Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Tiščanje v prsih in alergija

Tiščanje v prsih in alergija

Pozdravljeni!
Star sem 33 let, nekadilec, živim zdrav način življenja.
Že vrsto let imam alergijo na cvetni prah, še posebej na trave in lipo. Letos se mi je poleg običajnega srbenja oči, kihanja in smrkanja pred kakšnim mesecem pojavilo tudi tiščanje v prsih, še posebej desnem delu, žarišče tiščanja pa je v jamici pod vratom. Včasih je občutek, kot bi se mi v požiralniku zataknil npr. košček jabolke. Dihanje je malenkost oteženo, a ni boleče in lahko globoko vdihnem. Piskanja v prsih ne slišim. Ko ležim je tiščanje manjše, ponoči pa praktično izgine. Včasih izgine za nekaj dni in se potem vrne. Intenzivnost ni vseskozi enaka. Imam pa tudi bolečine v hrbtnih mišicah pod lopaticami in se sprašujem, če je to dvoje lahko povezano.
Hvala za vsakršen nasvet!

Rok

Spoštovani,
ne bom znal odgovoriti in rešiti vašega problema. Tiščanje v prsih je lahko znak blage astme. Ampak to je treba potrditi ali pa obreči, kar se naredi z meritvami. Spirometrijo sedaj opravlja večina zdravnikov splošne medicine, ki imajo referenčne ambulante. Zanimivo bi bilo poskusiti, ali to tiščanje izgine, če vdahnete Ventolin sprej.
Bolečine v mišicah pa z alergijo niso povezane.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni!

Bil sem pri osebnem zdravniku. Poslušal mi je pljuča in sumi blago astmo, vendar moram opraviti preiskave še v ambulanti za pljučne bolezni, a to bo šele čez 14 dni. Dobil sem tudi Ventolin na recept vendar nima nobenega efekta. Prav tako sem poskusil z Berotecom od mame, ki je astmatik. Tudi Berotec ni imel nobenega efekta. S čim bi lahko to bolečino omilil? Zelo težko je to prenašati cel dan vsak dan.

Hvala za kakršen koli nasvet.
Rok

Spoštovani,
torej astma ni razlog za tiščanje v prsih. Očitno je torej bolečina mišičnega izvora. Ali ste poskusili ublažiti bolečino z Lekadolom (blag analgetik)? Sicer pa nazaj do osebnega zdravnika.
Od česa pa je bolečina odvisna? Omenjate občutek, kot bi se vam zataknil košček jabolka. Ali je bolečina odvisna od uživanja hrane? Vas peče zgaga? Kako je z boležino pri telesni aktivnosti? Kako je pri pripogibanju ali obračanju?
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close