Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Prosim za razlago izvida

Prosim za razlago izvida

Spoštovani!

V decembru 2011 sem bil zaradi bolečin v analnem kanalu poslan na kolonoskopijo.
Izvid : »…nato pregledam sigmo, mestoma je slabše pregledna zaradi ostrih zavojev, najdem pa v distalnem delu več drobnih ploščatih polipčkov, ki jih vse z biopsijami odstranim. Nato pregledam rektom, na globini 8-12 cm najdem na zadnji strani precej obsežno ploščato formacijo, okrogle oblike, premera kakih 5 do 6 cm ki je zelo suspektna za mgl ali vsaj vilozni adenom. Napravim številne biopsije«.
Histološki izvid
A – Term. ileum, odščipi – Koščki zmerno do močne atrofične ter vnetne infiltrirane sluznice z več konflutajočimi limfoidnimi folikli. V dveh koščkih so vidne epiteloidno celični granulomi tipa sarkoidoze.
B – Cekum odščipi – koščki zmerno atrofične sluznice širokega črevesja z obsežnimi področji zlivajočih se limfoidnih folikov. Sicer je v peropiji zmeren kronični vnetni infiltrant ter dokaj številni eozinofilci.
C – Tran. kolon, odščip – Hiperplastični polip
D – Desc. kolon, odščip – Hiperplastični polip
E – Sigma, odščipi – Hiperplastični polipi
F – Rektum, odščipi – številni koščki viloznega adenoma z blago displazijo.

April 2012, kontrolna kolonoskopija.
Histološki izvid
A – sigma, odščip – Hiperplastični polip
B – Široko črevo, multiple biopsije – drobci viloznega adenoma z blago displazijo.

Avgust 2012, kontrolna kolonoskopija.
Histološki izvid
Rektum, odščip – vilozni adenom z blago displazijo.

April 2013, kontrolna kolonoskopija.
Histološki izvid
Rektum, odščip – Tubularni adenom z blago displazijo.

Naslednja kontrolna kolonoskopija je čez 4 mesece. Zaradi nenehnega ponavljanja kontrolnih kolonoskopij in jemanja tkiv za histološki pregled – posebej še, ker mi nihče ničesar ne razloži – me zelo skrbi. Zato Vas lepo prosim, da mi te izvide razložite in, če lahko, pojasnite zakaj vedno novi in novi polipi.

Za vaše odgovore vnaprej zahvaljeni!

Pozdravljeni!

pri vas gre v zadnjem delu črevesja(rektum) za polip, ki ima nizko stopnjo displazije (pomeni, da ni rakast oz zločesten). Vsak tak polip pomeni prekancerozo (iz takih lezij se razvijejo raki), zato je potrebno te lezije odstraniti (polipektomija) in ščipati.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni, prosila bi za odgovor. Mož je bil na koloskopiji in so mu poslali izvid, na katerem piše: odstranjen polip je bil nizko displastični tubulni adenom. Kontrola čez 6 mesecev .

Prosim za razlago izvida.

Hvala

New Report

Close