Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni posledica zdravil

posledica zdravil

Pozdravljeni.
Mož ima KOPB, jemlje spirivo in seretide. Zaradi zvišanega krvnega tlaka med pregledom ga je zdravnica poslala še h kardiologu in v laboratorij. Na izvide kardiologa še čaka, laboratorijski testi pa so pokazali zvišan S-AST, S-ALT, S-CK in S-Holesterol. Najbolj izstopa S-CK z vrednostjo 21,27.
Pobrskala sem po netu in na straneh FDA našla podatek, da omenjeni zdravili za KOPB lahko zvišata vrednost S-AST in S-ALT, v nekaj primerih tudi S-CK. Poleg tega ima mož trenutno zelo hude težave s kožo, ki jih nikakor ne more omiliti ne z raznimi kremami ne z antihistaminiki (ima potrjeno alergijo na pršice – izvajava vse predpisane ukrepe – in na travo). Bolj ko se trudi zadevi priti do dna, huje je in več problemov se kaže, včasih že kar obupuje nad vsem skupaj (občasno tudi trpi zaradi blažje depresije). Pred dvema mesecema je popolnoma črtal alkohol, prehranjuje se vegetarijansko, vendar ima prekomerno težo (pred tremi leti je imel hudo depresijo, jemal zdravila, pridobil 20 kg, vendar jih je od lani do letos pet sklatil, namen ima spet priti na svojo običajno težo).
Pred leti je bil kadilec, zdaj že 15 let ne kadi več.
Predpisana terapija je sicer kar v redu in se mu je stanje glede pljuč precej popravilo, v strm hrib se sicer zadiha, vendar “preživi”, blažji klanci pa ne predstavljajo problema. S specialistično obravnavo je zadovoljen, ima občutek, da se v ambulanti potrudijo zanj.
Imate mogoče kak komentar na vse skupaj? Je možna terapija z drugimi zdravili? Lahko razen znižanja teže sam naredi še kaj drugega? Ti zadnji izvidi so ga precej potolkli, bojim se, kaj bo, ko bo prišlo mnenje kardiologa …

Spoštovani,

ni verjetno, da ima soprog patološke izvide za ALT,AST ter CK zaradi prejemanja seretide ali spirive.
Vzrok bo treba iskati drugje.
Kožne alergije ne zdravimo z antihistaminiki v obliki mazil. Kožnih bolezni, ki jih označimo za “alergijske” pa to v resnici niso, je sila veliko. Bistveno več, kot alergij.
CK je lahko odraz propada skeletne ali srčne muskulature-pomemben izvid!
Vzrok porasta CK je treba čimpreje razkriti.
Vsekakor soprog potrebuje temeljito internistično in dermatološko specialistično obravnavo.Čim prej.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič, dr.med,

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close