Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika vprašanje o protezah

vprašanje o protezah

Spoštovani!

Zanima me, kolikšen del stroškov krijeta obe zdravstveni zavarovanji skupaj (obvezno in dopolnilno) za izdelavo snemnih protez. V zgornji čeljusti nimam nobenega zoba, v spodnji pa sta mi ostala na desni strani štirica in petica. Stara sem sedemdeset let, zgornjo protezo sicer imam že skoraj 25 let ( že tretjo po vrsti, od tega sem dve samoplačniški) vendar je ne morem več nositi. Že od vsega začetka sem imela nenehno težave s to protezo. Večkrat na dan sem jo morala vzeti iz ust, jo oprati pod mrzlo vodo in si jo zopet nadeti, ker me je vsakokrat popadel občutek, da me davi in da mi gre na bruhanje. Imam sicer res nesorazmerno kratko trdo nebo in z leti in zaradi bolezni KOPB se je vse le poslabšalo.
Za čimprejšnji odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
maya61

Mina Sitar

Pozdravljeni,

kolikor mi je znano ste upravičeni do proteze vsakih pet let. Za natančnejše odgovore povprašajte tam, kamor denar za zavarovanje vplačujete, torej plačnika – ZZZS.
Še nasvet: na vsak način poskušajte v spodnji čeljusti zadržati zobe (izdela se npr. konusna proteza), ker v spodnji čeljusti totalna proteza še manj drži kot zgoraj.
Lp Andreja

New Report

Close