Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Težave po odnosu

Težave po odnosu

Spoštovani,

Stara sem 42 let in se že vrsto let zdravim zaradi lihna slerosisa vulve. Te težave obvladujem z kortikosteroidnimi kremami.

Zadnjih nekaj let opažam tudi težave pri uriniranju. Moj curek je zlasti zjutraj tanjši , ko uriniram se zjutraj polulam bolj malo, čez nekaj 10 minut grem še enkrat in takrat izpraznim mehur v celoti. Taradi teh težav sem bila pred tremi leti na cistoskopiji , ki je pokazala malo zoženo sečnico in levkoplak na trigomu mehurja. Urolog je dejal ,da to ni nič posebnega.

Ko sem končo dobila težave z lihnom svlerosisom pod kontrolo, sva z partnerjem začela vaginalno občevati ,kar nisva prej prakticirala več let. Sedaj pa so se pojavile težave, da vedno po enem dnevu po sp. odnoso začutim bolečine ob koncu uriniranja, kot ,da se nekaj krči . Bolečine čutim nekako visoko v nožnici. Te bolečine počasi izvenijo v roku 1-2 ur po uriniranju in se nato zopet pojavijo , ko grem ponovno na vodo. Pri pregledu urna je bila 2x izolirana ečerihija koli ,ki sem jo pozdravila z antibiotikom Makrobit. Po zadnjih nekaj splonih odnosih so se težave čez en dan zopet pojavile. Pri pregledu urina v urino ni bilo bakterij , bili pa so povišani levkociti.

Zopet sem dobila antibiotike. Prosim vas za nasvet, kako preprečiti te težave po spolnem odnosu, ki so redki, večinoma 2x mesečno. Ali lahko antibiotik Makrobit ali nolicin jemlješ po odnosu, da preprečiš težave? Koliko dni in v kakšnem odmerku se morajo zdravila jemati na primer Makrobit.?

Poleg tega me zanima ali je možno ,da pri spolnem odnosu pride do razdražena sluznice ,ki ima za posledice te težave? Moj urolog je rekel ,da je to ginekološka zadeva, ki jo naj uredim z ginekologom, ginekolog pa mi ne zna svetovati.

Ali je smiselno jemati antibiotike če je v urino povečano število levkocitiv?
lp

Spoštovani!

Profilaktični ali postkoitalni odmerek Nolicina je 200 mg dnevno, profilaktični odmerek nitrofurantoina (Macrobid) pa 50 ali 100 mg dnevno. Se pravi, če se vnetje pojavi samo ob spolnem odnosu, pač takrat vzamete profilaktični odmerek antibiotika.

Če so v urinu prisotni levkociti, bakterije pa ne, potem ni smiselno jemati antibiotikov, temveč je smiselno izključiti druge vzroke. Seveda pa bakterij z gotovostjo ni mogoče ugotoviti s testnim listkom, temveč le z mikroskopskim pregledom urina (sediment).

Ali ste poskusili dodatno še z lokalnim estrogenom (tabletka 2-3x tedensko v nožnico (če so sicer maternica in dojke zdrave)?

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Zahvaljujem se za odgovor.

Zanima me ali se po odnosu kot profilaksa vzame samo 1 tabletko Nolicina oziroma samo 1 kapsolu 100mg Makrobita. Oziroma ali se to jemlje takoj po odnosu oziroma še kakšen naslednji dan.

Glede uporabe estrogenskih tabletk v nožnico sem povprašala urologa – ta pravi ,da bi s tem bilo še samo vse slabše, ker bi stanjšale sluznico. Tudi ginekolog je dejal ,da v kolikor imam normalne menstruacije to ni potrebno in nebi imelo učinka. .

Povedati moram ,da se moje težave začnejo vedno po spolnem odnosu v roku 24 ur . Nekako v roku 10-14 dneh pa se bolečina umiri. Tudi kontrola urina je bila sedaj vredu. Zanima me kako lahko spolni odnos povzroči prisotnost levkocitov in krvi v urinu? Zaradi težav sem šla do svojega ginekologa , kateri je dejal ,da je ginekološko vse vredu in da so moje težae urološkega izvora. Kaj mi svetujete kako naj ravnam, ,da bo teh težav manj , saj se mi pojavljajo po vsakem spolnem odnosu in vedno je slabše.

Pred leti mi je eden prejšnjih ginekologov sicer predpisal vaginalne estrogenske tabletke , katere naj bi jemala .če bi imela občutek suhe nožnice. Le teh takrat nisem vzela, njihov rok uporabe pa še velja. Ali mislite ,da naj poskusim z njimi in po kakšnem času bi naj bili vidni rezultati če bi te koristile?

lep pozdrav

Spoštovani!

“Pokoitalna” profilaksa pomeni, da se vzame po odnosu. Če en odmerek po odnosu ne pomaga, pač vzamite še enega ali dva – potem bo to že zdravljenje, pa nič zato. Smisel je, da vam omogoči čimbolj normalno življenje. Profilaksa pomeni ena tableta nitrofurantoina na dan ali ena tableta Nolicina na dan. Če prenašate in pomaga, predlagam Macrobid (nitrofurantoin) – tako tudi teoretično ne bo nobenega problema če zanosite – lahko boste jemali tudi večino nosečnosti (razen tik pred porodom).

Če vaše težave predstavlja bakterijsko vnetje mehurja zaradi spolnega odnosa (akcija penisa glede na položaj zunanjega ustja sečnice pri številnih ženskah lahko povzroči vnos bakterij v bližino sečnice in potem po njej napredujejo v mehur kjer povzročijo vnetje), potem je smiseln antibiotik, še posebej, če lahko z njim težavo uspešno obvladate. Glede lokalnega estrogena pa je tako – obstajajo številna poročila, da je tudi pri mladih ženskah ta lahko zelo uspešen. Sam ga svetujem glede na anamnezo (vrsta kontracepcije) in izgled trigonuma pri cistoskopiji. Če uporabljate hormonsko kontracepcijo potem bi nadomeščanje lokalnega estrogena po prenehanju hormonske kontracepcije lahko imelo ugoden učinek in bi opazili izboljšanje po več kot pol leta redne uporabe zdravila – hormonske spremembe, ki so zelo pogosto posledica uporabe kontracepcijskih tablet, se namreč izredno počasi popravljajo. Vendar – sploh če nameravate npr. v kratkem zanositi – vsekakor predlagam, če lahko urejata težave z antibiotiki, uporabljajte le-te.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

Hvala vam za odgovor. Sporočam vam , da sem stara 42 let in ne želim več zanositi. Tudi ne uporabljam nobene kontracepcije . Moj problem je sledeč ,da sem imela v urinu 2x zapored po odnoso prisotno Ecerihijo Coli, sedaj pa že nekajkrat ni bilo v urunu večjega števila bakterij, ampak le povišani levkociti ( 40) in pa povišani eritrociti . Bolečine so vstrajale prebližno 3 tedne sedaj so počasi izvenele, pravtako je tudi urin normalen.
Ne vem sicer kaj se dogaja ampak te težave z urinom ( povišani levkociti in eritrociti) se v vodi vedno pojavijo vsporedno z bolečino, ki se pojavi vedno v roku 24 ur po spolnem odnosu. Ne vem kaj je vzrok temu?

Glede uporabe homonskih tabletk Vagifen pa me zanima ali bi lahko meni koristile, čeprav sedaj nisem jemala hormonke kontracepcije? Ginikolog mi je dejal , da ne bo koristi, urolog pa da bo potem še slabše.

Glede na to ,da jih imam doma,ker mi jih je pred 2 letoma predpisal ginekolog ,ki je nadomeščal mojega in rekel ,da naj poskusim z njimi,če bom imela suho nožnico. Ker tega občutka nisem imela jih takrat nisem uporabila. Kako dolgo bi jih naj uporabljala ,da bi se videl učinek če zdravilo deluje v mojem primeru ko sedaj nisem imela kontracepcijskih tabletk?

Ali je smiselno z njim poskusit? Ali obstaja še kakšna druga rešitev v kolikor je vzrok v trigumu mehurja? Ali poleg cistoskopije še obstaja kakšna preizkava , s katero bi se ugotovil vzrok mojih težav?

Lep pozdrav

Spoštovani!

Glede Vagifema – odvisno od izvida cistoskopije. Če je cistoskopija boleča, pomeni da je bil zunanji meatus sečnice zožen in ga je bilo potrebno razširiti, torej je bila cistoskopija vsekakor smiselna. Zelo pogosto ženske po preiskavi, ki traja manj kot 5 minut, povedo, da so jih povsem po nepotrebnem strašili in da sploh ni bilo nič hudega. Seveda pa ne bo vsak urolog mnenja, da je pri vas cistoskopija potrebna oz. smiselna, kot ste že spoznali, da so zelo različna mnenja glede uporabe lokalnega estrogena. Vsekakor lokalni estrogen (Vagifem) ne more poslabšati težav z vnetji mehurja. Je pa kup drugih potencialnih problemov. V primeru uporabe lokalnega estrogena je potrebna npr. na pol leta ginekološka kontrola (UZ maternice, kontrola dojk), jemanje je potrebno prilagoditi menstruaciji, ustrezne prekinitve so potrebe vsak mesec, komplicirano postane če bi jemali dalj kot nekaj mesecev…

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za vaš odgovor.

Odločila sem se ,da poskusim z Vagifemom, saj ga pred leti nisem uporabila sedaj pa bi ga želela ,da vidim če bo kaj bolje. Zanima me kakšna shema jemanje bi bila zame ko imam še menstruacijo smiselna glede uporabe le tega, da bi se morebitne težave zmanjšale? Napisali ste ,da je potrebna prekinitev z njim vsak mesec, kdaj se to priporoča?

Po kolikšem času se naj bi pokazalo izboljšanje v kolikor bi Vagifem imel pozitivni učinek na moje težave?Doma imam 3 škatljice Vagifema, ki sem ga dobila v lanskem letu.

Prosim vas za vaš nasvet.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Kot urolog to priporočim izključno v primeru, da sem opravil cistoskopijo in videl spremembe, za katere menim, da bi bilo nanje moč ugodno vplivati z navedenim zdravilom.

Uradna stališča do lokalnega estrogena pri ženski pred menopavzo so zelo zadržana.

Aplicira se 14 dni enkrat dnevno, nato pa vzdrževalni odmerek 2x tedensko. Po menopavzi in sploh po odstranjeni maternici ter če je z dojkami vse v redu, se lahko zdravilo jemlje zelo dolgo, nekateri pa predpisujejo za krajši čas, npr. 3 do 6 mesecev. Kot optimizacija in izboljšanje celjenja se predpisuje 14 dni pred ginekološko operacijo in do 6 mesecev po operaciji. Po 6 mesečnem jemanju pri ženskah, ki še imajo maternico, je potreben enomesečni premor, premisliti je potrebo, ali naj zadnjih 12 dni 6-mesečnega cikla hkrati prejme tudi progesteron.

Če vam je zdravilo ginekolog predpisal in nimate nobene od kontraindikacij, navedenih v spremni dokumentaciji zdravila, ga uporabite tako, kot vam ga je predpisal ginekolog: 14 dni vsak dan v nožnico, nato pa 2x tedensko še 2 tedna, skupaj torej 4 tedne. Takšen režim je bil uporabljen tudi v eni od raziskav (Germar M. Pingerra, Innsbruck 2005). Po zdravljenju predlagam tudi pregled pri ginekologu z UZ endometrija.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close