Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni pomoc – nujno

pomoc – nujno

Pozdravljeni,

Moj oče ima KOPB. 40 let je bil kadilec, nehal je pred kratkim. Bil je sprejet v Topolšico, vendar je na lastno željo zapustil oddelek. Oče je samosvoj, ima hipertzenijo, male stvari ga dobesedno razkurijo in postane ves penast. Skrega se z vsakim kamorkoli pride.

Po izpustu iz bolnišnice je bil kasneje cca. 4x že sprejet v bolnico celje na urgenco, ker je imel hudo dihalno stisko. Jemlje medrol. Jemlje dejanko zdravila tako kot mu paše, ne jemlje jih po uri, ampak takoj ko začuti stisko začne pritiskat raznorazne pumpice.

No predvčerajšnjim pa je bil sprejet v celje na urgenco. Ko je prišel malo k sebi, je spet hotel iti domov. NIkakor se mu ne da dopovedati, da lahko vsak čas umre. Potem ga je prepričala žena, da vseeno ostane in da ga bodo priključili na aparat. Zdaj spi, je intubiran z namenom,da pride k sebi po teh dveh dneh. Da si malo opomore.

Zdaj me zanima naslednje:

1. Na Topolšico noče več iti, pravi, da ga lahko samo mrtvega tja pripeljejo. Drugo opcijo, ki jo imamo je Golnik. Moj oče je vozil nekoč tovornjak, in je bil sprejet v bolnico v Nemčiji. Od takrat naprej z našim zdravstvom ni zadovljen, ker takrat ko je on prišel v tujino, so zanj takoj poskrbeli, dali so mu neko injekcijo, ga priključili na kisik. In potem je blo vse ok. Tukaj karkoli kaj naredi je vse narobe.

Kam moramo iti, da moj oče dobi res top kakovostno zdravljenje? Da se bo nekdo z njim ukvarjal.
Je možno zdravljenje v tujini? Koliko stroškov krije zavrovalnica? Kje je najboljše zdravljenje v tujini?

2. V Celju mi je zdravnik rekel, da bolniki s KOPB niso primerni za transplantacijo. V dveh člankih, ki sem jih prebrala pravijo ravno nasprotno. Prednost transplantacije ima tisti, ki ima KOPB, hipertenzijo in ima manj kot eno leto življenja pred sabo. To vse moj oče ima.. glede na to, da je že 5x bil sprejet v bolnico v roku 3 mesecev, dvomim, da bo še živel pol leta, če se mu ne pomaga takoj. Če ima možnost za transplanatcjo kam se moram obrniti? Operacijo naj bi izvajali na Dunaju? Ali zavarovalnica krije stroške?

3. Ko bo izpuščen iz bolnice, ga bomo mi vzeli k sebi (namreč ne živimo skupaj), ker sam zase ne more skrbeti.. ali mi lahko kupimo kakšno kisikovo bombo ali kakšne pripomočke, ki bi njemu olajšali dihalno stisko.. s pumpicami se predozira.. Kam se moram obrniti? Zavarovalnica plača kaj teh stroškov?

4. Slišali smo tudi, da obstaja neka jama v Sloveniji, kamor gredo na zdravljenje za mesec dni.. kje je to in ali to plača zavarovalnica?

5. Kaj mi priporočate kako ravnati s takšnim bolnikom, ki se razkuri za vsako malenkost? Zelo je težko z njim.. njega v bistvu zagrabi panika, ker ne more dihat in potem se začne še dret in v glavnem katastrofa.. na topolšici so se za glavo držal.. jaz kot hčerka pa ga tudi težko prenašam, ker ko midva prideva skupaj sva namreč zelo konfiktni osebi..
Ampak ker lahko očeta izgubim vsak čas, in ga nočem, sem mu dolžna pomagat, ne glede na spore. Z njim bo težko, kamorkoli bo prišel. Ne vem na koga naj se obrnem, da bi ga malo pomiril.. v bistvu mora zamenjati način življenja.. kje naj začnemo sploh?

p.s. Če vam povem da ga skrbijo malenkosti, npr. če bo dež zalil balkon in rože, in treba zapret rolete dol, bi on raje šel iz zdravljenja to narest, kot pa da bi se pozdravil do konca.

Za vaše odgovore sem vam hvaležna.

Spoštovana,
ja, imate kar svojeglavega očeta, ki mu je zato pač težje pomagati. Tako pač je, s tem ste se sprijaznili.
Vam bom kar po vrsti odgovarjal:
1. zdravljenje KOPB je pri nas (vsaj) tako kakovostno, kot v Nemčiji.
2. tranplantacija pljuč je opcija, ki jo pri nas premalokrat izrabimo pri bolnikih s KOPB. seveda je potrebno izpolniti kar nekaj medicinskih pogojev, da se za ta zahtevni poseg odločimo.Morda bi očeta poslali na Golnik , da tu razmislimo o transplantaciji.
3. če oče izpolnjuje pogoje za trajno zdravljenje s kisikom na domu, bo dobil vse potrebno na račun zavarovalnice.
4.Ta jama je v Sežani. Nekateri bolniki so s tem načinom zdravljenja zadovoljni. Žal pa ni medicinskih dokazov, da to zdravljenje koristi.
5. psihiater?

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close