Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Beljakovinski dodatki

Beljakovinski dodatki

Živjo, mislim da to ne spada v ta forum, ampak nisem vedel kje zastavit to vprašanje
Star sem 14,5 let in redno hodim v fitnes. Zanima me, če je OK da pijem beljakovinske dodatke (100% sirotka) ali je s tem kaj narobe…
Lp

Spoštovani!

Kot povsod, je tudi pri uporabi prehranskih dodatkov za športnike potrebna določena mera previdnosti. Potrebna je zmernost in smotrna uporaba.

Veliko ljudi se žal ne zaveda svoje dnevne beljakovinske potrebe. Če v telo vnesemo preveč in po drugi strani tudi premalo beljakovin lahko to škodljivo vpliva na zdravje in lahko predstavlja tveganje za pojav nepopravljive škode.

Uživanje beljakovinskih napitkov je nedvomno koristno in priporočljivo za posameznike, ki ne morejo zaužiti dovolj beljakovin v normalni dnevni prehrani oziroma za posameznike, katerih dnevne potrebe po beljakovinah so previsoke, da bi jih lahko pokrili z običajno prehrano (intenzivni športniki – npr. fitnes).

Vendar pa mora biti uporaba prehranskih dodatkov zmerna, se pravi primerna fizični aktivnosti oziroma obremenitvi. V nasprotnem primeru:

– Preveč beljakovin lahko privede do okvare ledvic in jeter. Več ko v telo vnesemo beljakovin, več razgradnih produktov presnove nastaja v organizmu (amoniak, sečna kislina,…). Ti razgradni produkti se razstrupljajo v jetrih in izločajo preko ledvic. S tem se dejansko poveča obremenitev tako jeter kot ledvic. Povečana koncentracija amoniaka lahko poleg tega povzroča tudi zaspanost, glavobole in slabost.

– Preveč beljakovin lahko privede do kroničnih prebavnih težav.

– Prekomerno uživanje beljakovin skozi daljša obdobja lahko privede do biokemičnih neravnovesij v tkivih zaradi zakisanja organizma.

– Preobremenitev s proteini lahko dolgoročno privede do težav s sklepi (artritis).

– Prekomerne količine prehranskih beljakovin lahko povzročajo izgubo kostne mase in nenazadnje osteoporozo. Preveč beljakovin poleg tega povzroči tudi presežek fosforja, ki lahko dodatno zmanjša absorpcijo kalcija iz prehrane.

Beljakovine so izredno pomembne hranilne snovi, saj v organizmu opravljajo številne pomembne funkcije: odgovorne so za tvorbo, rast in popravilo vseh organov in organskih sistemov (predvsem mišic, kože, kit,…). Sodelujejo v številnih funkcijah (imunski sistem, transport kisika, služijo lahko kot vir energije,…). Težave pa lahko nastopijo ko je njihov vnos v organizem prekomeren.

Uporaba beljakovinskih dodatkov v vašem primeru se mi vsekakor zdi smiselna, vendar vam svetujem, da se predhodno posvetujete s svojim zdravnikom ali strokovnjakom za zdravo prehrano o potrebnem dnevnem vnosu beljakovin glede na intenzivnost vaše fizične obremenitve. Če boste upoštevali navodila glede priporočenega dnevnega vnosa beljakovin, vam proteinski napitki lahko le koristijo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close