Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Inhalacijski kortikosteroidi

Inhalacijski kortikosteroidi

Spoštovani gospod zdravnik!

Malo sem prebiral ta forum in se odločil, da bom kar tukaj povprašal o eni zadevi, ki me že nekaj časa zanima.
Že od otroštva uporabljam Flixotide diskus in Flixonase. Z obema zdraviloma sem zelo zadovoljen in astmatičnega napada nisem imel že 6 let.
Zanima me pa sledeče, kako to da inhalacijski kortikosteroidi ne tanjšajo sluznic v bronhijih in nosu, glede na to, da če mažeš kortikosteroide na kožo, ti jo s tanjšajo? Torej kako to da ne “znucajo” sluznice?
Drugo vprašanje pa je, a smo mi, ki uporabljamo recimo Flixotide bolj dovzetni za bakterijske okužbe dihal? Po neki logiki bi se potem pri nas bakterije in tudi glivice hitreje namnožile, ko pa potlačimo imunski odziv (lokalno)?

Upam, da vam ne bom vzel preveč časa s tem.

Lep pozdrav,

Boštjan

Spoštovani,
na prvo vprašanje ne znam odgovoriti (zakaj ne tanjšajo sluznic), so pa to dejstvo pokazale raziskave.
Študije so pokazale, da imajo starejši bolniki, ki redno uporabljajo velike odmerke recimo Flixotida (1000 mikrogramov dnevno), nekoliko več pljučnic kot osebe, ki tega ne uporabljajo. Ampak kljub temu je preživetje boljše v skupini, ki prejema Flixotide.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close