Najdi forum

prosim za pomoč

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 37 let. Že nekaj časa, z vmesnimi boljšimi obdobji, trpim in se zdravim za anksiozno-depresivno motnjo. Zadnje poslabšanje se je zgodilo letos aprila. Sedaj že tretji mesec jemljem AD cipralex. Stanje se je za nekoliko izboljšalo, boljše spim, ni več konstantne tesnobe, je pa to daleč od dobrega počutja.

Pred leti sem imela eno negativno zdravstveno izkušnjo, ki se je hvala bogu dobro iztekla in od takrat se moja anksioznost kaže v pretiranem strahu pred boleznijo. Vsaka bolečina, vsaka zatrdlina, bula, pri meni sproži ogromno tesnobe. Na vse spremembe na telesu sem pretirano občutljiva. Če se kaj pojavi, ali me kaj v telesu zaboli, vedno vidim najslabši scenarij – rak. Moram povedati, da ne hodim od zdravnika do zdravnika, ampak če se kaj sumljivega pojavi, pa nisem mirna vse do takrat, dokler mi to ne potrdi zdravnik. Saj verjamem, da nikomur ni vseeno za zdravje, ampak kar pa je preveč, je preveč. Non stop sem v krču in strahu. In kakše smole sem, se mi vsake toliko časa res pojavi, kakša zdravstvena tegoba, ki me potem povsem ohromi, še preden izvem za izvid.

Hodim tudi na psihoterapijo, vendar s psihoterapevtom ne prideva do bistva. Ko mu povem za svoje strahove, pove, da je to le simptomatika, da se naj obvladam in izboljšam kvaliteto življenja. Po njegovem se ne trudim dovolj. Moram povedati, da sem res aktivna, doma pri gospodinjstvu, služba, šport, imam hobije, se družim s prijatelji…. Nevem kaj naj še, napotkov mi pa tudi ne da, ker naj sama ugotovim in delam na sebi.

Zanima me, ali se je mogoče teh strahov sploh rešiti oziroma jih spraviti na obvladljivo stopnjo. Takšo stanje mi jemlje preveč energije, ne morem se povsem sprostiti, utrujena se že od tega. Ker bolezni so nekaj povsem normalnega v življenju in se bodo tudi meni in mojim bližnjim dogajale in bi se rada naučila, kako to sprejeti brez te pretirane panike in strahu.

Zelo vam bom hvaležna za pomoč in kakšen napotek.

Lepo vas pozdravljam

Lepo pozdravljeni!

Kot prvo bi predlagala psihoterapijo (in vztrajanje ob tem), kar že obiskujete. Je bil vzrok za nastanek anksioznosti slabo zdravje ali še kaj drugega? S pomočjo psihoterapije, bi se morali soočati s strahovi, predelovati stare vzorce, ki nas obremenjujejo in seveda kakovostnejše zaživeti. Seveda gre za lastno angažiranost, toda kljub možnim začetnim odporom, morate čutiti dobro energijo v odnosu s terapevtom, sicer ne bo uspešno. Seveda se da zmanjšati strahove.

Poleg tega, vam je lahko v pomč uravnotežena prehrana, telovadba, izboljšanje spalnih navad, dihalne vaje, meditacija. Strah je potrebno razbiti na majhne dele in se soočati z njim korak za korakom. Bolj ko se mu izpostavljate, bolj zgublja na moči.

Vprašajte se, česa vas je dejansko strah? Kaj bi to za vas pomenilo? Ali je to resnično možno? Kaj lahko naredite, da ga presežete in ga ne vidite kot grožnje?
Poskušajte vizualizirati zdravje in verjeti v to. Vedno, ko vas zgrabijo negativne misli, se spomnite, da ste zdravi (kar potrjujejo izvidi). Spomnite se tudi na to, da vas obvladuje strah, ter da lahko temu naredite konec.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš hiter odgovor in se bom trudila delovati v smeri vaših napotkov.

Lep pozdrav

Lepo pozdravljeni!

Hvala. Želim vam vse dobro!

Barbara Sarić, psihoterapevtka

New Report

Close