Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni pljučna embolija

pljučna embolija

Spoštovani!
Kakšni so zgodnji simptomi pljučne embolije? Ali se najprej pojavi bolečina v predelu pljuč oz. kot bolečina v hrbtu in potem kašljanje s krvavimi izpljunki ali obratno, naprej kašljanje in potem vedno hujša bolečina? Ali vrsten red ni pomemben oz. je različen?
Hvala lepa za odgovor in informacije!
Lp

Pljučna embolija je akutna bolezen, tako da se začne iznenada in ne postopoma. Simptomi niso značilni, tudi potek je različen. Ponavadi je v ospredju na novo nastalo oteženo dihanje. Ponavadi je srčna akcija pospešena (pulz preko 90/minuto v mirovanju). Večkrat se pojavi tudi ostra, zbadajoča, močna bolečina v prsih, ki se močno intenzivira pri dihanju. Včasih se pridružita tudi dražeč kašelj in izkašljevanje krvavkastega izpljunka.

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Lp,

v spomladanskih mesecih sem dal skozi dober del preiskav od EKG, slikanje glave ORL, URL ledvice, jetra, kri slikanje očesnega dna itd.. in nič posebnega ni bilo ugotovljeno.
V poletnih mesecih sem si pri igri z žogo poškodoval levo ramo in desno koleno ter bil pri zdravniku, kateri mi je naročil mirovanje in protibolečinske tablete brez slikanja.

Sedaj v mesecu avgustu oz. že cel teden pa se slabo počutim, vsak dan si merim krvni tlak kateri pa zelo niha ( običajno imam nizkega ) v enem primeru je bil celo 58 95 in srčni 65 sedaj imam v tem tednu od 60 do 107 največ običajno okrog 65 spodnji in zgornji do 107 ali pod 100.

Že cel teden imam v popoldanskih urah ostre bolečine v prsnem košu, močno omotico pri vstajanju in usedanju tudi čez dan se mi vrti in nimam moči v rokah in nogah počutim se mehko. Tudi v času spanje sem se prebudil zaradi omotice tako da sos e mi predmeti vrteli okrog mene in po cca. dveh minutah sem, se umiril. Občasno se na trenutke močno potim in tresem po celem telesu. z raznimi napitki kave več an dan si tlak dvignem vendar sem še zmeraj omotičen tudi berem težko črke mi miglajo. Zanima me ali so to simptomi pljučne embolije ali je lahko to posledica stresa. Pri zdravniku še nisem bil saj mislim da bo minilo. Hvala za odgovor Gorazd.

Spoštovani,
pri vaših težavah ne bi na prvem mestu pomislil na pljučno embolijo. Pri pljučni emboliji pričakujemo hiter utrip srca in občutek pomanjkanja zraka. Seveda je na mestu, da greste do zdravnika.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Lepo pozdravljeni.

Stara sem 22 let in odkar sem na faksu, nisem kaj dosti telesno aktivna, pred tem pa sem 13 let aktivno trenirala ples. Sem tudi kadilka. Na trenutke imam občutek kot da malce težje diham, kar sem pripisala temu da je moja telesna aktivnost porazna in cigaretom, pred nekaj dnevi pa so se pojavil še nekakšen čuden občutek v prsih. Ker imam težave s kislino, temu najprej nisem posvečala prevelike pozornosti, saj sem pikajoč občutek prisodila temu, vendar bolečine niso enake tistim pri povečani kislini, ampak je bolj podobno občutku, da nekaj ni v redu z mojim srcem, bolečina pa se pojavlja tudi v okolici srca in sicer kot bi me nekaj pikalo, na trenutke pa celo kot da bi mi preskakoval srčni ritem. “Kot naročeno” sem danes naletela še na članek o pljučni emboliji, ki me je seveda takoj pognal za računalnik in za strica googla, kar pa je žal samo poslabšalo situacijo in pri meni povzročilo manjši panični napad. Zanima me ali so vsi ti znaki že dovolj za obisk zdravnika ali je možno da bi to lahko bilo posledica česa drugega? Bolečin v okončinah in modric sicer nimam, je pa prisotna tudi kar velika mera utrujenosti.

Spoštovani,
če se počutite bolno, je najbolj razumno iti do zdravnika. Vaš opis me sicer ne spominja na bolezen srca ali pljučno embolijo, je pa prav, da se z zdravnikom pogovorita, kakšen je verjeten razlog vaših težav in kaj se da pomagati.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Medicinska fakulteta Ljubljana/Medical Faculty Ljubljana
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni!
Vidim, da je tukaj možno dobiti zanesljiv odgovor, zato se tudi jaz oglašam s svojimi težavami 🙂
Začelo se je februarja, ko sem zbolela (visoka vročina, vrtoglavica, slabost). Ko sem prispela do svojega zdravnika, sem začela zelo oteženo dihati, občutek sem imela, kot bi se mi grlo “zožilo” in zaradi tega nisem prišla do sape. Dobila sem masko s kisikom, ki pa je le nekoliko omilila stanje. Na urgenci so mi vzeli kri in ugotovili, da sem zbolela za influenco tipa A, vendar mi oteženega dihanja niso znali pojasniti, kot možen vzrok so navedli tudi strdek. Zadnje čase se zelo hitro utrudim in zadiham, že pri normalnem sprehodu… Zaposlena sem v vrtcu in že ko z otroki hodim v krogu in hkrati pojem pesmico, je ne morem dokončati, saj se tako zelo zadiham. Zdravnik je to pripisal nizkemu pritisku. Večkrat se mi pojavi občutek pomanjkanja zraku, tudi ko nisem telesno aktivna. Velikokrat imam tudi občutek, da mi srce zelo hitro bije. Že od nekdaj tudi občasno občutim ostro bolečino v prsih, ki zelo ostro zareže, če globoko vdihnem. Temu nisem posvečala veliko pozornosti, saj se pojavi vsake toliko in ne traja dolgo, pa tudi mama pravi, da se tudi pri njej pojavlja takšna bolečina. Sama ima aritmijo. Pred 4 dnevi sem isto bolečino občutila sredi noči, vendar ni pojenjala in me je res zelo bolelo, nisem mogla ležati in težko sem dihala. Ker bolečina ni izginila, sem naslednji dan odšla na urgenco, kjer so mi rekli, da je do tega prišlo zaradi prevelikega napora oz. dvigovanja otrok. Trenutno pijem naklofen in stanje se umirja. Prijateljica, ki je imela podobne težave in pri kateri so odkrili pljučno embolijo, me opozarja na to. Kaj vi menite?
Najlepše se zahvaljujem za odgovor, ki ga nestrpno pričakujem 🙂

Spoštovani,
bi bilo primerno iti do zdravnika, da se opredeli razlog za te težave. Pljučna embolija je vsekakor možen (čeprav manj verjeten) razlog.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

New Report

Close