Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Problem z dlesnimi

Problem z dlesnimi

Spoštovani!

Tudi jaz sem se odločila, da se obrnem na Vas v upanju, da boste vsaj malo osvetlili moj večni problem.

Stara sem 29 let in imam večne probleme s krvavečimi dlesnimi. Ampak naj najprej povem nekaj o sebi in svojih navadah. Redno (2x na leto) obiskujem zobozdravnika, vsak dan pojem vsaj en svež sadež ob ostali hrani. Zobe si umijem vsaj 2x dnevno in vsak večer očistim še z zobno nitko. Uporabljam tudi tinkturo Paragin (po priporočilu zobozdravnika) po večernem ščetkanju. Sem tudi prenehala s kajenjem (že pred 5 leti). To omenjam zato, ker sem nekje zasledila, da je tudi to lahko vzrok krvavljenja iz dlesni.

In zdaj smo tam..še vedno krvavim iz dlesni. In očitno nič ne pomaga. Moj zobozdravnik mi ves čas zatrjuje, naj le vzdržujem pravilno ustno higieno. Pa očitno pri meni ne pomaga…zanima me, ali je možno, da mi primanjkuje kakšnega določenega vitamina/minerala?

Sem popolnoma obupana, zato upam, da boste imeli kakšno rešitev zame, saj nočem, da mi začnejo predčasno izpadati zobje (najbrž je to dolgoletna posledica?)

Hvala za Vaš trud že vnaprej in lepo pozdravljeni!

Spoštovani,

bolezensko pomanjkanje vitamina C (skorbut) je dejansko lahko vzrok kravečim dlesnim in tudi izgubi zob. Skorbut je bil nekoč pogost med mornarji, ki so dlje časa preživeli na ladjah in med tem niso uživali sadja in zelenjave, ki sta glavni vir vitamina C. V današnjem času in v našem okolju skorbuta pri odrasli populaciji praktično ni več.

Glavni vzrok vnetja obzobnih tkiv, ki se kaže kot krvavitev, so bakterije zobnih oblog, ki se zadržujejo na površinah zob. Vaš zobozdravnik ima prav, ko pravi, da je potrebno vzdrževati visok nivo ustne higiene. Vendar pa je tam, kjer so v ustih prisotne mehanske ovire, to nemogoče. Tu naj omenim predvsem previsne plombe in zobni kamen, ki se nabira nad in/ali pod nivojem dlesni in sam po sebi sicer ne povzroča vnetja, predstavlja pa grobo površino, ki je idealna za kopičenje bakterij. Mehanske ovire je zato potrebno odstraniti. To je prva in neobhodna faza zdravljenja, ki jo mora opraviti zobozdravnik ali ustni higienik. Če tudi po tem vnetni znaki ne izzvenijo, je to lahko znak, da je vnetje že napredovalo v globlje strukture in je smiselna napotitev k specialistu parodontologu.

Kajenje sicer ne povzroča parodontalne bolezni, vendar pa le ta pri kadilcih hitreje napreduje, zato je opustitev kajenja tudi iz vidika zdravlja obzobnih tkiv priporočljivo.
Neodvisnih študij, ki bi potrjevale pozitivne učinke Paragina pa v strokovni litraturi nisem zasledila.

Pri zdravljenju parodontalne bolezni smo zelo uspešni, zato je obup odveč!

Lep pozdrav, AM

New Report

Close