Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje vprašanje za dr. Čakša

vprašanje za dr. Čakša

lep pozdrav dr. Čakš!

Najprej iskrena hvala, za vso podporo nekadilcem:)

Moje vprašanje pa je sledeče… ne kadim že malo več kot dva meseca, ampak je moje psihično počutje skrajno čudno.. ali je možno da se odvajanje od kajenja občuti kot anksioznost? saj sem v roku teh mesecev odkar ne kadim, čudna, nekak notranji nemir, veš čas sem zaskrbljena,kot da sem v pričakovanju nečesa.. pred odnehanjem nisem imela nikakršnih težav, sedaj pa sem psihično nestabilna… ves čas napeta, vse mišice me bolijo…

zanima me Vaše mnenje, najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

Prav lepo pozdravljena!

To kar opisujete je lahko eden od abstinčnih simptomov in je ob rahli depresiji dokaj pogost. Fiziološki razlog je v tem, ker je zaradi odtegnitve nikotina manjša stimulacija nikotinskih receptorjev v možganih in kot posledica zmanjšan nivo nevronskih prenašalcev (dopamin, adrenalin, noradrenalin, efedrin itd.), to je tistih, ki oblikujejo razpoloženje. Možgani se morajo sedaj “resetirati” na delo brez dodatnega nikotina in da se nevronski prenašalci vrnejo na normalni nivo, takšen kot je bil pred začetkom kajenja. Ob pričetku kajenja se namreč zaradi nenadne velike količine nikotina močno poveča količina teh nevronskih prenašalcev (nevrotransmiterjev) kar se ponavadi kaže kot slabost, vrtoglavica, hitro bitje srca itd: To ste verjetno ob prvih prižganih cigaretah začutili. Dolgoročno je organizem reagiral tako, da je prišlo do “desenzibilizacije” nikotinskih receptorjev in se je sproščanje nevronskih prenašalcev vrnilo na normalo, postalo pa je odvisno od stalnega vnosa nikotina. Ko se preneha s tem vnosom, pa se morajo nikotinski receptorji vrniti v “normalno stanje” in prav tako tudi nevronski prenašalci. To zagotovo zahteva nekaj časa, napora in samopremagovanja. Poskušajte si dopovedati, da je to nekaj normalnega, večji nemir premagujte s telesno aktivnostjo ali kakšnimi drugimi aktivnostmi, ki vam najbolj pomagajo. Le v skrajnem primeru si morda pomagate z rastlinskimi preparati (hmeljev čaj, Persen in podobno).

Vsekakor vam čestitam, da vztrajate in sem prepričan, da boste tudi v naprej. Pogum in vztrajnost. Glavno ste že naredili.

Lepe poletne dni vam želim

Tomaž Čakš

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Najlepša hvala za tako podroben pogovor, saj sem bila že v skrbeh kaj se dogaja z menoj. Vsekakor bom sledila Vašim nasvetom in upam da mi bo uspelo.

Lep dan želim in še enkrat se iskreno zahvaljujem

New Report

Close