Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija rak prostate

rak prostate

Pozdravljeni!

Izvid imunološke preiskave je pokazal vrednost S-TPSA 200.

‘Po eni strani velja, da je tveganje za pozitivno biopsijo prostate (najdbo raka) pri vrednostih PSA med 2.5 in 10 približno 30%, z višanjem PSA nad 10 pa močno narašča. Po drugi strani pa je treba raka odkriti preden PSA naraste do 10. Zato svetujemo spremljanje vrednosti – če ta narašča in je razmerje prostega proti celokupnemu nizko, svetujemo biopsijo prostate. ‘ Tole ste pisali v ene drugem prispevku.

Kaj pa potem pomeni tako visoka vrednost? Kakšna naj bi bila nadaljna obravnava?

Če koristijo tile podatki: starost 79, do pred treh mesecev nobenih težav, sedaj se težave stopnjujejo (bolečine in težave pri uriniranju). Dobil tablete Bikalutamid 150mg.

Hvala za vaše mnenje.
LP

Spoštovani!

Obstaja zelo visoka verjetnost, da gre za raka prostate, in sicer takšenga, ki je že zaseval v kosti. Se pravi, da so mu dali začetno hornonsko zdravljenje – če bi se izkazalo, da raka ni (verjetnost za to je manj kot promil), bodo s tem zdravilom pač prekinili, sicer pa bodo najverjetneje dodali še LHRH agonist v injekciji – kemično kastracijo – ko bo opravljena biopsija in bo znan izvid. Ko bo poznan izvid scintigrafije okostja (ali PETCTja s holinom) in bo najverjetneje ugotovljeno, da so metastaze v kosteh, pa bodo dodana še zdravila za to (npr. Zometa v enkrat mesečni infuziiji in vsak dan tablete kalcija in vitamin D).

Potem pa – spremljanje PSA npr. na 3-6 mesecev – v začetku se bo PSA zniževal – kako dolgo in do kod (upati je, da pod 1 in da za nekaj let) – to je stvar, ki je ne moremo napovedati – lahko le upamo, če ste verni, tudi molimo… Ko se potem (lahko čez nekaj mesecev, lahko čez več let, lahko nikoli) PSA spet začne dvigati, pa ostane še bolj malo možnosti, zaradi starosti je uporaba novih zdravil ali kemoterapija omejena, vendar nekaj možnosti je vsekakor še tudi potem, ko rak postane neodziven na hornonsko zdravljenje.

Skratka – po potrditvi raka bo prejel hornonsko zdravljenje in opravil bo preiskave za zamejitev bolezni. Kako dolgo (koliko mesecev ali let ali celo desetletje – verjetno pa kakšno leto, dve, tri) bo hormonsko zdravljenje učinkovalo – torej znižalo PSA na enomestno številko in ga držalo nizkega – pa ni moč napovedati.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close