvokom in specifičnimi vajami za utesnitveni sindrom ramena.

2. Kalcinacije v lopatici? Nimam pojma kje bi se tam lahko naredile, saj ob lopatici nimamo slabo prekrvavljenih delov kit oziroma da bi bile vlečne sile kit tako močne, da bi se tvorila kost…

3. Ostoefiti v hrbtenici pa nastanejo iz dveh razlogov. Prvi razlog je nestabilnost sklepov. In zato, da bi telo naredilo segment bolj stabilen, začne tvoriti kost. Drugi razlog pa so staroste spremembe, ki povzročajo posedanje medvreetenčnih ploščic. Posledica tega pa so večje obremenitve na sklep. Da bi se sklep zaščitil, začne tvoriti vač kosti, zato da se enaka sila razpoedi na večjo površino in je tako pritisk manjši – to se dogaja nekje po 60. letu. Ko so enkrat kosti tvorjene, ne pomaga nič več. Pomaga le operacija, da jih zbrusijo. Zato je pomembna preventiva, da do tega ne pride.

Lepo pozdravljeni,

no včeraj me je zopet čisto usekalo v križu, v bistvu sem že zadnji mesec čutil, da sem nekje na meji, da me spet zareže…sedaj imam razbolen celoten ledveni del hrbtenici in me vsak premik in gib neznosno bolita…nazadnje je to trajalo 3 mesece in se ni nikoli dokončno pozdravilo…hodil sem na injekcije, jemal tablete stanje je bilo boljše za 1-2 dni potem zopet enako..

Sedaj ne bom šel na nobeno injekcijo niti ne bom jemal tablet ter se zastrupljam s kemikalijami…

Zanima me zakaj se mi to dogaja? Zakaj v bistvu tako močno zareže v križu, a zaradi hernije ali zaradi vnetja mišic ali česa drugega?

V bistvu zdravniki tega nikoli ne znajo razložiti, mene pa zanima kaj se takrat zgodi in zaradi česa tako močno useka v križu…sedaj imam občutek kot, da bi imel na celotnem delu spodnje hrbtenice gips…in je vse trdo, napeto…

Kaj naj naredim, ko se mi to zgodi saj praktično ne morem nič početi in kaj lahko takrat naredim, ko me tako uščipne in lahko hodim in se gibljem, bolečino pa vseeno vseskozi čutim.

Pri meni sta dve opciji in sicer me vedno boli prav boli križ vendar takrat se lahko gibam ali pa me čisto useka – vreže v spodnjem delu hrbtenice…torej dve opciji in kaj je razlika med obema…

Temu bi rad naredil konec, ker že zadnjih 10 let imam velike težave s hrbtenico…

Sicer pa me zanima s čim in koliko natančno se v vaši ambulanti ukvarjate in kaj bi lahko pričakoval od vaše pomoči ter kje imate kak cenik in trajanje obiskov in koliko jih je potrebnih…najlepša hvala za vse odgovore.

Pozdravljeni!

Glede na opisano, gre najverjetneje za težave z medvretenčno ploščico – diskusom. To je amortizer med dvema sosednjima vretencema, da ni pritiska kost na kost in da je hrbtenica gbiljiva. diskus je sestavljen iz dveh delov: zunanji del si lahko predstavljate kot mrežo iz las, ki so prepleteni tako, da držijo na mestu želatinasto kroglico, ki leži v sredini. Ko se staramo, se stara tudi material iz katerega so ti laski in zato je ta material manj odporen na nepravilnosti, ki jih delamo: nepravilna nepokončna drža, predkloni, dvigi, večurno sedenje… zato se del teh laskov potrga in ta želatina zdrsne ven in draži tam ležeča tkiva – in to povzroča to hudo bolečino. Kje nas boli je odvisno samo od tega, v katero smer se ta želatina premkane in na katera tkiva pritiska.

Z manualnimi tehnikami pomagamo vrniti želatinasto snov nazaj na svoje mesto. S trigger point terapijo pomagamo sprostiti trigger točke v mišicah in na ta način zmanjšati bolečino in izboljšati prožnost hrbtenice. Z rolfingom se raztegne koža, ki se je tudi skrčila na prizadetem segmentu. In pa zelo pomembno: dobite navodila za doma katerih gibov se morate izogibati in s katerimi gibi / položaji si lahko pomagate.

In se da te vse težave urediti, da bom lahko še normalno športal v življenju…saj imam šele 37 let, težave pa že od 30 leta ali 29 ega….ne bi rekel, da jih imam 50….kje se da zaslediti vaš cenik in koliko obiskov je ponavadi potrebnih, da se zadeva uredi, če se jo sploh da glede na vse vaše izkušnje?

Hvala

Pozdravljeni!

O ceni ne želim govoriti na forumu. Lahko me kontaktirate in se bova pogovorila. Navadno je po vsaki terapiji razlika, koliko jih je potrebno je pa odvisno od velikosti težave, koliko se držite navodil in regeneracijskih sposobnosti organizma.

Objava čaka odobritev

New Report

Close