Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni ALERGIJSKA ASTMA

ALERGIJSKA ASTMA

Pozdravljeni,

oktobra l.1995 (stara 20let ), sem zbolela za pljučnico, ki mi je pri nas (živim v prekmurju) niso vedeli pozdraviti. Po menjavi nekaj antibiotikov, tednu dni v bolnišnici so se odločili, da me pošljejo na Golnik. Moje počutje je bilo takrat katastrofalno, imela sem grozne bolečine v prsnem košu, kašelj, vročino in seveda pljučnico
Tam so mi bili narejeni alergijski testi, kjer ste ugotovili da sem ekstremno elegična na pršico, pelode trav, mački, plesnim….

Na Golniku sem preživela skoraj štiri tedne. Naj povem, da se mi je tam stanje le po jemanju Claritine in Flixonase po tednu dni zelo izboljšalo. Diagnoza ob izpustu pa je bila rinusinuzitis(purolentni in alergijski), sindrom zatekanja sluzi v žrelo, aspiracijska pljučnica v regresu (zdravnik As. mag.Mitja Košnik)

Za nadaljno terapijo sem dobila Flixonase, ki sem ga potem jemala še nekaj let.

V naslednjih letih sem nekajkrat zbolela za bronhitisom drugih težav nisem imela. Tudi alergije se nis niso kazale v nevem kako hudi obliki, izcedek iz nosu in to je vse. Takrat sem pač jemala Claritine tablete in je bilo vse ok.

Lani sem prebolela pljučnico, ki je po po enotedenskem jemanju Avaloxa bila pozdravljena.

Pred kakšna dvema mesecema sem prebolela virozo, prehlad, vročina, nič takega, preležala nekaj dni in je bilo vredu.

Pred štirmi tedni pa me je začelo dušiti, večkrat na dan se je zgodilo, da nisem mogla priti do zraka oz kot da nebi mogla napolniti pljuča. Šla sem k osebnemu zdravniku, ki me je poslal k pulmologu. Slika pljuč je pokazala da so čista, spirometrija FVC 83% FEV1 90% Tiff.i. 92, zato mi je predpisal le Claritine tablete in me naročil za teden dni na pregled.

Ker po tednu dni ni bilo boljše, spirometrija FVC 82% FEV1 85% Tiff.i. 90 je k Claritine tabletam dodal Seretide 50/250mcg 2×2 vdiha.

Stanje se po tednu dni ni spremenilo, spirometrija FVC 88% FEV1 89% Tiff.i. 88 Zdravnik je ob poslušanju pljuč ugotovil, da naj bi imela bronhitis, zato sem zraven ostalim zdravilom dobila še antibiotik Avelox.

Po tednu spet nazaj, stanje nič boljše. Tokrat mi je zamenjal Seretide z zdravilom Foster 2×2 vdiha in ker mi zateka sluz v žrelo še Flixonase in Claritine. diagnoza: alergijska astma v poslabšanju.

Sicer sem to zadnjo terapijo dobila komaj včeraj in zdravnik je rekel, da zdravilo rabi kak teden, da prime, sem vseeno malce zaskrbljena in to dušenje me res ovira pri vsakodnevnih opravilih.

Naj omenim da imam ves ta čas tudi rahlo zvišano temperaturo okrog 37,5.

Ker se mi te težave zdaj že vlečejo kak mesec, se obračam na vas, če mi lahko iz podanih podatkov poveste kaj več.

Hvala za odgovor

Spoštovani,
takoj nisem odgovoril, ker moram priznati, da nisem vedel, kaj napisati. Vse bi bilo bolj ugibanje kot nasvet. Predvsem pa ste napisala, da ste terapijo dobila tik pred pismom. No sedaj zdravljenje že nekaj časa traja. Ali se je simptomatika kaj umirila?

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni,

po nekaj dnevih terapije se je stanje izboljšalo, predvsem glede dihanja, vročine več ni.
Še vedno je kakšen dan, ko imam občutek ob vdihu ne morem napolniti pljuč, včasih me ob vdihu tudi zaboli v predelu pljuč, bronhijev ampak to je redko. Je pa dosti boljše kot je bilo prej.

V prejšnejm pismu nisem napisala, da ne kašljam, v bistvu nikoli nisem v času teh težav, tudi ne slišim nobenega piskanja( sem prebrala, da naj bi bili tudi to znaki astme), probleme imam le z dihanje oz z občutkom dušenja ter občasno bolečino pod levo ramo na prednji strani, med pazduho in ključnico. To bolečina se je začela malo prej kot so se začele težave z dihanjem.

Zdaj ko se je stanje nekoliko izboljšalo, pa še vedno ne morem na daljši sprehod, ker me začne dušiti.
Prej sem naredila vsakodnevni večkilometerski sprehod z psi, ki ga pa zdaj več ne morem. Vsakdanja opravila niso več problem, kar pa so bila, preden sem začela zadnjo terapijo. Je to normalno ali sem le nestrpna in traja malo dlje, da zdravila primejo?

Kako je z tem zdravilom Foster? Zdravnik mi ni rekel nič ali ga naj jemljem dalj časa ali le ta en mesec koliko ga je v eni pumpici? Kaj vi mislite glede na to, da še vedno ni vse vredu, naj grem še enkrat k pulmologu ali naj še malo počakam? Ne vem kako je z alergijsko astmo, kakšen je potek zdravljenja oz ali mislite, da bi bilo lahko narobe kaj drugega?

Hvala vam za odgovor

Lep pozdrav,
Metka

Hvala za dodatne informacije.

Seveda je primerno, da greste po enem mesecu nazaj do pulmologa. Saj diagnoza astme, kot razumem, sploh ni čvrsta in se je do tega treba opredeliti.

Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close