Najdi forum

Kako do preživnine

Spoštovani,
upam, da mi boste lahko pomagali z nasvetom. Nekaj mesecev nazaj sva se z možem ločila, čeprav sem bila brezposelna. Šlo je za nasilje v družini, se je pa potem, ko je pač kazen sprejel, umiril in ni več nasilen. Žal še vedno stanujeva v isti hiši, vendar on dela v tujini, tako da je v skupnem stanovanju le tri dni na mesec. Stanovanjska hiša je pisana na mene in premoženja še nisva uradno delila, saj nimava za visoko takso.
Žal sem sama še vedno brezposelna, pa tudi zbolela sem, tako da zdaj niti ni možnosti par mesecev, da bi dobila službo. Bom pa sedaj ostala brez zdravstvenega zavarovanja in bi rada uredila preživnino, da bi se lahko zavarovala po njem. Kam naj se obrnem (okrajno, okrožno sodišče), kako dolgo traja do izdaje sodne odločbe in ali lahko skleneva notarski zapis in ga neseva na sodišče, da izdajo sodno odločbo? Otroci so odrasli. Prosim, svetujte mi kam se obrniti.

Spoštovana,

najboljše bi bilo, če bi si uredili brezplačno pravno pomoč (BPP): http://www.sodisce.si/sodni_postopki/brezplacna_pravna_pomoc/. Mislim, da bi lahko bili upravičeni do nje, glede na to, da ste brezposelni, nisem pa prepričana zaradi premoženja.

Če BPP ne bi bila možna, obstajajo določene pravne službe, ki nudijo prvi pravni nasvet brezplačno, npr.:
http://www.vocis.si/brezplacno/ ali
http://www.pravninasvet.com/storitve/brezplacni_pravni_nasveti/.
Lahko se obrnete tudi na:
http://www.pic.si/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=1&Itemid=134 in vprašate, če obstaja možnost brezplačnega svetovanja.
Zasledila pa sem še to ponudbo pravnega svetovanja žrtvam nasilja:
http://www.ppcenter.si/slo/projekti/pravna-pomoc-za-zenske-zrtve-nasilja.

Preživnino za vas lahko urejate s tožbo, ki jo vložite na Okrožno sodišče v roku enega leta od razveze. Postopki trajajo nad 3 mesece. Lahko jih skušate pospešiti s kakšno utemeljeno prošnjo za urgenco. Lahko pa skleneta tudi sporazum pri notarju v obliki izvršljivega notarskega zapisa. Sporazum je vsekakor bolj priporočljiv, če je le možen.

Moj odgovor je samo informativne narave. Za natančne odgovore se pozanimajte na zgoraj omenjenih pravnih službah ali pri najbližjem notarju: http://www.notar-z.si/seznam-notarjev.

Upam, da uspeta skleniti dober dogovor, srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close