Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Vesicare

Vesicare

Spoštovani,

stara mama (88 let) je 1,5 leta po kapi…nepokretna in na urinskem katetru. Težave z mehurjem je imela že pred tem zaradi velikega divertikla v mehurju. V le-tem se nabirajo usedline, urin je večkrat krvav, konstantno je na Primotrenu, ob poslabšanju dobi Ciprobay. Ultrazvok kaže divertikel z usedlinami, za cistoskopijo se nismo odločili. Ves čas ima bolečine in tudi težko sedi.
Zdravnik ji je predpisal 5 mg Vesicare 1x na dan. Le-ta ji ni ustrezal, ker ni več mogla iti na blato (s tem ima že tako ali tako težave). Sedaj ga ne jemlje več, me pa zanima, če obstaja kakšna alternativa tem tabletam in, če sploh lahko pomagajo pri njenih težavah? Po enem tednu na teh tabletah kakšne razlike namreć ni bilo.

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Na usedline in krvav urin antiholinergik (zdravilo za sproščanje mišice mehurja) najbrž ne bo vplival. Sploh pa ne na divertikel, ker tam mišična plast tako ali tako ni aktivna oziroma je praktično ni. Če bi bila mišična plast mehurja močna in aktivna, potem bi se mehur dobro krčil in tudi praznil ter bi imela plenice, ne pa katetra. Sicer pa je za starejše boljši izbor Emselex (darifenacin) – vendar ravno tako povzroča zaprtje. Zdravila, ki delujejo enako kot Vesicare in Emselex so še Toviaz, Detrunorm, Detrusitol, Mictonorm, Tolterodin, Asolfena (slednja je Krkin Vesicare) in druga, tudi Spasmex. Predlagam torej poskusiti z Emselexom ali Spasmexom – morda bi lahko pričakovali, da bi jo kateter manj motil, da bi bilo manj “krčev”.
Sicer pa poskusite nakisati urin (C vitamin do 1000 mg dnevno, skrbeti za dovolj tekočin, je naj pusto meso in mleko – beljakovine). Cistoskopija lahko dobro izpere mehur in tako za nekaj časa olajša težave – če so npr. v mehurju drobci kamnov, potem samo izpiranje s kateterom, naj bo še tako pogosto, problema ne bo rešilo. Optimalna rešitev pa bi bila, če je bolnica v domači oskrbi, intermitentna kateterizacija s strani negovalca.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close