Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje uporaba

uporaba

Pozdravljeni.
Zanima me, koliko časa po uporabi Calpol sirupa smem dati ibuprofen sirup oz.voltaren svečke?(v primeru, da calpol ne prime).
Poleg tega pa me zanima še sledeče:starejša gospa ima več zdravil za zniževanje krvnega tlaka,poleg vseh zdravil ima še nitrolingual in kaptopril tablete. zanima me,za kaj se zdravili uporabljata oz.kdaj naj uporabi katero zdravilo? ali je potrebno stalno jemanje?
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri spremembi terapije s Calpola na nesteroidni revmatik (Ibuprofen sirup ali Voltaren svečke) načeloma svetujemo približno štiri do šest urni presledek. Seveda pa to v veliki meri zavisi od stanja otroka. V primeru, da je vročina zelo visoka in je Calpol nikakor ne uspe zbiti, je lahko ta presledek tudi krajši.

Kaptopril tablete se navadno uporabljajo za hitro znižanje arterijskega tlaka. Navadno se ga torej uporablja zgolj po potrebi – polovico ali celo tablet se aplicira pod jezik – v primeru ko je tlak zelo visok (npr. sistolični nad 180 in/ali diastolični nad 100-110). Na ta način dosežemo hiter padec tlaka.

Nitrolingual pršilo se uporablja za prekinitev napada angine pektoris. Angina pektoris je bolečina za prsnico, ki traja od 1 do 5 minut. Bolnik ima neprijeten občutek stiskanja, tiščanja, tesnobe, pritiska in teže za prsnico, ki se širi v levo ramo in po notranji strani leve roke, v vrat in v levo polovico obraza (zobje, uho). Včasih izžareva v zgornji del trebuha, v desno ramo in roko ali v tilnik in levo lopatico. Omenjena bolečina navadno hitro popusti po uporabi nitrolingual pršila. Če ni drugače predpisano navadno dajemo glede na resnost napada 1 do 2 odmerka pršila na začetku napada angine pektoris ali tik pred situacijo, za katero vemo, da lahko sproži napad angine pektoris. Angino pektoris običajno sproži telesni ali duševni napor (razburjenje, jeza, razočaranje), spolna aktivnost, mraz ali obilen obrok hrane.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala za odgovor. Vaši odgovori so mi v veliko pomoč.
Zopet imam par vprašanj:tokrat me zanima v kolikem času pa bi moral delovati Calpol? da ne bi prehitro dajala drugega sirupa?
V primeru, da se otroku pojavi “ječmen”, me zanima kako se uporablja mazilo-se namaže v oko ali zunaj?

Zaradi povišanega pritiska v očesu so bile predpisane kapljice ganfort in cosopt-ali se lahko oboje kapljice uporablja istočasno??

Lp

Spoštovani!

Paracetamol sirup običajno doseže svoj učinek nekako v 20 miuntah do ene ure.

Ječmen se pojavi na mešičku trepalnice kot posledica zamašitve mešička. Pri zamašitvi se na robu veke okoli korena trepalnice razvije rdeča boleča bunkica. Po nekaj dneh ta bunkica poči in povzroči izpad trepalnice. Ječmen se lahko razvije tudi pod ali znotraj očesne veke pri čemer se okužijo notranji kanali veke – govorimo o notranjem ječmenu.
Za zdravljenje se uporabljajo antibiotične kapljice ali mazila, ki se jih nanaša tako zunanje (na rob veke) kot tudi notranje (v oko), zlasti v primeru tako imenovanega notranjega ječmena.

Ganfort kapljice se uporabljajo enkrat dnevno, običajno zjutraj, medtem ko se Cosopt kapljice aplicira 2 krat dnevno (zjutraj in zvečer). V primeru ko se aplicira oboje kapljice, naj bo med njima minimalno 10 minut razmika.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close