Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Adenokarcinom prostate

Adenokarcinom prostate

Pozdravljeni!

Prosim za pojasnilo histološkega izvida prostate za pacienta, ki je star 74 let in ima sicer tudi hudo sladkorno bolezen, ki se jo zdravi tako z injekcijami v kombinacijami s tabletami.

Na izvidu piše:
Prostata, desni in levi raženj, igelna biopsija, 1-8: Adenokarcinom prostate, Gleason 4+5 = 9/10. Tumor prerašča več kot polovico stebričkov št. 1,2,4,5 in 6. Prisotna je perinevralna invazija.

Nadaljnje preiskave bodo potekale v smeri ugotovaljanja razširjenosti raka. Bi se dalo na podlagi tega izvida že določiti način zdravljenja in uspešnost le-tega? Slišala sem, da se že uporablja novo zdravilo zytiga, ki pa naj ne bi bilo primerno za bolnike, ki kemoterapije še niso prejemali. Je možno to zdravilo uporabiti tudi samoplačniško (kolikšna je okvirna cena) in ali je v primeru samoplačniškega zdravljenja s tem zdravilom možno zdraviti bolnika, ki do sedaj ni imel raka in se še ni zdravil s kemoterapijo?

Ali bi bilo za uspešno zdravljenje dovolj le to novo zdravilo (zytiga) z obzirom na to, da ima sladkorno bolezen, visok krvni pritisk, visok holesterol in siva mrena na enem očesu (na drugem je že bil uspešno operiran, za drugo oko pa je bilo zaradi visokega pritiska – 180/90 kljub zdravljenju odloženo).

Vnaprej se vam lepo zahvaljujem za vaš odgovor in lep pozdrav,

Barbara

Spoštovani!

Visokorizični rak prostate – za kar gre v primeru, da je Gleason 8 ali več, se najprej zdravi s hormonskim zdravljenjem (injekcije LHRH agonista). Šele ko to zdravljenje odpove, kar se ugotovi tako, da PSA po upadanju spet začne naraščati, pride v poštev drugo – npr. kemoterapija. Cena novih zdravil, kot je tudi Zytiga, je na prostem trgu precej podobna in znaša cca. 5000 (pet tisoč) eur/mesec.

Tudi če imate neomejeno denarja, v opisanem primeru ni vprašanje Zytige. Je pa smiselno doseči, da bo ne glede na izvid preiskav za zamejitev bolezni (PETCT s holinom) prejel tudi neko vrsto lokalnega zdravljenja (obsevanje ali krioterapijo – slednje bi bilo samoplačniško v Italiji, morda izvedljivo tudi v Rožni dolini v Ljubljani). Sicer bi bilo najboljše multimodalno zdravljenje, se pravi najprej operacija in nato še obsevanje, seveda vse ob hkratni hormonski terapiji, vendar če je operacija preveč rizična, slednja odpade.

Seveda pa je za kakršenkoli resen nasvet navedeno premalo podatkov, niti vrednosti PSA niste zapisali – bolnika bi bilo treba videti in se pogovoriti, videti s čim vse lahko začne prej – razen hormonskega zdravljenja (ki ga je verjetno že prejel – Bikalutamid in prvo injekcijo enega od LHRH) še Zometo in kar spada zraven…

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close