Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami kategorije invalidnosti

kategorije invalidnosti

pozdravljeni!

Mene zanima ali pri 50% telesni okvari (naglušnost), prpada katera od kategorij invalidnosti, in kateri so kriteriji za kategorije invalidnosti.

Najlepša hvala za odgovor.

To sta dve ločeni kategoriji – telesna okvara je eno, kategorija invalidnosti je drugo. Pri 50 % telesni okvari nimaš nobenih ugodnosti – za več dopusta rabiš vsaj 60 % telesno okvaro, za beneficirano delovno dobo moraš biti pa popolnoma gluh (70 % telesna okvara). Še v kvoto zaposlenih invalidov ne vem, če naglušni spadajo…

Prilagam tabelo stopenj telesnih okvar glede na % telesne okvare (vir: Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju):

Stopnja Telesna okvara %
1. stopnja 100
2. stopnja 90
3. stopnja 80
4. stopnja 70
5. stopnja 60
6. stopnja 50
7. stopnja 40
8. stopnja 30

Razvrstitev v posamezne stopnje telesne okvare (v nadaljevanju TO) se opravi na podlagi medicinskih meril, upoštevaje odstotke in opise le tistih TO, ki so navedene v Seznamu TO. TO so razvrščene v 8 stopenj, od katerih je 1. stopnja podana pri 100 odstotni TO, 8. stopnja pa pri 30 odstotni TO. Na razvrstitev v posamezne stopnje ne vplivajo druge okoliščine, na primer starost zavarovanca, pokojninska doba, njegov poklic, vzrok za nastanek TO, vpliv TO na invalidnost in drugo.

144. člen pa govori še o pravici do invalidnine:
Pravico do invalidnine pridobi zavarovanec za telesno okvaro, ki je posledica:
– poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, če znaša telesna okvara najmanj 30%, ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo;
– bolezni ali poškodbe izven dela, če znaša telesna okvara najmanj 50%, in če ima zavarovanec ob nastanku telesne okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, ki je določena za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, ne glede na to ali telesna okvara povzroča invalidnost ali ne.

LP

ja to so stopnje glede na odstotek telesne okvare. kaj pa kategorija invalidnosti? poznane so prva, druga in tretja kategorija, ali v katero spada 50% telesna okvara.

hvala

Nisem dobro razumel vprašanja… 🙂

Tukaj je težko natančno odgovoriti, saj kategorijo invalidnosti določi zdravniška komisija glede na vsa dejstva in okoliščine, odvisna je od poklica in delovnega mesta, vsekakor pa je naglušnost lahko podalga za uvrstitev (najverjetneje v tretjo) kategorijo invalidnosti, saj osebno poznam nekaj naglušnih oseb, ki so uvrščeni v tretjo kategorijo invalidnosti. Najbolje, da se pogovorite z vašim osebnim zdravnikom, ki mora podati predlog na invalidsko komisijo (skupaj z vso ostalo medicinsko dokumentacijo), le ta pa vas bo povabila tudi na razgovor…

najlepša hvala za odgovor. lp.

Točno tako, kot je kolega navedel, vse drži.

Hvala za nazorno predstavitev!

Telesna okvara se ne primerja z invalidnostjo, ker je to veliko manjšega pomena kot sama invalidnost.
Sicer pa za primerjavo: človeku lahko manjka kakšen prst ali delček uhlja – to vsekakor ne smatrajo za invalidnost, pač kot telesno okvaro. Podobno je v tem primeru; naglušnost pomeni, da še vedno nekaj slišite, čeprav neprimerljivo s slišečimi osebami. Gluhi pa nimajo nobene invalidnosti.

Pomemben dejavnik je tudi čas nastanka izgube sluha oziroma poslabšanja sluha.

Lepo vas pozdravljam!

mag. Petra Rezar

čas nastanka izgube sluha pri 15.letih, zdaj jih pa imam 30.
Nevem če je smiselno dat na zdravniško komisijo, kaj če nebo priznana nobena od kategorij. Delodajalec vseeno prejme odločbo od komisije. nevem kaj si bodo mislili ali me bodo po tem drugače gledali.

hvala za odgovor.

Če se je sluh poslabšal, je ena od dolžnosti delodajalca tudi, da temu prilagodi delovno mesto (teorija).
Seveda je to odvisno od vrste delovnega mesta in pogojev. Je pa vsekakor smiselno preveriti vzrok poslabšanja sluha. Lahko so to zdravila, hrup, stres, prehrana…

mag. Petra Rezar

za več dopusta rabiš vsaj 60 % telesno okvaro???????

To drži?????

Inv…..

Če imate samo pri sluhu problem(celo bolje slišite kot jaz) ne boste ničesar naredili na komisiji….če pa imate še kje drugje problem (plus sluh), pa mogoče…..

Lp

pozdravljeni,

imam nekaj vprašanje glede  2 stopnje invalidnosti, ki so mi jo dodeli na komisiji.Sicer odločbe še nisem prejel, ker sem še vedno na bolniški in težavami po operaciji diskus hernije z dorzifleksijo stopala.

Ali ima kdo podobne izkušnje glede 2 stopnje in potem ni mogel več delati oz.kaj sledi v takem primeru? ti komisija dodeli predčasno upokojitev ali kakšno drugo opcijo glede dela za 4 ure ?

hvala za pojasnila .

lp

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close