Najdi forum

Nono…nočna mora v hiši

Rabim mnenje….ker ne vem, kaj naj naredim…..

Zgodbica se začne 3 leta nazaj, ko smo se odločili, da se preselimo vsi skupaj z našim oz. bolje rečeno mojim nonotom….pač, star je bil takrat 82 let, rabil je družbo, nič takega skratka, veselil se je, da se preselimo…..tako smo pač pristali pod skupno streho.

Naša groza se je začela že po sami vselitvi…saj je”nonič” postal posesiven, ljubosumen, tečen…..vtikoval se je kdaj prihajamo/odhajamo domov, kako smo oblečeni (če imam bele hlače, mi priloži izjavo da se umažejo, da jih bom imela samo za enkrat…črno ni v redu, ker ko sem bila majhna sem nosila roza barvo ipd.), kaj jemo, kako jemo (kruh se namreč po njegovo začne jesti pri skorji in ne sredici)…preži na vsako napako katero naredimo, naj bo to kdaj se kopamo, če se zadržujemo v sobi (trošimo luč!!!), če gremo na obisk k sorodnikom, je to po njegovo narobe… k nam ne sme nihče na obisk, ker “kaj bomo druge futrali”….ne zna več govoriti z normalnim tonom, ampak se samo dere, če mu rečeš naj zniža ton, se dere še bolj in dobi steklen pogled, kot da je moten. Mojemu zdaj 4 letnemu otroku izreče kar mu pride na pamet: od: ti bom zabrisal v glavo daljinca, da si boš zapomnil itd. da druge kletvice niti ne omenjam….seveda se ga moj sin izogiba…vendar takrat ga nonič začne gnjavit, da zakaj ga ne mara in podobne…in je seveda ves užaljen, ker ga otrok ignorira….potem klicari svoje hčerke (mojo mamo in teto), ter me blati o tem, da svojega otroka preveč ljubčkam (???), ga razvajam…a ko otroka za kazen postavim v kot, zgolj iz vzgojnih ukrepov, ga kliče iz kota in mu govori: Pridi k nonotu, ker nono te ne kaznuje!!!
…nekoč se je celo postavil pred vrata in naju s takrat 2-letnim sinom ni spustil ven z stanovanja, otrok je jokal, on se je zaletaval v mene in me je skoraj zbil na tla….za svoja leta je “žal” še precej vitalen in močen in si potem upa…….. ob neki priliki me je celo zaklenil v sobo. Bil je policaj…in vsi mi govorijo, da taki so najhujši ko se upokojijo (začenjam verjetni da res 🙁 )…..
Njegovi otroci so dvignili roke nad njim, ga ne pokličejo, zanj se ne brigajo….v bistvu imam občutek, da jim je kar odleglo, ko smo se mi preselili k njemu, saj so tako oni bili oprani vsega.

Bolj ko probaš na miren način urediti kakšno stvar z njim, bolj se ti postavi po robu, kriči, zmerja, da ga sliši cela ulica……vendar zjutraj ko gre v gostilno:poosebljena dobrota.

…Pika na “I” je bil včerajšnji prepir ob 22h pred spanjem…..vse skupaj je izvalo to, da se je naš kuža polulal na ploščice na hodniku in sem pač mogla pobrisat z (parfumirano)varekino….nonota je zmotil vonj varekine in je začet kričat: Pr**leta p**zda hudičeva, ki ti ne morem drugega rečt, kaj si s to varekino čistila!!! (…..Vprašal sem ga, zakaj mi ne zna reči na lep način, da ga pač moti vonj….zaman je bilo tudi mu dopovedat, da je treba tla razkužit, ker lulanje smrdi… Izjavil je, da rajši naj smrdi sc*nje, kot pa varekina…..Vse to je moj ubogi otrok moral poslušati, preden sva šla prebrat pravljico….:((((((…..

Nekoč sem po podobnem izpadu, klicala policijo….rekli so mi, da nimajo pristojnosti, da ukrepajo, dokler se nič ne zgodi oz. da se pretepemo ali ranimo…….danes zjutraj pa so mi na CSD dejali, da je to težka tematika, da oni ne morejo ukrepat, da njim se zdi da je to demenca (pred 30 leti je tepel ženo, teta je odšla od doma ko je bila stara 17 let, ker je padal v nezavest in ni mogla več prenašat dretja od zore do mraka)….da naj ga spravimo k zdravniku, da naj mu da tablete….vse lepo in prav: ma kaj ko noče jit. Preveč ponosen, zaverovan v svoj lasten prav, prilašča si pravico da nas komandira za vsako stvar….otroku ne smem kupiti nit plastelina, ne milnih mehurčkov, ker je to po njegovem vse packarija, neumnost itd.

Kužek nas rešuje, da vsaj imamo izgovor, da gremo lahko ven iz stanovanja, brez da nam najeda, da klatimo naokrog in dobiva izpade ko pridemo domov….včasih smo ga vzeli še kam sa seboj, a kaj ko jamra da ga noge bolijo…ampak otrok ne more biti cele dneve doma v stanovanju zaprt, zgolj zato, ker je en “nono” pač tečen in to hoče…

Trenutno nimam kam, kupila sem novo kuhinjo, ker je imel staro grozno zanemarjeno, umazano in uničeno…plačujem kredit in nisem zmožna plačevat najemnino….tako da ne vem , na koga naj se obrnem, da mi pomaga…. Poizkusila sem dobiti koga na občini, da bi mi morda kakšno neprofitno stanovanje “zrihtali”, vendar se danes nihče ni oglašal….

Vpliva mi na živce, na razpoloženje, na zdravje….ko se dere name, se tresem, glavoboli so vse močnejši, da me je strah da ne pokasiram še kakšno kap…… bojim se da mi bodo popustile zavore in ga bom s čim kresnila po glavi……to sedaj traja že tri leta in ne morem več……

Za blaznega ga ne morem oklicati, ker to ni….zgolj hudoben je….ampak taki živijo še dlje kot ostali :(.
Žal se na “božjo voljo” ne morem zanašat, ker po moje bomo vsi drugi prej “pod rušo” kot on…..

Pozdravljeni!

Verjetno bi bilo najboljše iskati rešitev v tej smeri, da ne bi več živeli skupaj z vašim nonotom. Glede na to, da partnerja ne omenjate, razmišljam, da verjetno ne živi skupaj z vami. Stanovanje oz. hiša pa je kot razumem v lasti vašega nonota. V tem primeru bi lahko našli prehodno rešitev z nastanitvijo v materinskem domu. Spodaj navajam seznam le-teh. Za neprofitno stanovanje boste lahko kandidirali, ko bo razpis v vaši občini. Nekatere večje občine pa razpolagajo tudi z nujnimi bivalnimi enotami, a je tudi tu ponavadi kar dolga čakalna doba.

MATERINSKI DOMOVI:

Gorenjska:

Društvo za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja, Materinski dom Gorenjske
p. p. 23, 4270 Jesenice
telefon: 05 994 30 19, 051 200 083
e-pošta: vh.gorenjska(at)siol.net

Goriška:

Zavod Karitas Samarijan – Materinski dom Solkan in Dom Karitas na cesti
Skalniška 1, 5250 Solkan
telefon: 05 330 02 34
e-pošta: karitas.samarijan(at)siol.net

Osrednjeslovenska:

Center za socialno delo Ljubljana Šiška – Materinski dom Ljubljana
Celovška 195, 1000 Ljubljana
telefon: 01 283 37 45, 01 583 98 00, dežurni GSM: 051 422 024
e-pošta: materinskidom(at)gov.si

Zavod Pelikan Karitas – Materinski dom Gumnišče in Materinski dom Ljubljana
Gumnišče 5, 1291 Škofljica
telefon: 01 366 77 21
e-pošta: materinski.dom(at)karitas.si

Podravska:

Center za socialno delo Maribor – Materinski dom Maribor
Dvorakova ul. 5, 2000 Maribor
telefon: 02 623 25 26, 02 250 66 00
e-pošta: gpcsd.maribor(at)gov.si

Savinjska:

JZ Socio – Javni zavod za socialno varstvene dejavnosti Celje – Materinski dom
Stanetova 4, 3000 Celje
telefon: 03 492 40 42
e-pošta: socio(at)siol.net

Škofijska Karitas Maribor – Materinski dom Mozirje in Žalec
Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor
telefon: 059 08 03 50
e-pošta: info(at)karitasmb.si

Glede na vaš opis verjamem, da je stanje resnično nevzdržno in vam želim, da najdete drugo primerno stanovanjsko rešitev za vaju s sinom.

Za osebno svetovanje pa se lahko obrnete še na Društvo za nenasilno komunikacijo, ki ima svojo enoto tudi v Kopru: http://www.drustvo-dnk.si/ Srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Materinski dom ne pride v poštev..najbližji nam je 80km stran. Jaz pa hodim v službo in sem vezana na vrtec od otroka. Stanovanje ni v lasti nonota, ampak ima že 50 let (vsaj) neprofitno stanovanje….ne vem niti, če sem sploh upravičena do drugega, glede na to da že živimo v takem stanovanju (že tako je premajhno, ker jih v občini nimajo)…..

Danes nam je nono skoral zažgal stanovanje, prišli so policaji, gasilci, sosedje so kričali na ulici, da nas bodo prijavili….jaz sem bila na delovnem mestu in me je klicala soseda, da se iz stanovanja vali dim……

Jaz ne razumem, resnično ne razumem, da kadar nekoga rabiš, da ti pomaga, takrat ti vsi rečejo NIMAMO PRISTOJNOSTI…..ma da bi ga pa zgrabili, mu očitali povzročitev nevarnosti požara, to pa ne in ga poslali na zdravljenje ali pa nekam kjer ga lahko pazijo 24 ur na dan to pa ne……očitno je treba čakat, da se res kaj zgodi…..potem bo pa joj….

Hvala vam za odgovor

Pozdravljena, še enkrat!

Ali ste že kaj izvedeli, če imate možnost kandidrati za neprofitno stanovanje?
Pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem pravi v zvezi s tem tako:
“… so upravičenci tisti, ki izpolnjujejo naslednje splošne pogoje: …
– da prosilec ali kdo izmed oseb, ki skupaj s prosilcem uporabljajo stanovanje (gospodinjstvo) ni najemnik neprofitnega stanovanja, oddanega za nedoločen čas in z neprofitno najemnino ali lastnik ali solastnik drugega stanovanja ali stanovanjske stavbe, razen če je stanovanje ali stanovanjska stavba po zakonu oddana v najem za nedoločen čas, z neprofitno najemnino;” (Vir: http://www.jssmol.si/dodeljevanje-stanovanj-za-upravicence/dodeljevanje-neprofitnih-stanovanj-v-najem/)

Podnajemniška stanovanja so vam predraga? Pod določenimi pogoji pa bi lahko prejemali subvencijo najemnine v tržnem stanovanju:
“Subvencija tržne najemnine: je dodeljena najemnikom tržnih stanovanj, ki izpolnjujejo dohodkovni cenzus za pridobitev neprofitnega najemniškega stanovanja in so se prijavili na javni razpis za dodelitev neprofitnega stanovanja v občini stalnega bivališča, razen, če razpisa v občini ni bilo že več kot eno leto. Najemnik je upravičen do subvencije in lastniku plača polno najemnino.
Subvencija tržne najemnine je mesečni znesek, ki predstavlja razliko med priznano tržno najemnino in priznano neprofitno najemnino. Pri izračunu priznane tržne najemnine se upošteva najvišja tržna najemnina za kvadratni meter stanovanjske površine po statističnih regijah (12 regij – od 4 evrov za m2 do največ 7 evrov za m2). Če pa je dejanska tržna najemnina nižja od priznane tržne najemnine, se upošteva dejanska najemnina. Poleg te subvencije se najemnikom tržnih in hišniških stanovanj prizna še subvencije do priznane neprofitne najemnine na način, kot je določen za subvencijo neprofitne najemnine (torej največ v višini 80 % neprofitne najemnine).”
(Vir: http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/nova_socialna_zakonodaja/subvencija_za_najemnine/)

Ali ste nasilje, ki ste ga doživljali s strani nonota tudi uradno prijavili, ali je bila vložena kakšna kazenska ovadba? Več o tem si lahko preberete tu: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/67685-nasilje-v-druini-informacije-o-postopku-na-policiji. Včasih Policija žrtev prehitro odslovi, zato tudi sami preverite, če obstaja osnova za prijavo.

Da bi le čimprej našli mir in varnost za vaju s sinom.

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close